Merhaba arkadaşlar,
YGS sınavının ardından alınan puanları değerlendiren öğrenciler tercih işlemleriyle ilgili merak ettikleri soruları sormaya devam ediyorlar. Özellikle Meslek Lisesi öğrencilerinin Sınavsız Geçişle tercih ettikleri programlara nasıl yerleşecekleri yada doğrudan yerleşip yerleşemeyecekleri konusundaki sorularına yanıt olması açısından bu konuyu açmayı uygun gördüm.
Soru: Sınavsız geçiş yada YGS LYS tercihleri ne zaman?
Cevap: Sınavsız Geçiş yada YGS, LYS puanı ile tercih işlemleri Temmuz ayının 20’sinden sonra yapılacaktır. (Tam tarih henüz belli değil ama genellikle 10-15 Temmuz’da Tercih kılavuzu yayınlanıyor, 20-31 Temmuz’da da tercihler yapılıyor.
Soru: Tercihler nereden yapılacak? Kaç adet tercih yapabileceğiz?
Cevap: Temmuz ayı sonunda ais.osym.gov.tr adresinden YGS başvurularında size verilen şifrenizle girerek, internette yayınlanmış kılavuzdaki program kodlarına bakarak 30 adet tercih yapma hakkınız olacak.
Soru: Sınavsız Geçişle %100 yerleşir miyim, kesinlikle yerleşebilir miyim?
Cevap: Sınavsız geçiş öğrencileri tercih ettikleri programa yerleştirilirken 5 kritere bakılır.
1-Mezuniyet yılına göre önce son mezunlar, sonra sırası ile diğerleri yerleştirilir.
2-Okul türü, önce Anadolu Meslek yada Anadolu Teknikler, sonra Teknik Liseliler, sonra meslek liseliler ve en son eski sistemde enstitü adı altındaki liselerden mezun olanlar yerleştirilir.
3-METEB İÇİ yada DIŞI (Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi) mezun olduğu ildeki programlara sınavsız geçiş yapanlar diğer illerden gelenlere göre öncelikli yerleştirilir.
4-OBP Orta öğretim başarı puanı (Diploma Notu X 5)
5-Doğum tarihi büyük olanlar önce yerleştirilir (yani yaşı küçük olanlar önceliklidir.)
Soru: Tercih yaparken nereden faydalanabilirim?
Cevap: Henüz 2012 yerleştirmelerini gösteren 2013 Yerleştirme Kılavuzu yayınlanmadı ancak 2011 yerleştirmelerini gösteren ÖSYM’nin rehberlik sayfası da bize az çok yardımcı olacaktır. ***ŞU SAYFADA*** ÖSYM’nin 2012 yerleştirme kılavuzu var. Burada düşündüğünüz programın ismine,üniversite adına veya şehre göre sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için hazırladığım videoyu ***BURADAN*** izleyebilirsiniz.
============================== > 1.ÖRNEK <=============================
Yukarıda yer alan Örnek-1 üzerinde sınavsız geçiş yerleştirme önceliklerini inceleyelim.
Uçak Teknolojisi alanına ait yerleştirme öncelikleri kısmında yer alan “11,4,İ,93” değerlerinden, bu bölüme son yerleşen öğrencinin sınavsız geçiş öğrencisi olduğunu anlıyoruz.
Bunun yanında 2011 yılının yerleştirme bilgileri olduğu için, “11” değeri ile son mezunların bu bölüme öncelikli alındığını eski mezunlardan hiç öğrenci alınmadığını anlıyoruz.
İkinci sırada yer alan “4” değeri ile yerleşen son öğrencinin Anadolu Teknik Lise mezunu olduğunu anlıyoruz. (Bu durumda, normal meslek lisesi mezunu hatta teknik lise mezunlarının dahi bu bölüm için şansı olmayacaktır.(Düz lise yada diğer alan öğrencilerini zaten hiç söylemeye bile gerek duymuyorum)
Üçüncü sırada yer alan “İ” değeri ile bu programa sadece okulun bulunduğu ildeki Anadolu Teknik Lise öğrencilerinin METEB İÇİ tercihle yerleştiğini anlıyoruz. Eğer buradaki değer “D” olsaydı farklı ilden de öğrenci almış olduğunu anlayacaktık.
Dördüncü sıradaki “93” değeri ile son yerleşen öğrencinin 1993 doğumlu olduğunu anlıyoruz.
Gelelim puan kısmına, buradaki puan YGS puanı değil AOBP puanıdır. Aynı programı tercih eden öğrencilerin Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB bilgileri aynı ise AOBP puanı yüksek olan öğrenci önce yerleştirilir. (Bu yıldan itibaren sadece OBP puanı kullanılacak –>>OBP = diploma notu X 5)
============================== > 2.ÖRNEK <==============================
Bu örnekte hem yerleştirme öncelikleri hemde kılavuzda karşılaşabileceğimiz 4 farklı durum hakkında bilgi vermek istiyorum.
