İnşaat Teknikerliği

Yazımıza oy verir misiniz?

Bina ve inşaatlarda mühendis ve mimarların yönetimi altında inşaat onarım işlerinin ve yapıların proje ve şartnamelere uygun olarak yapılması işlemlerini yürüten kişidir.

 GÖREVLER

  • Yapılacak yapıda mühendislerin ve mimarların yönergelerini uygulamak için;
  • İnşaat projesine göre gereken en uygun nitelikte ve miktarda malzemeyi hazırlar,
  • Metraj ve keşif işlerini yapar,
  • Yapılacak işe göre inşaatta çalışacak uygun nitelikte ve sayıda işçiyi sağlar,
  • İnşaat çalışmalarını kontrol eder ve gelişmeler hakkında mühendise bilgi verir.

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İnşaat teknolojisi teknikerleri bina, yol, köprü vb. inşaat alanlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı kirli, tozlu ve düzensizdir. İş yarı açık havada yürütülür.

Proje incelemesi aşamasında büro ortamında çalışır. İnşaat teknikeri mühendisle teknisyen ve işçiler arasında iletişimi ve eşgüdümü sağlar, gerektiğinde taşeronlarla ve mimarlarla da birlikte çalışır. İşyerinde hem malzeme hem de insanlarla ilgilidir.

 EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “İnşaat Teknolojisi ” ön lisans diploması ve “İnşaat Teknolojisi Teknikeri” unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

MYO. İnşaat teknolojisi programını bitirenler kamu kuruluşlarında tekniker kadrosuyla çalışabilirler. Ayrıca, özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışma şansına sahiptirler. Özel kuruluşlarda denetleyicilik, üretim, yöneticilik gibi görevler üstlenebilmektedirler.

Ülkemizde son dönemlerde uygulanmaya çalışılan kamu açıklarının kapatılması ve bütçenin personel giderlerinin asgariye indirilmesi politikaları sonucunda kamu kesiminde iş bulma şansı oldukça azdır. Ancak, inşaat sektörünün genişliği ve özel kuruluşlarda çalışma şansının olması nedeniyle işsizlik riski yine de düşüktür.

 MESLEKTE İLERLEME

“İnşaat Teknolojisi ” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde

  • İnşaat Mühendisliği
  • Mimarlık

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*