SORU: Hocam mrb. Ben açık öğretim lisesi, sosyal bilimler bölümünü 207 kredi ile tamamladım. Mezuniyet şartı ise 192′ kredi idi. Şimdi üniversite sınavında okulumdan nasıl bir puan gelecek, veya diploma notum kredili sisteme göre kaç olacaktır. Üniversitelerin hangi bölümlerini seçebilirim ? Cevaplarınız için teşekkür ederim.
CEVAP: 207 krediyi her dersten 45 alarak da toplamış olabilirsiniz, 90-100 alarak da. Bu nedenle diploma notunuzu ancak diplomanın üzerinde siz görebilirsiniz. (Benim bilmem imkansız). Siz belli bir mesleki alandan mezun olmadığınız için üniversitelerin tüm alanlarını tercih edebilirsiniz. Ancak meslek lisesi sınavsız geçiş öğrencilerinden sonra yerleştirilirsiniz.
SORU: Hocam ben (Ankara) meslek lisesi “elektrik-elektronik” bölümünden mezun olacam. ygs ye girdim, ama barajı geçemedim. Dediğiniz şartlarda iki yıllık geçiş düşünüyorum, Ankara içi hangi üniversiteleri tercih yapabilirim.Birde;bu üniversite harçları otalama ne kadar oluyor. bu harçı bir sefermi yatırıyruz, diğer yıllardada aynı parayı “tekrer tekrar ” yatırmamız mı gerekiyor.
CEVAP: Ankara’daki tüm üniversitelerin alanınızla ilgili bölümlerini sınavsız tercih edebilirsiniz. Harçlar konusunda pek bilgim yok ama basından takip ettiğim kadarı ile devlet üniversitelerinin normal (gündüz) bölümlerinde artık harç alınmıyor. Sadece 2.öğretimde var diye biliyorum. Kendi okuduğum yıllarda her dönem için ayrı ayrı ödeme yapardık. Yani 1.dönem ve 2.dönem için 2 ayrı harç parası öderdik.
SORU: iyi gunler hocam kolay gelsin ben elektrik elektronik 2007 mezunuyum ve sadece tek adaylik basvurum var onun haricinde hicbor sinava girmedim sinavsiz gecis yapabilme sansim varmi cevabiniz icin tesekkurler iyi calismalar.
CEVAP: “Tek adaylık başvurum var” demekle ney kastettiğinizi anlamadım. Sınavsız geçiş başvurunuz var ve sadece bir tek okulu seçecekseniz bölümün kontenjan durumuna ve yerleştirme önceliklerine bakılarak sıralamaya alınırsınız. Eğer yerleştirme kriterlerini sağlıyorsanız yerleşirsiniz.
SORU:ben gazi üniversitesini düşünüyorum. bu normal, ve 2. öğretimi kendimizmi şeçiyoruz, okulmu belirliyor, hangi şartlar altında.
CEVAP: Tercih kılavuzunda her ikisi ayrı kodla gösterilir. İkinci öğretim olanların yanında (İ.Ö) yazar. Sizin tercihinize kalmış. Tercihlerde kodlama yaparken buna dikkat edin.
merhabalar hocam kardeşim Malatya Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi nde okudu ve bu yıl lise bitti onu yanımda okutmak istiyorum muğlada 2 yıllık kendi bölümlerini tercih edebiliyor muyuz?farklı ilde okuma hakkı varmı
Hangi bölümü istiyorsunuz yazmamışsınız. Elektrik Elektronik mezunlarının seçebileceği pekçok program var. Eğer Muğla’da “istediği bölüm” varsa tercih etme hakkı var. Ancak öncelik Muğla’daki öğrencilerin olur. Kontenjan kalırsa kardeşinizde yerleşir.
Hocam 2010 meslek lisesi ogrencsiyim ygs de 140 gectim ama baraji gecemedim ben kendi bolumume dikey gecis hakkmi kullana biliyor ama diger puanlarimla bolumum disi bolum yazamiyormuyum 180 ni gecemedigm icin?
Hocam bide tercih yaparken okulun oncelik kriterine nerden bakicam daha verimli terch icin?
Hocam bir bolumun acik ogretiminin olup olmadigini nasil anliycam ben her bolumun var saniyodum bizim mudur yok dedi kocaeli universitesi gida teknoljsinin
1-Öncelikle 2 yıllık programlar için baraj 180 değil 140 puandır. Yani 140 üzerindeki puanlarla alan dışı tercih yapabilirsiniz.
2-Yetenek gerektiren Güzel sanatlar, Heykel, Resim gibi bölümler dışında okulların öncelik kriteri yoktur. Sınavsız geçişin öncelik kriterleri bellidir ve tüm meslek lisesi mezunları için geçerlidir. Şuradan bakabilirsiniz.
3-Açıköğretim programı uygulayan 2 okul var. Eskişehir Anadolu Ü. ve Erzurum Atatürk Ü. Bu okullara ait açıköğretim programlarına yerleştiğinizde kesinlikle okulun bulunduğu şehre gitmenize gerek yoktur. Bulunduğunuz ilde sınavlarına girebilirsiniz. Gelelim asıl sorunuza; her bölüme ait aöf programı tabi ki yoktur. Özellikle pratik uygulama gerektiren bölümlerin sadece örgün programları bulunmaktadır. Açıköğretim programı olan bölümleri görmek için şu sayfaya bakabilirsiniz.