1.DURUMA baktığımızda; yerleştirme önceliği kısmının dolu olmasından bu programın kontenjanının tamamının sınavsız geçiş öğrencilerince doldurulduğu YGS puanı ile öğrenci almadığını anlıyoruz. Aynı zamanda ilgili programa, mezuniyet yılı 2009, okul türü “3” teknik lise olan, “D” METEB dışı (il dışından), 1991 doğumlu öğrencinin yerleşmiş olduğunu görüyoruz.
2.DURUMDA yerleştirme önceliği kısmı kesikli çizgi ve puan sütununda sayı değeri olduğundan, bu programın kontenjanının sınavsız geçişle dolmadığını, düz lise yada diğer alanlardan mezun olmuş öğrencilerinde YGS puanı ile aldığını anlıyoruz. (DÜZ LİSE YADA DİĞER ALANLARDAN BAŞVURAN ÖĞRENCİLERİN BU ŞEKİLDE OLAN PROGRAMLARDA ŞANSLARI YÜKSEK OLACAKTIR.)
3.DURUMDA , programın kontenjanının sınavsız geçiş yada YGS puanı ile yerleşen öğrencilerce doldurulmadığı ve kontenjanın boş kaldığı anlaşılacaktır. (Tüm öğrenciler için yerleşme şansı var demektir.)
4.DURUM, yerleştirme önceliği ve yanındaki puan değerinin kesikli çizgi ile gösterildiği durumdur. Henüz yeni açılmış ve ilk defa öğrenci alacak bir program olduğunu gösterir.
(Yorucu bir günün ardından hazırladım. İfadelerde ve anlatımda bozukluk olabilir. Sürç-ü lisan ettiysek affola 🙂
Hocam ben bu yıl imam hatipden mezun oldum tercih yapılırken sınavsız geçiş tercihimi yaptım Eskişehir Anadolu Üniversitesi önlisans ilahiyat lakin yerleşemedim .peki nedeni ne olabilir
Sonuçlar açıklandığında şu konuyu yazmıştım. Tam da sizin sorunuza cevap.
Hocam merhaba 1997 doğumluyum meslek lisesi mezunuyum. üniversite için 1 yıl kaybım oldu . Bu yıl tercih yaptım biyere yerleşemedim. Ek tercihlerde sıralamamı mı önemli yoksa ikamet ettiğimiz yere yakınlık mı daha önemli ?
Sınavsız geçişte öncelik sıralaması; 1-Mezuniyet yılı 2-Okul türü 3-METEB 4-OBP 5-Doğum tarihi şeklindedir. Ek tercihlerde aynı.
Hocam ben Meslek lisesi çıkışlıyım geçen sene mezun oldum tercih yapmadım ek puanlı sıralamam 53529 puan 250 obp 341 geçiş yapsam gelir mi?
Bilemem. Puana yada sıralamaya göre bakmıyorum. Ayrıca bu kadar veri ile neye bakmamı bekliyorsunuz anlamak mümkün değil? Okul yok bölüm yok.
Hocam ben 98 dogumluyum cocuk gelisimi bolumunden bu yil mezun oldum obs puanm 409 ben sinavsiz gecis hakkimi kullanmak istiyorum ama tercihlerde ygs puaniyla tercih yaptim ve ben simdi bostayim ikisi ayni seymi ben simdi hangisinden tercih yapmaliyim
Sizin ben sınavsız geçişle tercih yapacam yada YGS ile tercih yapacam deme şansınız yok. Demekki ne öncelikleriniz ne de YGS puanınızın tutmadığı yerlere tercih yapmışsınız. Şuradan 2016 yerleştirme sonuçlarında niye yerleşemediğinizi inceleyebilirsiniz. Ek tercihlerde şansınızı tekrar denersiniz.
Hocam ben anadolu sağlık meslek lisesi mezunuyum. Obp puanım 424. Metebim ankara. Gazi üniversitesi 415 le alıyordu yerleşemedim. 2. tercihime bartın ikinci öğretim metep dışıydı orayı yazdım 423 le alıyordu orada gelmedi. 3. tercihimede artvin ikinci öğretim metep dışı orayı yazdım 405 le alıyordu orada gelmedi yerleşemedim hiçbir yere. Ek yerleştirmelere tekrar artvin ve bartını yazımmı yada bildiğiniz yerler varsa puanıma uygun yardımcı olabilirmisinz lütfen
Önce niye yerleşemediğinizi şu sayfadan inceleyin. Buna göre yerleşebileceğiniz programların neler olabileceğini değerlendirebilirsiniz.
merhaba hocam
Meslek lisesi mezunuyum.
