YKS Sınavı Temel Yetenek Testi (TYT) Örnek Soru Kitapçığı İndir

Yazımıza oy verir misiniz?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yeni üniversiteye giriş sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) örnek sorularını yayınladı.

ÖSYM’nin internte sitesinde açıklanan örnek soru kitapçığında 40 Türkçe, 25 sosyal bilimler (5’i din kültürü dersinden muaf olanlar için felsefe sorusundan oluşuyor), 40 temel matematik, 20 fen bilimleri sorusu yer alıyor. Sosyal bilimler testinde tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisinden 5’er, fen bilimleri testinde ise fizikten 7, kimyadan 7,biyolojiden de 6 soru var. Soruların cevap anahtarı da kitapçıkta bulunuyor. Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinden soruları inceleyebilir. TYT 23 Haziran 2018’de yapılacak. YKS’nin ikinci oturumu olan alan testi ve yabancı dil sınavı 24 Haziran’da uygulanacak. Örnek soruları yorumlayan uzmanların görüşleri ise şöyle:

TÜRKÇE’Yİ KULLANMA YETENEĞİ ÖLÇÜLÜYOR
Talha Doğan (Tonguç Akademi): Geçen yıla benzer soru tarzı var. Yeni olarak sosyal bilgilerden uzun paragraflar alınıp Türkçe’yi kullanma yeteneği ölçülmüş. YÖK Başkanı’nın açıkladığı soru tarzlarına uygun. Geçen seneki YGS ile çok büyük bir fark yok. Geçen seneki YGS kitaplarından çalışan öğrenci soruları rahatlıkla çözebilir. Edebi metinler yerine tarih , edebiyat, psikoloji gibi farklı alanlardan metinler yer almış. Sosyal bilimlerde üç, dört yıldır bilgi gerektiren sorular soruyordu. Burada da hem coğrafyada, hem tarihte sadece yoruma dayalı değil yine bilgi gerektiren sorular yer almış. Felsefe ve din soruları da öyle. Öğrenciler geçmiş yıllardaki YGS sorularını takip ederlerse sürprizle karşılaşmayacaklar. Soruların açıklanmasıyla belirsizlik ortadan kalktı.

Örnek soruları indirmek için tıklayınız.

YGS FORMATINA YAKIN
Onur Soğuk (Eğitimci): Sosyal bilimler ve fen sınavı YGS formatına yakın. Türkçe kısmında özellikle paragraflarda felsefe ve tarih bilgilerinin olduğu metinler göze çarpıyor. Dil bilgisi soru sayısının YGS’ye göre fazla olduğu görülüyor. Matematikte mantığa dayalı sormuşlar. Sözelde bilgilerden ya da grafiklerden hareketle çözülecek sorular yer almış. Bu da özellikle eşit ağırlık ve sözelci öğrenciler için rahatlatıcı olabilir. Bu sorular matematik korkusu olan öğrencileri rahatlatacak gibi duruyor.

YORUM AĞIRLIKLI SORULAR
Salim Ünsal (Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik  Direktörü): Bütün sorularda liselerin ortak müfredatı ön plana çıkıyor. Sorular genel olarak yorum ağırlıklı. Mantık ve muhakeme gücü ile çözülebilecek nitelikte. Çok zorlayıcı sorular yok, ama okuduğunu anlama konusunda adayları yorabilir. Sorular zaman alabilir. Genel olarak zor değil. Öğrenciler çok alışılmışın dışında bir tablo ile karşılaşmayacak.  Ancak adayların testlerin ait olduğu dersteki konularda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Örneğin matematikte soruların sözel ağırlığı ön plana çıkıyor.

Örnek soruları indirmek için tıklayınız.

2 yorum

  1. Hocam merhaba

    açıköğretim 4 yıllık lisans bölümüne girebilmemiz için kaç puan almamız gerekiyor
    birde 2 yıllık uzaktan öğretimden mezun oldum dgs ile 4 yıllığa devam etme hakkım varmı

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*