Ek Yerleştirme Nedir?

Yazımıza oy verir misiniz?

2013-2014 öğretim yılı için yapılan merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşememiş yada açıköğretim kontenjansız bölümlere yerleşmiş adayların tekrar yerleştirme tercihinde bulunabilecekleri merkezi yerleştirme sistemidir.

Ek yerleştirme tarihi henüz belli olmamakla birlikte, 2013 merkezi yerleştirme sonucu ile üniversite programlarına yerleşen adayların tüm kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacaktır. (15 Eylül’den sonra internet üzerinden takip etmenizi öneririz.)

Aşağıdaki bilgiler bir önceki yılın Ek yerleştirme kılavuzundan yararlanılarak yazılmıştır.

1- 2013-2014 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî ek yerleştirme kontenjanlarını,

a) 2013-ÖSYS merkezî yerleþtirme sonunda boş kalan kontenjanlar,
b) 2013-ÖSYS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan
kontenjanlar ve
c) 2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu basıldıktan sonra açılan ve bu nedenle
merkezî yerleştirme işlemlerine girmemiş olan yeni yükseköğretim programlarının kontenjanları
oluşturacaktır.

2- 2013 ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2013-ÖSYS’ye başvurulmuş olması zorunludur.

3- 2013 ek yerleştirmede tercihlerin yapılması ile ilgili kurallar 2013 ek yerleştirme kılavuzunda yer alacaktır. (Henüz yayınlanmadı)

4-Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih

yapabileceklerdir.

5-Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve

2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu

kılavuzda yer alan okul birincileri, bedensel özürlüler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin

mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek

yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adayların adı geçen kılavuzları yeniden gözden geçirmeleri yararlarına

olabilir.

 

78 yorum

  1. hocam merhaba ben açıköğretim 1. tercihim tıbbi dökümasyon olarak yazdım 2. tercihim sağlık hizmetleriydi 2. tercihim tuttu fakat ben o bölümü okumak istemiyorum ek tercih yapabilirmiyim

  2. mrb hocam, ek kontenjan klavuzunda boş kalan bölümdeki kişi sayısı ve en küçük puanı yazıyor ama yine aynı yıla ait üniversite puanlarına baktığımızda ek yerleştirmedeki aynı puan gösteriyor oraya yerleşen kişi olmadığı için mi yoksa yerleşenlerin puanı diğer yılı belirlediği için mi pek emin olamıyorum anlatabilir misiniz?

    • Merkezi yerleştirme sonundaki yerleştirme öncelikleri ve min. puana bakmanız daha sağlıklı sonuç verir. Eğer yerleştirme önceliği boş ise sınavsız geçiş öğrencilerinin tamamı yerleşmiş YGS puanı ile de öğrenci almış demektir.

  3. Merhabalar hocam.
    2008 yılı Bilgisayarlı Muhasebe bölümü mezunuyum,bu sene sınava girdim ancak barajı aşamadım.Ek tercihlerde,sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum.Yerleşemem halinde seneye tekrar sınava gireceğim için ek puanlarımda ya da okul puanımda kayıp olur mu? adı üstünde sınavsız geçiş ama yine de kafama takıldı.Ve bir de sınavsız geçiş hakkı ne kadardır? yani bu sene tutmazsa seneye yine bu hakkımı kullanabilir miyim? sınır var mıdır?
    Bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Okul puanınızda herhangi bir düşme olmaz. İstediğiniz kadar başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak öncelik son mezunlara ve yaşı küçük olanlara olduğundan her geçen yıl şansınız düşer.