2016 ygs sınavına girdim lys puanım yeterli olmadığı için 4 yıllık fakültelere yerleşemedim.Ancak 2 yıllık tercihlerim sonucunda dokuz eylüle ygs-1 puanım ile yerleştim. Seneye sınava girdiğimde obp puanım düşer mi
Evet düşer.
Merhaba hocam sonuçlar açıklandığında size söylerim demiştim açıklandı ve yerleşemedim :(( kurtarma tercihleri 1 hafta sonra mı başlıyor?? onuda deneyeceğim…
Ek tercihler şu anda yerleşen öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra boş kalan kontenjanlar belli olduğunda olacak. En az 2-3 hafta sonra.
Hocam ben geçen senenin mezunlarındayım meslek lisesiyim çocuk gelişimini bölümüm sinavsiz geçişe başvurmadım ama sınavsız geçiş yazdim yani 2 yıllık yazdım obp339 siralamam 40 bin puanim 270 98 dogumluyum yerleşme sansim nedir
Öncelik son mezunların olduğundan sınavsız geçişle yerleşmeniz çok çok zor. Belki YGS ile olabilir.
Teşekkür ederim hocam Ygs puanınada mı bakıyorlar hocam o nasıl oluyor biraz bilgi verebilir misiniz
Geçen yıldan itibaren tüm kontenjanların yarısı YGS puanlılara ayrılıyor. Sınavsız geçiş kontenjanı ile yerleşemezseniz puanınızın yetmesi durumunda YGS kontenjanından yerleşme şansınız var.
Hocam ben muhasebe ogrencisiyim isletme yonetimine sinavsiz gecis yapicam yani tercih yaptim benim okulumun.ismi cumhuriyet mesleki ve teknik anadolu lisesi ama tercih kilavuzundr isletme yonetimi okul turu hep 2 diye okul turum 2 mi
Okulum sonradan anadolu oldu sebebide her okul anadolu oldugu icin
Tüm okullar anadolu oldu. Bu sizin mezuniyet okul türünüzü değiştirmez. Sizin okul türünüz “2”.
hocam meraba ben bu sene mezun oldum gaziantep üniversitesi 325 13.2.i.98 yine gaziantep üniversitesi 13.2.i.94 345 puanla alıyor benim öbp 285 gaziantepliyim anadolu meslek lisesi mezunuyum gelirmi hocam
Hangi bölümden bahsediyorsunuz?
hocam ben meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunuyum şimdi şöyle birşey ben tercihlerimde 1.sıraya yazdıgım okula obp puanım tutmuyor atıyorum tutmadıgı için direk 2.sıradaki tercihemi geçiyor yoksa 1. tercihimin ygs puanına bakıyor mu diğer sıradakilerde benim geçiş hakkım olan bölümler olduğu için kafama takıldı ilk geçiş hakkım olan bölümlere bakıp obp ler tutmuyorsa sonra mı ygs puanına bakıyor okula ygs puanım ve sıralaması %100 tutuyor
Mantık olarak böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bende bilmiyorum.
hocam merhabalar …ben mesleki açık lise okudum ve bu sene mezun oldum ..Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okudum okul türüm acaba ‘3’mü ‘2’mi
Okulunuzun ismi sizi yanıltmasın. Mesleki açık lisenin teknik yada anadolusu olmaz. Okul türünüz 2.
Hocam ben 98 dogumluyum okulun son mezunu 15,3,D,96 girebiliyor muyum
Okul türünüz anadolu ise evet.
Hocam ben ticaret lisesi mezunuyum isletme yonetimi kocaelini yazdim ilk siraya obp puani 330 istiyo benimki 342 50 kontejyani var burayi cok istiyorum hereke myo cikma ihtimali nedir
97 dogumluyum yeni mezub oldum okulun son mezunu 15,2,D,96
Yerleşme şansınız yüksek.
merhaba, Tercihleri ygs&lys ile tercih yapanlarla aynı sistemdemi tercih yapacagız? alanımda hiç bir üniversiteye yerleşemiyorum sistem hatalı diyor ? nasıl tercih yapacağım Sınavsız geçişe
Demekki alanınız olmayan bir bölüm yazıyorsunuz.
Yok alanımı ilgilendiren bütün bölmü yazdım bendemi sorun diye yine hiç birini kabul etmedi mobilya dekorasyon bölmüm
Evet bu bölümün sınavsız geçişle tercih edebileceği aöf programı bulunmamakta.
