LYS sınavlarının sona ermesinin ardından tercih dönemi de belirlendi. Buna göre YGS, LYS puanı ile ve sınavsız geçişle tercihler 6-14 Temmuz 2015 tarihlerinde yapılacak.
YÖK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında üniversite adayları tercihlerini 6-14 Temmuz’da yapacak. ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ise bütün üniversitelerde, 3-7 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.
Adaylar tercihlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden şifre ile giriş yaparak kendileri yapabilecekler.
https://ais.osym.gov.tr/
Tercih işlemi nasıl yapılır? İzlemek için tıklayınız.
Öğrenciler devlet okullarına internetten kayıt yaptırabileceklerdir:
Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan, elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasına bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçilecek. Bu kapsamda, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde devlet üniversitelerine yerleşen bütün öğrenciler, elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini 28 Temmuz-5 Ağustos’ta yapabilecek.
Öğrenciler isterlerse e-kayıt isterlerse de üniversitelerine giderek şahsen kayıt yaptırabilecek. Süresi içerisinde şahsen kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.
E-kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, “https://www.turkiye.gov.tr/” adresinden “e-hizmetler” bölümündeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altında açılacak olan “Üniversite e-Kayıt” seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek.
Ben meslek lisesi oğrencisiyim sınavsız geçiş hakkımı kullandım tutmadı seneyede kullanabilir miyim.bide bu ek yerleştirme lys göre mi alıyor
Seneyede kullanabilirsiniz. Ek yerleştirme merkezi yerleştirme ile aynı kriterlere göredir. Sadece boş kontenjan olan programlara yapılır.
Hocam ben sinavsiz gecis için osymye başvurdum fakat tercihi kaçırdım şimdi birşey yapma şansım varmi ıhl mezunuyum önlisans ilahiyat kayıt istiyordum tesekkur ederim
Ek tercih dönemini bekleyeceksiniz.boş kontenjan kalırsa tercihte bulunabilirsiniz.
Hocam ben sinavsiz gecis için osymye başvurdum fakat tercihi kaçırdım şimdi birşey yapma şansım varmi
Ek tercih dönemini bekleyin.
merhaba ben kız meslek lisesi hasta yaşlı bakımı bölümü okuyorum sınavsız geçişle fizyoterapi veya diyaliz hemşireliğine yerleşmek istiyorum
1) ygs de 140 baraj puanını geçmem yeterlimi yoksa istediğim bölümlerin puanını mı almam gerekir?
2)yıllık okuyupta kpss ile atanabilir miyim?
1-Yazdığınız bölümler sınavsız geçiş bölümleriniz. YGS puanı ile değil önceliklerinizle tercih edebilirsiniz.
2-KPSS ve istihdam konularında bilgim yok
Hocam tercih puani diploma puanina goremi olacak tercihler temmuzun 6 sinda badlicak fakat bn hala diploma puanimi bilmiyorum bunu bilmeden nasil tercih yapacam diploma temmuz 14 te teslim edilecekmis simdiden tesekkurler…
ÖSYM diploma notlarını 15 Haziran’da sistem üzerinden istedi. Sizin durumunuzu bilemeyecem.
Hocam elektrik elektronik bolumu 2015 bu sene mezun oldum hangi sehirleri tercih edebilirim sinavsiz gecisle…
Seçebileceğiniz 20-25 farklı program ve 100’lerce okul var. Şu sayfada bölüm adı yazın, il seçin ve sorgulayın. Yerleştirme öncelikleri ve OBP puanı uygunsa yerleşebilirsiniz.
Meraba hocam ben daha önce direk geçiş hakkımi kullandım ve okuldan kaydımı sildirdim bu sene sınava tekrar girdim direk geçiş hakkımi bir kere daha kullanabilir miyim barajı asamadim teşekkür
Evet kullanabilirsiniz.