  4. Merhaba hocam okudum verdiğiniz bilgileri çok tskler işte bilmeyince insan böyle bocalıyor benim bildiğim puan düşük olursa üniversite okuyamıyorsun birde ben sınavlıyı tercih etmemdeki amacım . sınavsız geçişte açık öğretim olmuyor dendi bana ondan sınavlıyı tercih edip açık öğretim okurum diye seçtim ilk üniversite sınavına girdiğimde seçim yaptım mezun olmadığımdan kabul etmedi ikinci girdiğimde de puanım çok düşüktü bilemedim seçim yapmam gerektiğini hani barajı aşmak gerekiyor diye biliyorum ya sınavlıyı seçtim diye de sınavsız hakkımın devreye girdiğini bilmiyordum sağlık olsun dediğiniz gibi açık öğretimden seçeceğim ek kontenjan açıldığında bakacağım bölümlere .Hocam muhasebe finansman ya bölümüm başka bölüm seçtiğimde örneğin adalet çok istiyorum sözel bölümler istediğim onunda puanı yüksekmiş galiba kendi bölümüm haricinde başka bölüm seçmem ve seçerken de sözel olan bölümler seçmem sorun olurmu puanım düşermiş kendi bölümüm haricinde başka bölüm seçersem ole dediler bana bu konular için beni aydınlatırsanız çok sevinirim verdiğiniz her bilgi için çokk tskler çokk sağolun 🙂

    • Ek yerleştirme kılavuzu yayınlandığında kendi alanınız dışında tercih etmek istediğiniz bölümlerin alan dışından öğrenci alıp almadığına ve son yerleşen öğreninin YGS puanına bakarak tercihte bulunmalısınız. Sözel yada sayısal bölümde puan düşmesi gibi bir durum yok. Kendi alanınızdaki bölümlere zaten sınavsız geçişle tercihte bulunursunuz, diğerlerine de YGS puanınızla.

  5. Hocam özür dilerim o kadar çok soru varki kafamda eksik yazmışım 🙂 açık öğretim ticaret meslek lisesi muhasebe finans bölümüm 1984 doğumluyum ek sınava girdim kredimi tamamladım bu gün açıklandın mezun oldum ÖSYM yi aradım ek kontejanı takip ekmeniz gerekiyor dedi . fazla bilgim olmadığında bi kaç yere sordum herkes farklı şeyler diyor kafam karıştı benim istediğim açık öğretim sınavsız geçiş hakkımı kullanarak 2 yıllık okumak . şimdi muhasebe bölümüm başka bölüm seçebiliyormuyum ? merka ettiğim birde şimdi ben son üniversite sınavına girdiğimde sınavlıyı tercih ettim puanım çok düşük olduğundan tercih yapmadım artı mezunda değildim mezun olmam uzun sürer diye düşünüyordum düşündüğüm gibi olmadı okuldaki hocamda neden tercih yapmadın diyor bana kafam iyice karıştı 🙂 çokk tskler hocam 🙂

    • Bende hocanızla aynı fikirdeyim. Mezun olmasanız dahi tercih yapabilirdiniz. Ama şimdi mesajınızda açıköğretim fakültesi okumak istediğinizi gördüm. AÖF programlarında kontenjan sıkıntısı olmadığından ek tercihlerde ***şu sayfada*** yer alan programlara tercih yapabilirsiniz.

  6. Merhaba hocam: Ben ticaret meslek lisesi muhasebe bölümünden yeni mezun oldum. Mezun olmadan üniversite sınavına girdim tercih yapmadım sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım şimdide sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ek kontejan’a başvurmak için bekliyorum merak ettiğim bir sorun olmaz dimi sınavlı tercihi yaptım şimdide sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tercihte yapmadım bir sorun olurmu 🙂 şimdiden tskler bilginiz için 🙂

    • Tabi ki sorun olur. Sınavsız geçişle çok rahatlıkla yerleşeceğiniz programlara çoktan birileri yerleşmiş olabilir. Tercih döneminde önce en çok istediğiniz puanlı (alan dışı) yerleri daha sonra sınavsız geçiş bölümlerinizi yazmalıydınız. “Belki” şansınıza kontenjanı dolmayan yerler kalır. Hayırlısı diyelim.