Ben aöf okumayacağım normal okuyacağım ama çıkmıyor? Neden olabilir
Ocak ayında başvuru yaptınız ve ücret yatırdınız mı? Aşağıdaki bölümleri denediniz mi?
Mobilya ve Dekorasyon 2
Ormancılık ve Orman Ürünleri 2
Yaptım ama kabul etmedi puanınız yeterdi diyor ama ben sınavsız geçiş yapmak istiyorum olmuyır
ÖSYM Çağrı Merkezini (444 67 96) . sorabilirsiniz.
Hocam gitmek istedigim bölüm meteb ici aliyor. Gecen sene meteb dışından bir kişi gitmis.En son giren kisinin puani benden dusuk. Ben bu bolumu/uniyi ilk siraya yazsam sansim varmi yani tercih siralamasinin boyle bi onemi olabilirmj
İlk sıraya yazmak sizin önceliğinizi belirler, yerleştirme önceliği yada puanı sizden iyi olanlara karşı avantaj kazandırmaz.
Hocam ben meslek teknk lisesi mezunuyum gecen yil tercih yptim fakat gelmedi bu yil gelme sansim ne olur ?
Sınavsız geçişten bahsediyorsanız geçen yıl yerleşme şansınız daha yüksekti ama demekki tercihler biraz şanssız yapılmış. Bu yıl eski mezunlardan alan programlara tercih yaparsanız yerleşme şansınız olabilir.
Bir sorum olacak hocam, ben geçen sene üni kazanmıştım ama gitmedim iş bulduğum için bu sene ygs den 246 aldım diplomadan yarı yarıya puanım kesilip 24 puan gelecek 270 civarı ygs 6 puanım olacak bu puanla istanbul üniversitesi muhasebe :257 puan marmara: 247 puan , kardeşim ise bu sene mezun olacak ygs puanı yetmiyor fakat obp puanı 380 biz aynı okula gitmek istiyoruz hangisinde ikimizin de yerleşme olasılığı yüksek ya da yerleşebilir miyiz ? diye sorayım Teşekkürler
Bu şekilde incelemeye vaktim yok.
Sınavsiz geçiş ile istediğimiz bölümü secebilirmıyız
Alanınıza ait geçiş bölümleri kılavuzda yayınlanıyor. Sadece onları seçebilirsiniz.
Merhaba ben yasin ben sinavsiz gecis konservatuvar bolumune gidebilir miyim
Hayır.
Merhabalar 1998 yılı endüstri meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum sınavsız geçişle yerleşme şansım nedir. İkinci öğrenimmi açıköğretimmi hangisine yerleşme şansım daha yüksek olur teşekkürler.
Öncelik eski mezunların olduğundan yerleşme şansınız düşük olacaktır. Açıköğretim bölümleri geçen yıl en son 2010 mezunlarını aldı. Tercih edeceğiniz yere bölüme göre belki 2.öğretim yerleşebileceğiniz yerler olabilir.
Peki sinavsiz geciste ikinci ogretim gelme sansi dahami yuksektr ?
Daha az kişi tarafından tercih edildiğinden olabilir.
Ama yeni acilan bolumlerin yaninda ve puan yernde oncelik te yok yani meteb ici ve ya disida yok .bazi hocalrmz sadce puana bakrlr diyo oncelik olmadigi icin
O zaman öyle yapın.
Yeni acilan bolumler neye gore ogrenci sececektir ,?
Bakınız.
Merhaba hocam, ben 2014 yılı yani geçen sene anadolu meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum. AOBP puanım 405 lakin geçen sene tercih yapmadığım için bu sene tercih yaparken D harfi olan yerleri mi tercih etmeliyim birde danışma merkezi 360 puan ve altına bak diyor haklı mı? yani 405 ve altını değil de 360 ve altını mı tercih etmeliyim..
Puan 4.kriter.Öncelik mezuniyet yılı 2015 olanlarda. İlk bakacağınız değer yerleştirme önceliklerinde 13 ve daha küçük olan değerle başlayanlar. (Çok fazla yok) Geçen sene çok büyük bir avantajı kaçırmışsınız.
merhabalar ben özlem manisaliyim bu yıl mezun olucam kız teknik ve anadolu lisesi mezinu olucam sınavsız geçişimi kullanmak istiyorum öncelikle kendi ilimimi tercih etmem gerekiyor
Kendi ilinizde önceliğiniz var ama isterseniz il dışına da kullanabilirsiniz. Okul türünüz anadolu teknik lise olacağından tercih edeceğiniz ilin notmal meslek lise mezunlarından öncelikli olacaksınız.
Hocam , kılavuzda noktalı yerlerın yanı yeni öğrenci alacak olan okulların nasıl meteb ici yada meteb dısı oldugunu anlıyabılırız ?