Hocam Ben 2010 da kayit yaptirdim yanliz 1 yildan sonra gitmedim. Simdi ise sinava girdim ama gecerli puan almadim bunun yani sira sinavsiz gecis hakkim var ama hic bir bilgim yok. Ticaret lisesi mezunuyum tibbi dokumantasyon istiyorum ama hangi okullar sinavsiz aliyor ne yapmam gerek bilmiyorum bilgilendirebilirmisin. Simdiden tesekkur ederim.
Yazdığınız bölüme zaten sınavsız geçiş hakkınız yok. Sizin bölümleriniz şu sayfada inceleyiniz.
Hocam merhaba, MAÖL Elektrik-Elektronik teknolojisi 2015 mezunuyum ve bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanacağım. Yalnız kafama takılan birkaç problem var. Öncelikle 1995 doğumlu olduğumu belirteyim. Önümüzdeki günlerde tercih kılavuzu yayınlandığı zaman ben ilk önce neye bakmalıyım? Örneğin geçen sene Muğla MYO Elektrik 2. öğretim son yerleşen (2014,2,D,94) bu mantıkla ilerlersek bu sene bu bölüm 2015,2,D,95 öncelikleri ile öğrenci alması gerekiyor değil mi? Yani bu bölüme yerleşebilir miyim? Ayrıca 1995 doğumlu 2015 mezunu olarak yerleşme şansım nedir?
Önce mezuniyet yılı, sonra okul türü, sonra METEB önceliği, Sonra OBP en son yaş.
Hocam merhaba, öncelikle kolaylıklar diliyorum. Ben çok farklı sıkıntılı bir durumda olan öğrenci velisiyim. Çocuğum 2013 de OSYM de yerleşti fakat kayıt yaptırmadık, yurtdışına gönderdik. Halen orada okuyor. Ancak eşimi yeni kaybettik ve şu an maddi olarak bu eğitimi finanse etme imkanım bulunmuyor. Bulunduğum ildeki üniversite yatay geçiş kontenjanı açmıyor. Geçmiş ÖSS puanları vakıf üniversitelerine sıfırdan yeni bir bölüme başvuru yapabilir mi ? ÖSS ye tekrar mı girmek zorunda ?
Bilgim dışında bir konu olduğundan cevap veremiyorum.
hocam merhaba ilk sorum bu tarihlere göre klavuzlar haziran sonu gibi yayınlanır mı
ikinci sorumsa ben bu sene meslek lisesinden mezun oldum diploma notum 69 şimdi benim obp puanım kaç kimisi diyor 0,12 ek katsayıyla hesapla kimisi diyo 345 sizce benim puanım kaç??
Tercihlerden 2-3 gün önce yayınlanabilir. OBP puanınız 69*5=345
peki hocam bu bilgiler ne demek başka bir sitede gördüm bunu
Ek Puanlı OBP Nedir ?
ÖSYM, OBP hesaplaması yaparken Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Spor Lisesi mezunlarına bir çok 4 yıllık Fakülte ve Yüksekokul bölümünde Ek Puan verir. Bu ek puan hesabı yapılırken OBP 0,12 ve 0,06 ile çarpılır ve bu puanlar ham YGS-LYS puanlarının üstüne eklenir. Aşağıdaki tablonun en sağ sütununda ek puanlı OBP’ler verilmiştir. Bu sütundaki puanlar sadece paragrafın başında belirtilen adaylar içindir.
birde 0,12 ek puanlı ve 0,18 ek puanlılar bu puanlar kime veriliyor sınavsız geçişte bize veriliyor mu?
Zaten kendiniz yazmışsınız 4 yıllık Fakülte ve Yüksekokul bölümlerinde alanınızda tercih yaptığınızda OBP puanınızın 0,12 + 0,06 kadar ek puan, alan dışı 4 yıllık tercihlerinizde OBP puanınızın 0,12’si kadar ek puan alırsınız. Sınavsız geçişte OBP ile zaten sadece alan öğrencilerine öncelik OBP üzerine puan eklenmez.