  7. Merhaba Hocam. Ben 2001 sağlık meslek lisesi tıbbi sekreterlik mezunuyum. 2007 de sınavsız geçişle tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programına yerleştim ama bıraktım. Bu sene sınavsız geçiş için başvurdum ama tercih dönemini kaçırdım. Ek tercih döneminde açıköğretim tıbbi dök. ve sekreterlik bölümüne sınavsız geçiş hakkım var mı? bilgilendirirseniz çok sevinirim. Saygılar…

  8. Merhaba hacam Öncelikle bizi uykularımızdan eden,en büyük korkularımız haline gelen ,kafamızı kurcalayan soru işaretlerine büyük bir sabır ile tek tek cevap verdiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum … Umarım benim korkularımıda giderirsiniz.
    Ben imam hatip mezunuyum 349 puanım vardı ilahiyat fakülte istiyordum ama hatalı daha doğrusu bilinçsiz tercih yaptım ve aöf önlisans ilahiyata (anadolu eskişehir)a yerleştirildim ve kayıt yaptım
    Ek tercih vermek istiyorum Araştırdığıma göre eğer yerleştiğim bölüm kontenjansız ise tercih yapabilirmişim
    Buna göre
    1. aöf anadolu ilahiyat kontenjansız mı
    2kayıt yaptığım için varsa tercih hakkımı kaybeder miyim ?
    LÜTFEN YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?
    ACİL CEVAP BEKLİYORUM
    TEŞEKKÜRLER……….

    • Anadolu Üniversitesi ilahiyat ön lisans programının koşullar bölümünde 10 sayısı var. Bunun açıklaması da “Adayların bu programa yerleşebilmeleri için, YGS puan türlerinin en az birinden, 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir. Bu program için kontenjan belirlenmemiştir.” Bu durumda kontenjansız bölüm olduğu anlaşılıyor. Ancak benim merak ettiğim sizin YGS puanınız mı 349 yoksa OBP puanınız mı?

        • Rica ederim. Bu puanla 2 yıllık tercih yapmış olmanızı anlayamadım. O nedenle sorma ihtiyacı hissettim. Ek tercihlerden sonra inşallah gönlünüzce bir yere yerleşirsiniz.

          • İNŞAALLAH HOCAM Ben liseye gidemedim(türban yasağından dolayı) yıllar sonra açıköğretimden yeniden başladım .Ülkemizin ırak ile suriye ile birleştiği yerdenim , hayatımda denemeye bile girmedim ve sadece 2 hafta çalıştım ve bu puanı aldım fakat görmek istediklerimden destek alamadım
            Artık buna azim mi denir yoksa hep elimden alındığından dolayı mı geri almaya çalışıyorum bilmiyorum.Ama
            bildiğim birtek şey var oda ne kadar zor olursa olsun okumaktan asla vazgeçemediğim…..RABBİM CÜMLEMİZİN İDEALLERİNİ TAMAMINA ERDİRSİN .İlginize ve emeğinize tekrar tekrar teşekkür ediyorum Hakkınızı helal edin……

            • Oldukça yoğun bir gün geçirdiğimden mesajınızı yeni gördüm. Azminiz ve başarınızdan dolayı tebrik ediyorum. Allah yardımcınız olsun. İnşallah bundan sonrası güzel olur.

    • Açıköğretimde yerleştiğiniz program kontenjanlı değilse ek tercihlerde tekrar tercih yapabilirsiniz. Ancak kontenjanlı bir bölüm ise maalesef tercih yapamazsınız.

  9. mrb .ben bu yıl kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum özel sebeplerden hiç tercih yapamadım sınavsız geçiş hakkımı ek tercih zamanında kullanabilir miyim yoksa süresi doldu mu ? yardımcı olursanız çok sevinirim .

