YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların gireceği LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da birden fazla oturumda yapılacak. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’lere de girmeleri zorunlu.
LYS SINAV TARİHLERİ ve SÜRELERİ
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 19 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 120 dakika
LYS’LERDE UYGULANACK TESTLER VE KAPSAMLARI
MATEMATİK SINAVI (LYS-1)
19 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-1’de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacaktır. Matematik Testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecektir. Geometri Testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-1’de ilk testin (Matematik Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Geometri Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2)
25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-2’de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-2’de birinci ve ikinci testin (Fizik Testi ve Kimya Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Biyoloji Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3)
26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-3, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-3’te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4)
18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4’te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-4’te birinci ve ikinci testin (Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
YABANCI DİL SINAVI (LYS-5)
25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-5, öğleden sonra saat 14.30’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacaktır. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Adaylar, LYS-5’te sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.
LYS’lere giren adayların sınava giriş, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının geçerli sayılması ile ilgili olarak tüm kurallara LYS’lerde de aynen uymaları zorunludur.
LYS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
- LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
- Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.
- Hesaplanan standart puanlar ve testlerin ağırlıkları kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak.
- ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacak.
- Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacak. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracak. Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacak:
2016-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacak. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacak. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklar. Bu adaylar cevap kâğıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyecekler.
Aday Başvuru Formunun “26. YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında “1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; 2016-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde yer alan 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. ve 32. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplandırmakla yükümlüdür.
Bu durumdaki adaylar, 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39. ve 40. Felsefe Grubu sorularını cevaplandırmayacaklar. Cevap kâğıdında ilgili alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak.
Aday Başvuru Formunun “26. YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında “2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; 2016-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde yer alan 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39. ve 40. Felsefe Grubu sorularını cevaplandıracak.
Bu durumdaki adaylar, soru kitapçığındaki 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. ve 32. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplandırmayacaklar. Cevap kâğıdında ilgili alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak.
Sınav sonrası yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul edilmeyecek.
LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecekler
LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olmayacak.
LYS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?
Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebilecekler. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
Sonuçlarda;
- LYS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
- YGS puanları ve başarı sıraları
- LYS puanları ve başarı sıraları
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
bilgileri yer alır.
Açıköğretim programlarına yerleştirmede hangi puanlar kullanılmaktadır?
Açık öğretim programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanının en az 150 olması gerekmektedir.
Kaynak: http://www.egitimajansi.com/
merhaba, ben ticaret lisesinde okuyuyorum ygs6 ile geçiş hakkım var.barajı geçtim ygs6dan seçim yaparsam bana ek puan gelecek mi, gelecekse kaç puan gelecek hesaplaması nasıl olacak? lys için bu durum söz konusu mu? birde şu katsayı olayını duymuştumda anlayamadım kısaca bahsederseniz çok sevinirim ..
2012 öncesi liseye başladıysanız ve alanınızdaki 4 yıllıkları tercih ederseniz diploma notunuz*5*0,12 kadar puan gelir. Eğer daha sonra başladıysanız ne tercih ederseniz edin diploma notunuz*5*0,12 puan gelir.