Anlayamazsınız. Bu yılki yerleştirmeler sonunda görecek. Kontenjan dolmazsa ek tercihlerde görebiliriz.
hocam ben mersinde yaşıyorum özel bir üniversitede iki yıllık iş sağlığı ve güvenliğine gitmek istiyorum okuduğum okul teknik lise kimya bölümü üniversitenin okul kodu ise 2 gidebilirmiyim sizce???
Şu sayfada 2014 yerleştirme sonuçları var. En son sütun yerleştirme önceliklerinde “2” olan yerlere yerleşme olasılığınız çok yüksek. Herhalde tam burslu düşünüyorsunuzdur. Sayfadan inceleyebilirsiniz.
hocam düz lise çıkışlıyım ygs 3 puanım 310 okul puanıyla 340 olacak akdeniz üniversitesi adalet 2. öğretim 336 puanla almış sizce gelme ihtimali nedir ?
Puanınız geçen sene yerleşen son öğrenciden daha iyi. Ne dememi istersiniz? İnşallah olur.
öncelikle iyi günler ;
ben sağlık meslek lisesi A.T.T. öğrencisiyim. üniversite olarak iki yıllık sınavsız geçişten Eskişehir osmangazi üniversitesinin paramedik bölümünü tercih etmek istiyorum. ama şu an gaziantepte okuyorum geçiş yapabilme ihtimalim var mı ? OBPnin çok yüksek olması gerekir mi?
şimdiden teşekkürler.
360 – 14,3,İ,96 bu önceliklere göre sadece il içinden alıyor. OBP puanından önce METEB önceliği önemli.
Ticaret meslek lisesi çıkışlıyım Muhasebe ve Finansman bölümünden 2012 yılında mezun oldum 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullandım meteb dışı yazdım tekrardan sınavsız geçiş yapmak istiyorum şansım var mı? Meteb içi yazsam gelir mi?
Tercih edeceğiniz bölüme ve üniversiteye bağlı.
Hocam İstanbulda’ki devlet üniversitelerini tercih edeceğim Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümü ancak 94 doğumluyum ve 2012 mezunuyum sansim var mı?
Önceki mezunlardan alan programlara yerleşme şansınız olabilir. İstanbul’daki muhasebe programları için şu sayfaya bakabilirsiniz.
Sınavsız geçişte puanımızdan yüksek bi yer yazabiliyo muyuz?
Sınavsız geçiş puanınızdan önce mezuniyet yılı ve okul türü önceliği önemli. Örneğin sizin puanınız düşük ama okul türünüz Anadolu teknik yada Anadolu ise puanı daha yüksek olan normal meslek lisesi mezununa göre avantajlı olursunuz.
hocam ben 2014 anadolu teknık lısesı mezunuyum dırek geçişimden uçak teknolojısı yazsam gelme ihtimali nedir ?
Öncelik 2015’lilerin olacağından yazacağınız programın önceki yılın mezunlarını aldığından emin olmalısınız.
hocam ben 2014 düz lise mezunuyum diploma notum 74,49 bu yıl tekrar ygs ye girdim
YGS1 197
YGS2 205
YGS3 214
YGS4 206
YGS5 206
YGS6 205
lys ye girmeden bu notlarla 2 yıllık adalet bölümü veya sağlık programlarını tercih edebilir miyim?
bi de lys ye girmeden okul puanları ygs puanlarına ekleniyor mu ?
Evet okul puanı YGS puanınıza da eklenir. 74,49*5*0,12=44,69 214+44,69= 258,69 YGS-3 tercih puanınız buna göre şu sayfadan tercih edebileceğiniz programları inceleyebilirsiniz.
bu bölümde yalnızca vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerini tercih edebilirim devlet üniversitelerinden kontenjan açığından geçiş yapabilirmiyim?
Siz merkezi yerleştirmede öncelikli olarak tercihlerinize devlet ün. yazarsınız. Eğer yerleşemezseniz ek tercihlerde boş kontenjanları bekleyebilir, illaki yerleşmek isterseniz özellerden de yazarsınız.
Hocam Merhaba ben lys ye girmeden ygs puanımla tercih yapmak istiyorum çnkü gidecegim bölüm ygs-3 ile aliyor ben aklıma takılan sey puanımız ustune okul puanımızda ekleniyor ya ama lysye grdıkten sonra ıkısının ortalamasına mı ekleniyor yoksa ygs puanımızada eklenme ihtimali varmı ? Birkaç kişiye sordum ama hep farrklı farklı seyler diyolar kimisi eklenir kimisi eklnemez diyo kafam karıstı bana yardımcı olurmusunuz ekleniyor mu bir bilgiiniz varmı ?