  10. MERHABALAR HOCAM.SIZE SORUM SU KI.BEN BU SENE LGS YE GIRDM BARAJI GECTIM VE 240 PUAN YAPTIM DAHA SONRAKI LYS SINAVINADA GIRMEDIM.AÖF OKUYACAGIM DIYE.VE TERCIH ZAMANI TERCIHTE YAPMADIM.SU ZAMANA KADAR ACIK OGRETIM FAKULTESI KAYITLARINI BEKLEDIM YANI.ANLADIGINIZ GIBI BENI AÖF YE KAYDETMEDILER SONUC OLARAK.CUNKU TERCIH YAPMADIM.BEN SANDIM KI KAYIT OLDUKTAN SONRA AÖF YE ÖZGU BI TERCIH VARDIR DIYE ÖSYM TERCIHI YAPMADIM.BEN ÖSYM TERCIHINI YANLIZCA DEVLET ÖZEL UNILER ICIN SANIYORDUM.AMA EK YERLESTIRMLERDE YAPABILIR MISIM DIYE DUYDUM.DOGRU MU?

  11. Merhaba,Ben bu sene meslek lisesinden mezunum tercih yaptım ama bir yer olmadı sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim yada süresi varmı ek tercihlerimi beklemeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler..

  12. Öncelikle iyi akşamlar ve kolay gelsin.

    Böyle bir site yaptığınız için gerçekten çok mutluyum çünkü hemen hemen her türlü istediğim bilgiyi ediniyorum fakat 1-2 tane sorum olucak cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Dekorasyon bölümü mezunuyum 3 senedir YGS’ye giriyorum ve bu senede puanım çok düşük olduğu için ilk tercihlerde bir üniversiteye yerleşemedim sanırım puanımın düşük olması ve yanlış yerleri tercih etmemden dolayıdır diye düşünüyorum. 120-130 puan’ları arasındayım ve sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum artık çünki yapılabilecek tek mantıklı şey artık benim için budur. Ek Tercihlerin 2-6 Eylül aralarında yapılacağı tahmin ediliyor ama sınavsız geçiş yapmam için önceden bir para yatırmam gerekiyor mu bunu biliyormusunuz ve okulu istanbulda istiyorum ve 1 tane var galiba oda budur. http://u1308.hizliresim.com/1d/n/rqmru.jpg Sizce ek tercihlerde bu üniversiteyi tercih etsem kabul görürmü yada yanlış birşeyler mi düşünüyorum lütfen beni aydınlatın. Tekrardan teşekkürler

    • Hemen şunu söylemeliyim ki “Sınavsız Geçiş” tercihi meslek lisesi mezunları için sunulmuş çok büyük bir avantajdır. Düşünün düz lise mezunları yada alanınız dışındaki bir bölümden mezun olmuş kişiler YGS sınavında 500 puan almış olsalar dahi bölümü sınavsız geçişle tercih eden alan öğrencileri sınav puanı olmadan öncelikli yerleştirileceklerdir. 120-130 puan zaten tercih yapamayacağınız bir puan siz aslında sınavsız geçiş tercihi yapıyorsunuz ama farkında değilsiniz. Gönderdiğiniz resim geçen yılki yerleştirme olsa da açıkça görülüyorki bu bölümün kontenjanı yerleştirme yapılan yılın mezunları ile zaten doluyor. (12,2,İ,94) Buradaki 12, 2012 mezunlarını aldığını gösteriyor. Bu yılki yerleştirme önceliklerinde de http://r1308.hizliresim.com/1d/q/rsdyh.jpg 2013 mezunlarının öncelikli yerleştirildiğini göreceksiniz. Sizin yapmanız gerek şu sayfada yerleştirme önceliği değeri 2010 ve önce olanları bulmak ve tercih etmek olmalı.Ben genel olarak baktım var ama İstanbul’a uzak yerler. Ek yerleştirmelerde ayrıca bir ücret ödemenize gerek yoktur. Tercih ekranı açıldığında bireysel olarak yapabilirsiniz. Bu arada 2-6 Eylül üniversite kayıt tarihleri ek yerleştirmeler Eylül sonu gibi olur.

      • Hocam okadar açıklayıcı olmuş ki gerçekten nasıl teşekkür edeceğimi bilmiyorum. 2013 Mezunlarının öncelikli yerleştirildiği yerlere dahi tercih yaptığım zaman bir ihtimalde olsa kabul görme sözkonusu olabilirmi yani kontejyan kaldığı zaman ?

