YÖK Atlas Nasıl Kullanılır?

Yazımıza oy verir misiniz?

YKS Tercih Robotu Nasıl Kullanılır? YÖK Atlas Lisans ve Ön Lisans Tercih Sihirbazı Nasıl Kullanılır?

YKS Tercihi yaparken adayların en büyük yardımcılarından biri de YÖK tarafından adayların kullanımına sunulmuş olan YÖK Atlas sitesi olacak. Siteyi YKS Tercih Robutu olarak da adlandırabiliriz. YÖK Atlas sitesinde Ön Lisans Tercih Sihirbazı ve Lisans Tercih Sihirbazı şeklinde adayların hem 2 yıllık hem de 4 yıllık programlara tercihlerini kolaylaştıracak uygulamalar yer alıyor. YÖK Lisans Atlası ve YÖK Önlisans Atlası da son 4 yılda üniversiteye yerleşen adaylara ait bilgileri içeriyor.

Yök Atlas Ön Lisans Tercih Robotu İçin Tıklayınız.

Yök Atlas Lisans Tercih Robotu İçin Tıklayınız.

YÖK Atlas Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sınav ve puanlama sisteminin değişmesinden dolayı adayların çoğu tedirginlik ve kafa karışıklığı yaşıyor. Önceki yıllara ait puan yada başarı sıraları bu yılki tercihlerde ne kadar faydalı olacak, tam bir muamma. Ben de bir eğitmen olarak okuduklarım ve izlediklerimden yola çıkarak sizlere tercih yaparken YKS Tercih Robotu nu nasıl kullanabileceğinizle ilgili dilim döndüğünce bilgiler vermek istedim. Aşağıdaki videoyu izleyerek YÖK Atlas Sitesindeki Ön Lisans Sihirbazı ve Lisans Sihirbazının kullanımı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Videoyu beğenerek ve kanala abone olarak daha fazla kişinin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Videoda yer alan bilgilerle ilgili bir özet yapacak olursak,

YÖK ATLAS ÖNLİSANS SİHİRBAZI NASIL KULLANILIR?

Resim 1: Ön Lisans Sihirbazı seçildiğinde karşımıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Burada puan türü kısmına dikkat edecek olursak sadece TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan türü yer almaktadır.

yök atlas
Resim 1

Resim-2: Sağ üst kısımdaki kaydırma cetveli ile hangi puan aralığında listeleme yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Örnekte ben 150-369 puan aralığını seçtim. Ancak bu yıl 150 barajı kaldırıldığından güncellendiğinde burada sınırlama farklı olacaktır. Tercih robotu otomatik olarak bu aralıkta yer alan programları listeleyecektir.

yök atlas
Resim 2

Resim 3: Aşağıdaki resimde de program türü kısmına tercih etmek istediğimiz program adını yazıyoruz. Ben örnekte ilk ve acil yardım programını yazarken zaten liste otomatik olarak güncelleniyor. Okul türü kısmından Devlet yada Vakıf üniversitesi yada her ikisi seçilebiliyor. Ben devlet üniversitesini seçtim. Burada anlayabileceğiniz gibi; Üniversite adı , şehir vb. seçenekleri de istersek girebiliyoruz. Filtreleme sonunda geçen yılki ve bu yılki kontenjan bilgileri, önceki yıl kaç kişinin yerleştiği, kontenjanın dolup dolmadığı, puan ve başarı sırası bilgileri yer alıyor.

Not: Videoda da belirttiğim gibi geçen yılın başarı sıralamaları ile bu yılkiler arasında hiç bir bağlantı yok. Geçen yıl 6 farklı puan türüne göre başarı sıraları oluşmuşken bu yıl tüm adaylar içindeki başarı sıranızı görmüş oluyorsunuz. Bu nedenle tercihlerinizde başarı sırası aralığını oldukça geniş tutabilirsiniz. Yani sizin başarı sıranız 400.000 ler de ise ilk tercihlerinize 200 bin-220 binlerden başlayabilirsiniz. Tabi garantici olmak için son tercihlerimize mutlaka şu anki başarı sıramıza göre 400 bin 430 bin lik yerleri de yazmanızı öneririm.

yök atlas

YÖK ATLAS LİSANS SİHİRBAZI NASIL KULLANILIR?

Resim 4: Lisans Sihirbazı seçildiğinde karşımıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Burada 4 AYT puan türü yer almaktadır. (SAY,SÖZ,EA,DİL) Bu yıl YKS Barajı kaldırıldığından herhangi bir puan türünde puanı oluşan adaylar lisans tercihi yapabileceklerdir.

yök atlas

Resim 5: Aşağıdaki resimde puan türü EA (Eşit ağırlık) seçildi. Sağ taraftaki cetvel üzerinden 30 bin – 80 bin aralığı belirlendiğinde liste otomatik olarak belirlenen değerlere göre değişti.

yök atlas

Resim 6: Aşağıdaki resimde Program adı “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve Üniversite Türü “Devlet” olarak seçildiğinde listenin otomatik olarak güncellendiği görülüyor. Burada da önceki yıl kontenjanları, yerleşen sayısı, kontenjanların dolup dolmadığı, senelere göre puanların yükselme durumu ve başarı sırası değerleri görülecektir.

yök atlas

Not: Ön lisans tercihleri ile ilgili yazımda belirttiğim gibi lisans tercihlerinde de uzmanların görüşü tercih aralığının oldukça geniş tutulması yönünde olacaktır. Örneğin; 90 binlerde olan bir öğrenci 50 bin- 110 bin aralığındaki programları tercih listesine alabilir. Ancak başarı sıraları düştükçe bu oynamanın azalacağı unutulmamalı. Yani 400-500 binde 100-150 binlik oynama olabilecekken, 100 bin altında bu oynamalar 10 bin civarında, 10 bin altında ise 500-1000 yada da az olacaktır.

Elimden geldiğince, dilim döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur. Sorularınızı ve görüşlerinizi yorum bölümünden yazabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim.

Alperen TÜRKOĞLU

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*