DGS Nedir, DGS Sınavı Ne zaman?

Yazımıza oy verir misiniz?

DGS yani Dikey geçiş sınavı iki yıllık yüksek öğrenim gören öğrencilerinin lisans eğitimlerini tamamlamaları için yapılan bir sınavdır. Dikey Geçiş sınavına girmek için iki yıllık bir önlisans bölümünden mezun olmak gerekir. Son sınıf öğrencisi yani ikinci sınıf öğrencisi olduğunuzda da bu sınava başvuru hakkınız bulunmaktadır. Dikey Geçiş Sınavı ile öğrencilere lisans eğitimi fırsatı sunulmaktadır. DGS kontenjanları üniversite sınavına oranla çok azdır. Yani üniversite sınavı ile istediğiniz bölümü kazanmak daha mantıklıdır. Bununla beraber konular açısından DGS çok daha basit bir sınavdır. DGS sınavı üniversite sınavının ilk oturumu ile benzer bir sınavdır. İkinci oturum açışından 0 benzerlik yer alır. Yani ikinci oturumundan umudu kesenler için DGS düşünülebilir bir tercihtir.

DGS sınavının kapsamı nedir?

Dikey Geçiş Sınavında 60 türkçe ve 60 matematik sorusu yer alır. Türkçede 53 soru paragraf sorusudur. 7 soru ise sözel mantıktan gelir. Matematikte ise 8 soru geometriden çıkar. Kalan sorular ise sayısal mantık ve problemler ağırlıklı olmak üzere birçok konudan oluşur.

2021 DGS Sayısal ve Sözel Soru – Konu dağılımını görmek için tıklayınız.

DGS’de ÖBP Nedir?

DGS de puan sistemi 500 üzerinden değildir. 3 tür puan vardır. Sayısal , eşit ağırlık ve sözel. Üç puan türünde de maksimum puan farklıdır. Ama genel olarak 350 400 puan aralıkları maksimumdur. Sayısal puanın kat sayıları matematik 3, Türkçe 0,6’dır. Eşit ağırlıkta hem matematik hem de Türkçe 1.8 puan değerindedir. Ve sözel bölümde Türkçe 3, matematik 0.6 puan değerindedir.

Dikey Geçiş Sınavı’nda diploma puanınız da etkilidir. Önlisans diploma notuna göre ek puan kazanırsınız. Bu puan 0 ila 80 arasındadır. 40 puandan aşağısı mezun olamayacağı için 40 ile 80 arası demek daha doğrudur. Ortalaması 4 olan kişi 80, 3 olan kişi 60, 2 olan kişi 40 puan alır. Puanınız notunuza göre bu aralıkta oranlanır.

Dikey Geçiş Sınavı ile karşımıza çıkan bir sorun da okulu kazanınca muafiyet durumudur. Önlisans okurken aldığınız derslerin kaç kredi olduğuna bakılır kazandığınız okulda da bu derslerin aynı kredi mi olduğuna bakılır. Bazen bütün dersleriniz muaf sayılırken bazen de bütün dersleri baştan almanız gerekmektedir. Bu konuda okulun tutumu da önemlidir. Tercih yapmadan önce araştırma yapmak bu noktada büyük önem arz etmektedir.

Bu yazımız ilginizi çektiyse Yatay Geçiş ile Dikey Geçiş arasındaki fark nedir? Yazımızı da okuyabilirsiniz.

DGS Sınavı Ne Zaman?

ÖSYM’nin yayınladığı takvime göre 2021 DGS başvuruları bu yıl; 21-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında tamamlanacak. Geç başvuru günü ise 8 Haziran olarak belirlendi.

DGS sınavı ise bu yıl 11 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

Sınavın sonuçları ise tahmini olarak 12 Ağustos 2021 tarihinde adayların erişimine açılması bekleniyor.

DGS Sınavının Süresi Ne Kadardır?

Sınav süresi 150 dakika yani 2 saat 30 dakikadır.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*