        • İlk tercihlerinize yerleşmeniz zor programları, ortalara olabilme ihtimali olanları, sona doğruda gelmesi garanti olanları yazmanızı tavsiye ederim. Şu konuyu sizin sorunuz üzerine açtım. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

  13. Selamun Aleykum hocam. Hayırlı günler. İyisinizdir İnşaALLAH.

    Bu sene Ticaret Meslek Lisesi Bilişim Bölümü Web tasarım dalından mezun oldum. obp puanım 380. ilk tercihlerde maalesef bir yere yerleşemedim 🙁 bilgisayar programcılığı seçmiştim. sınava girmedim ama sınavsız geçiş tercihlerini yaptım. şimdi bir kaç sorum olacak.

    1-) ilk tercihlerde yerleşemedim, bu sene bu puanla yerleşme ihtimalim var mı? yüzde kaç yerleşirim sizce.

    2-) obp tam olarak ne işe yarıyor. yani sınava giren kişilerin ygs puanıyla denk mi yani nasıl hesaplicaz. çünkü üniler obp puanlarını vermemiş sadece lys ve ygs puanlarını vermiş. ben bu obp ile nasıl yerleşicem.

    3-) ben bölüm birincisi olarak bitirdim okulu. ama hiç bir yere yerleşemedim. puanı benden düşük olan arkadaşlarım yerleşti fakat ben yerleşemedim. bunun sebebi ne olabilir.?

    Şimdiden teşekkürler..

    • A.s.
      1-Sınavsız geçişle yerleşemediğiniz kendi alanınızdaki bir programa puanla asla yerleşemezsiniz. Öncelik sınavsız geçiş öğrencilerinindir.
      2-Merkezi yerleştirme tercihlerinde kılavuzda gördüğünüz puanlar kafa karıştırıcı idi. Çünkü geçen seneki AOBP hesaplaması farklı idi. Ancak Ek yerleştirme kılavuzunda bunu rahatlıkla ayırt edebileceksiniz. Yerleştirme önceliği sütununda “13,2,İ,1995” gibi bir değer varsa yanında verilen minimum puan, son yerleşen sınavsız geçiş öğrencisinin OBP puanı olmuş olacak. Eğer yerleştirme önceliği kesikli çizgi ise yanındaki puan YGS puanı olacak. OBP hesabı çok kolay. Diploma notunuz X 5
      3-Sınavsız geçiş tercihleri yaparken yerleştirme önceliklerine dikkat etmeniz gerekiyordu. Belki gözden kaçırdığınız birşeyler olmuştur. Örneğin; siz ticaret meslek lisesi mezunusunuz ve okul türünüz “2”, ancak siz yerleştirme önceliğinde okul türü anadolu ticaret meslek liselerin “3” öncelikli yerleştirildiği yerleri yazmış olabilirsiniz. Yada yazdığın farklı ildeki bir programın yerleştirme önceliğinde METEB durumu “İ” olarak yazıyor yani kendi ilinden öğrenci alıyor. Siz dışarıdan burayı tercih ettiğinizden yerleşememiş olabilirsiniz.

  14. slm hocam ben bu sene aöf lise çocuk gelişimi bölümünden mezun alucam aöf bi dersim kaldı onuda ek sınavdan vericem ama ben ilk tercihlerde tercih vermedim ek tercihlerde açık öğretim sınavsız geçiş sosyal hizmetlere veremilirmiyim

  15. Merhaba hocam nasılsınız
    Bir sorum olucak ben tercihlerde sınavsız geçiş hakkımı kullandım ancak bir yere yerleşemedim obp puanım 340 ek tercihlere istanbuldaki özel üniversitelerin bilgisayar programcılıgı %50 burslu bölümleri yazıcam eğer boş yer olursa acaba yerleşebilirmiyim – İstanbul Aydın Üni. ve Beykent Üni. başta olmak üzere baktıgımda puan yazmıyordu acaba bilginiz varmı

    • Tesekkur ederim cok sukur iyiyim.Ek yerlestirme kilavuzu yayinlandiginde kontenjan,yerlestirme onceligi ve obp yerlestirme puanlari ortaya cikmis olacak.ona gore daha net konusabiliriz.Dediginiz universite bu programda ilk defa ogrenci almis olabilir.