Kesinlikle ekleniyor. Tercih zamanı YGS-3 puanınız haricinde Y-YGS-3 yani yerleştirme puanınızı eklenmiş hali ile göreceksiniz. Yeterki 2 yıllıklar için 140 4 yıllıklar içinde 180 barajını geçmiş olun.
Çok teşekkür ederim sagolun hocam Allah razı olsun 🙂
Amin sizlerden de Allah razı olsun.
hocam sınavsız geçişte bölümüm olan makine bölümü ile mi yoksa makine bölümünün bir dalı olan (bilgisayarlı makine imalatı) CNC ile mi tercih yapacağım kısaca bölüm ile mi dal ile mi ?
Sınavsız geçiş bölümleriniz;
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2
Endüstriyel Kalıpçılık 2
Gemi Makineleri İşletme 2
Grafik Tasarımı 2
İş Makineleri Operatörlüğü 2
Makine 2
Mekatronik 2
Metalurji 2
Oto Boya ve Karoseri 2
Otomotiv Teknolojisi 2
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi 2
Sondaj Teknolojisi 2
Tarım Makineleri 2
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi 2
Hocam teknik meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçişe başvurdum 2 yıl bittiginde tekniker olucam 4 yıla tamamladığımda unvanım ne olucak bölümüm makine teşekkürler.
DGS ile mühendislik seçerseniz mühendis olursunuz.
Teşekkürler hocam
merhabalar hocam;
2003 yılı ağırlama ve gıda teknolojisi bölümü lise mezunuyum.sınavsız açık öğretim bölümüne tercih yapmak istıyorum.hangi bölümleri seçebilirim.kod 3544 ağırlama ve gıda teknolojisi
Aşçılık 2
İkram Hizmetleri 2
Turizm ve Otel İşletmeciliği 2
Turizm ve Seyahat Hizmetleri 2
Çay Eksperliği 2
Endüstriyel Tavukçuluk 2
Et ve Ürünleri Teknolojisi 2
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi 2
Gıda Teknolojisi 2
Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği 2
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 2
Süt ve Ürünleri Teknolojisi 2
Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi 2
Yağ Endüstrisi 2
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi 2
Ev İdaresi 2
hocam bunların hepsi açık öğretimden tercih edebileceğim bölümler mi?
Dikkat etmemişim.
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim)
Turizm ve Seyahat Hizmetleri (Açıköğretim)
hocam turizm otelcilik bölümlerinde 90 gün staj yapman gerekliymiş.ben çalışan biri olduğum için bu bölümü secemem.sınavsız geçişte ve açık öğretim olarak ev idaresi bölümünü secebiliyormuyum.
Gözümden kaçmış evet Ev idaresi aöf tercih edebilirsiniz.
merhaba 2012 yılı kız meslek lisesi mezunuyum ygs 4 puanım 272 sınavsız geçiş şanşım daha çok hangi üniversiteler için teşekkürler
“Sınavsız geçişte YGS puanına bakılmaz.” Bakınız.
hocam meraba ben menekşe 2014 kız teknik ve meslek lisesi mezunuyum diploma puanım 69 ygs puanım ise 214 hocam ben neyapmalıyım sınavsız geçiç hakkımı kullansam ne gelir acaba ne yazmalıyım hocam bi yardımcı olsanız çok teşekür ederim iyiki varsınız
Rehber öğretmen değilim. Bu şekilde çok genel sorulara cevap vermiyorum.
Arastirmalarimda ankarada cocuk gelisimi sinavsiz gecisin sadece gazide oldugunu gordum o da2 ogretim bu nasil oluyo sinavsiz gecip ucretli mi okuyacagiz orada
Demek ki iyi bir araştırmacı değilsiniz. Gazi ü. 2.öğretim değil normal . Bakınız.
Evet o sayfa tercih robotunda karsima cikmisti ama sonra osym nin tercih klavuzlarinda yaninda İÖ yazisini gorunce korkmustum verdiginiz bilgi icimi ferahlatti cok tesekkurler
Merhabalar ben 2007 mezunuyum ve bu sene sinavsiz gecis hakkimi kullandim bana yardimci olabilirmisiniz acaba ne zaman ve nasil bir tercih yapmaliyim meslek lisesi mezunuyum acil …ve tercihler nereden yapiliyor
Tercih zamanı hakkında şu sayfadan, tercih işlemleri hakkında da şu sayfadan bakabilirsiniz.
hocam ben bu yıl ocak ayında sınavsız geçişe başvuru yaptım ne zaman tercih yapıcam gidişat hakkında beni bilgilendirirmisiz
Temmuz ayında yapacaksınız. Ancak henüz net tarih belli değil.
merhabalar .ben şuan bir vakıf ünüversitesinde TIBBI GÖRÜNTÜLEME okuyorum.Ancak ebelik çok istemiştim lisans bölümü olduğundan vakıfta maddi olarak bursuz okumanın zor olacağını düşündüğümden tercih etmedim.Öğrenmek istediğim önlisans olarak tercih etme olanağım varmı bu bölümü önceliğin lisede bu alan çıkışlılarına olduğunu biliyorum .Ancak kontejan açığı olma durumu olabilir mi tercih edebilirmiyim ?