  16. mrb bsey sormak istiyorum. meslek lısesi cocuk gelişimi mezunuyum ygs puanım 260.. terchlerımı puanıma gore yptım ama yerlesmedım puanım dsük oldugu içinmi yoksa sınavsız geciş hakkımlamı tercih yapmalıyım ona gore bılgı verırsenız ek yerlestirmeyi öle ypacam

    • Öncelikle şunu hatırlatayım siz kendi alanınızdaki bir programı tercih ettiğiniz için zaten YGS puanı ile değil yerleştirme önceliklerinize göre sınavsız geçiş olarak değerlendirildiniz. Şunu unutmayın sınavsız geçiş öğrencileri her zaman için alan dışı YGS puanlı öğrencilere göre avantajlıdır. Ama siz yerleştirme öncelikleriniz yada OBP puanınızdan dolayı yerleşememişsinizdir.Ek tercihlerde yerleştirme önceliklerine ve OBP puanlarına dikkat edin. Bakınız.

  17. merhaba.ben açıklise mezunuyum.ygs-4 puanım 247.ben sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü istiyorum.ilk tercihe hep ögretmenlik yazdım ama hiçbişey gelmedi.acaba 2.tercihte yazsam gelme olasılığı nedir?
    acil cevap lütfen!!!!!!!!
    cevap yazın lütfen.kabin memurluğu gelirmi acaba?

    • Bilgisayarın başında beklemiyorum.Çoluk cocugum var, annem babam var. Onlara da vakit ayırıyorum. Bu acil cevap, cevap yazın ifadelerinizden dolayı sizin sorularınıza cevap vermek istemiyorum!

  18. Bı arkadasım rica etti size sormamı açıköğretim kamu bölümüne yerleşti ek tercihlerden açıköğretim ilahiyat bölümü yazabilir miyim diyo şimdiden teşekkürler cevaplarınız icin

  19. Hocam mrb birşey sormak istiyorum ben bu sene mezun oldum tic meslek lisesinden OYB puanım 365 ve tercih yaptım sınavsız geçişle ama örgün olarak 2 yıllık cıkmadı acıköğretim fakültesi cıktı 4 yıllık.Eğer ek tercih yaparsam yerleşemezsem yeniden acıköğretime kayıt yaptırabilir miyim? Teşekkürler…

    • AÖF kayıtları ek tercihlerden önce yapılacak. Dolayısı ile siz zaten 4 yıllık aöfe kayıt yaptırmış olacaksınız. Daha sonra ek tercihlerde örgün üni. çıkarsa aöf ve 2 yıllık örgün birlikte okuyabilirsiniz diye biliyorum.

  20. ilk tercihte hep 4 yıllık yazdım çıkmadi 2013 ticaret lisesi mezunuyum ek tercihte sınavsız geçiş hakkımı kullanabiliyormuyum diploma puanım 85 istanbulda boş kontenjan olma olasılığı ve çıkma şansı nedir sizce?

  21. merhaba hocam ben sınavsız geçiş hakkımı kullanarak tercih yapdım lakin bi yere yerleşemedim 2006 lise çıkışlıyım acaba oyüzdenmi ayrıca ek yerleştirmede ilk etrcih yapdtıgım yerleri tekrar yazsam bi sorun olurmu acaba bilgi verirseniz sevinirim hocam Saygılar ayrıca ek eyrleştirmede tercih kodları degişiyomu ?