Maalesef böyle bir uygulama yok.
ayrıca nasıl tercih yapıcam bilmiyorum kamu istyrm yada anasınıfı ögretmenligi okul öncesi tercihler ne zaman lütfn bilgilendirin bunlar benim için çok önemli açık lise kızmeslek 12.sınıf çocuk gelişimi okuyrm
Bir önceki mesajınızda YGS Barajı geçemedim demişsiniz anasınıfı öğretmenliği yada okul öncesi nasıl olacak? Tabi ki olmaz. Tercihler Temmuz’da şu an için sadece alanınızla ilgili 2 yıllık çocuk gelişimi yada sosyal hizmetlere tercih hakkınız var.
mrb hocam 1989 dogumluyum açık meslek lisesi 12 sınıftaym ygs de barajı geçemedim sınavsız geçişle bölümüm olan çocuk gelişimini okul öncesi ögretmenligini okuyabilirmiyim 2yıllık okuyup 4yıllıga geçis yani sınavla 2yıl daha uzatarak olabilirmi şuan kredim 210 bu dönem okulda 100kredi veriyor 310 oluyo krediminde bi faydası olurmu çanakkalede ikamet ediyorum tokat gaziosmanpaşa ünıve. veya samsun 19mayıs tercih istyrm
Kredinizin az yada çok olması değil diploma puanı olarak ortaya çıkacak olan puan önemlidir. Sınavsız geçişle 2 yıllık Çocuk Gelişimi yada Sosyal Hizmetler bölümlerini tercih edebilirsiniz. DGS ile 4 yıllığa geçtiğinizde artık doğrudan 3.sınıftan başlanmıyor. Belli derslerden muaf olup yine 1.sınıftan başlamanız gerekir. Siz yeterki 2 yıllık çocuk gelişimi bitirip DGS’yi kazanın.
merhaba. 12.sınıf endüstri meslek bilişim okuyorum.
tercih yaparken hem sınavsız hem puanla tercih yapabilir miyim ?
Evet yapabilirsiniz.
Hocam ben Ticaret meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim. Muhasebe ve finansman alanım sözel bölümlerini öğrenebilir miyim??? Teşekkürler şimdiden 🙂
Alanın devamı niteliğindeki 4 yıllık ve 2 yıllık bölümlere şu sayfadan bakabilirsiniz. Rehber öğretmen değilim.Hangileri sayısal yada sözel bilemem.
hocam merhaba kız meslek yiyecek içeçek hizmetleri mutfak mezunuyum bu sene 2 yıllık elektirik bölümünü tercih etmek istiyorum açıkta kalırım dye teredutum var alan dışı bır bolume gıtmeyı ıstedığım ıçın
2 yıllık bölümlerinin 2013 yerleştirme sonuçlarına şu sayfadan istediğiniz bölüme ait linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada yerleştirme önceliği sütunu boş olan programlar YGS puanı ile alan dışından öğrenci almış demektir. Buna dikkat ederek yerleşebileceğiniz programlara tercihte bulunabilirsiniz.
peki hocam belirten puanı almış olsam yıne alma ıhtımallerı yok mu
Yerleştirme önceliklerinde 13,2,İ,95 şeklinde değer varsa kontenjanı sınavsız geçişle doluyor demektir ve yanındaki puan değeri YGS puanı değil OBP puanıdır. Siz yerleştirme önceliği boş olan bölümlerin yanındaki puan değerlerini dikkate alın.Bunlar YGS puanıdır.
hocam teknik bilimler myo ile normal ılçenin adını alan myo lar da bır fark varmıdır eğıtım kalıtesı olarak
Bu konuda yorum yapamayacağım.
yıne de beni aydınlattığınız ıcın tesekkur ederım hocam
Öncelikle mrb hocamm. 2006 yılı meslek lisesi tesviye. Bölüm mezunuyum
Sınavsız girebileceğim bölümler hangileridir ege unv ve dokuz eylülunv okumak istiyorum 1985 doğumluyum
Sınavsız geçiş tercihinde bulunabileceğiniz bölümler aşağıda yer almaktadır.Hangi bölümün hangi üniversitede programı olduğunu şu sayfada ilgili bölüm ismine tıklayarak açılan sayfadan görebilirsiniz.