    • Tercihte bulunacağınız programların yerleştirme öncelikleri sütunundan en son yerleşen öğrencinin mezuniyet yılı, okul türü,METEB İçi yada dışı ve OBP puan bilgilerine bakmanız gerekiyor. Sizin için özellikle mezuniyet yılı değeri çok belirleyici olacaktır. 06,2,İ,89 şeklindeki öncelik değerlerinden ilk sayı mezuniyet yılını gösterir. Bir de yerleştirme önceliği kesikli çizgi olup yanında puan değeri olan yerler sınavsız geçiş öğrencilerinin tamamının yerleştiği ayrıca YGS puanı ile de öğrenci almış olan yerleri gösterdiğinden buraları da tercih edebilirsiniz. Kodlar değişmez ancak sizin genel tercihlerde tercih ettiğiniz yerler bakalım ek yerleştirme kılavuzunda yer alacak mı? Belki tamamen dolmuş olacağından ek yerleştirme kılavuzunda yer almayabilir. Bu nedenle Eylül ortasında yayınlanacak kılavuzu çok dikkatli incelemenizi tavsiye ederim. Umarım anlaşılır şekilde yazabilmişimdir. 🙂

  22. açıköğretim kontenjansız bölüme yerleştim çocuk gelişimi mezunuyum acaba ek yerleştirmede sınavsız geçiş hakkımı kullanıp 2 yıllık örgün eğitime gidebilirmiyim

    • ÖSYM yetkilisi değilim. Ancak bu uygulamanın sebebini size şöyle açıklayayım. Size tercih döneminde özgür iradenizle 1 ile 30 arasında tercih yapma hakkı verildi. İstediğiniz yerleri tercih ettiniz. Sizin şu anda yerleştiğiniz yere başka biri siz yerleştiğiniz için yerleşemedi belki de açıkta kaldı. İşte bu durumdan dolayı kontenjanlı bölümlere yerleşen adayların ek yerleştirme hakkı yoktur.

  23. Merhaba hocam birşey sormak istiyorum..
    2013 Eml mezunuyum.Osym ye “sınava girmek istiyorum” şeklinde başvuruda bulundum yinede sınavsız geçiş hakkımın oldugunu öğrendim.Yaptıgım tercihlerde öncelikle bulundugum şehir(Ankara) yı yaptım ve daha sonra birkaç okul ile tercihimi bitirdim(12 okul). OBP : 59,67 geldi.
    Yaptıgım tercihlerden ikisi geçiş hakkına gerek kalmadan bile ygs puanımla yerleşmem gereken bir tercihte bulundum ancak yerleşemedim.Şimdi ek yerleşmeyi bekliyorum yada düzgünce hazırlanıp diğer seneye sınavlara çalışacagım.Ancak kararsız kaldım.Benim tercihim ygs üzerindenmi değerlendirildi yoksa geçiş hakkımdanmı değerlendirildi şaşırmış durumdayım..

    • Sevgili arkadaşım şu ifadenizden hala sınavsız geçişin önemini ve üstünlüğünü anlamadığınızı anlıyorum. “Yaptıgım tercihlerden ikisi geçiş hakkına gerek kalmadan bile ygs puanımla yerleşmem gereken bir tercihte bulundum” SİZ SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKINIZLA TÜM PUANLI ÖĞRENCİLERDEN ÜSTÜN VE ÖNCELİKLİ OLURSUNUZ. Ve siz Tablo 3A’dan alanınızla ilgili tercihte bulunduğunuzda (ygs başvuru bilgilerinizde okul türü bölüm bilgilerinizi girdiğiniz için) sistem zaten otomatik olarak sınavsız geçiş önceliklerinizle değerlendirir. Şu an yerleşememenizin nedeni yerleştirme öncelikleri ve OBP puanınızın diğer sınavsız geçiş öğrencilerine göre kötü olması. Ankara’daki üniversitelerin yerleştirme önceliklerine baktığımızda genelde okul türü 3 ve 4 yani Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Teknik Lise öğrencilerinin yerleştiğini, okul türü meslek lisesi olanlarında OBP puanlarının 320 ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Sizinki 298 (5X59,67). Ek yerleştirmelerde şansınızı tekrar denersiniz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*