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2
Endüstriyel Kalıpçılık 2
Gemi Makineleri İşletme 2
Grafik Tasarımı 2
İş Makineleri Operatörlüğü 2
Makine 2
Mekatronik 2
Metalurji 2
Oto Boya ve Karoseri 2
Otomotiv Teknolojisi 2
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi 2
Sondaj Teknolojisi 2
Tarım Makineleri 2
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve DepolamaTeknolojisi 2
Hocam merhabalar,
Ben 1985-86 yılı Zonguldak End.Meslek lisesi DÖKÜM bölümü mezunuyum,yaşım 45,öğrenmek istediğim acaba bu yaştan sonra 2 yıllık bir üniversitede uygun bir bölüme,sınavsız geçiş yaparak okuyabilme şansım varmıdır,saygılar
2 yıllık Döküm, Makine, Metalurji bölümlerine sınavsız geçiş tercihinde bulunabilirsiniz. 2-15 Ocak 2014 tarihlerinde YGS başvurusunda bulunacaksınız. Yerleştirme önceliklerinde öncelik son mezunlara ve yaşı küçük olanlara olduğundan biraz dezavantajlısınız ama şansınızı deneyebilirsiniz.
ben açık öğretim okumak istiyorum,acaba baş vuruyu internettenmi yapacağım ve yarın son gün takip etmem gereken prosüdür aciliyet sırasına göre nedir,birde dezavantajımı nasıl daha avantajlı bir duruma çevirebilirim,aslında sizinle telefonla konuşarak bilgi almayı çok arzu ediyorum ama mümkün olup olmadığını bilmiyorum, vermiş olduğunuz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sınavsız geçişle okuyabileceğiniz aöf programı maalesef yok. Bu verdiğim linkte işlem adımları yeterince açık. Bu arada kendi öğrencilerimin işlemlerinden fırsat buldukça sizlere cevap verebiliyorum. acil cevap istemeyiniz.
hocam öncelikle sabırla bizlere vermiş olduğunuz cevaplar için çok teşekkür ederim,bana vermiş olduğunuz yukarıdakicevapta Sınavsız geçişle okuyabileceğiniz aöf programı olmadığını söylemiştiniz ama mezun olmuş olduğum okulun internetteki ana sayfasında 2054-Metalurji
2054-Metalurji (Demir Çelik Metalurjisi) bölümlerini 2 yıllık açık öğretim fakültelerinde okuya bileceğim yazmaktadır,okulum zonguldak E.M.Lisesi bölüm olarak döküm ama şimdi alan adı metalürji,dal adı döküm yazıyor,konu hakkında cevabınızı bekliyorum,sayglar
Bölümünüzü Döküm olarak arattığımdan aöf bölümünüz yok demiştim. 2054-Metalurji olarak baktığımda ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR)
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (Açıköğretim) bölümüne sınavsız geçiş hakkınız olduğunu gördüm.
iyi günler erkek arkadaşım karamanda otomotiv okuyor ama ankarada ıkamet edıyor bu sene ygs ye tekrar gırdı içacıcı bır puan gelmedi ama ankaraya ya da eskısehıre geçiş yapmak istiyor ne yapmalı?
Eğer meslek lisesi mezunu olacaksa sınavsız geçiş ile alanına ait Ankara yada Eskişehir’deki bölümleri tercih edebilir.
bugün eokulda OBP sekmesini gördüm girdim ve OBP=67,62 yazıyor yukarıda OBP bulmak için diploma notu X 5 diyor bu yukarıdaki not diploma notumu oluyor
ÖSYM kılavuzunda OBP hesaplaması olarak diploma notu X5 yazılmış.
Yani ben sınavsız geciş hakkımı kullansam bana 338,1 (67,62X5) puan mı gelecek yoksa 67,62 mi
Siz YGS puanı ile alan dışı tercih yapacaksanız YGS puanınız + (Diploma Notunuz X 5 X 0,12) puanınız olacaktır. Örn diploma notunuz 67,62 ise YGS puanınıza 40,572 puan eklenir. Eğer siz sınavsız geçişle kendi alanınızda bir programı tercih edecekseniz OBP puanınız 67,62 X 5 = 338,1 olarak değerlendirilecektir.
hocam meraba ben duz lıse mezunuyum ygs 3 puanım 248 yalovada sosyal hızmetler okumak sıtıyorum sızc şansım var mı ne yapmalıyım
Açılalı 2 yıl oldu ve şimdiye kadar sadece sınavsız geçişle meslek lisesi mezunlarını aldı. Aşağıda geçen yıla ait yerleştirme bilgileri yer alıyor. Sadece Kız Teknik Lise öğrencileri yerleşmiş. Yorum ve değerlendirme sizin.
109950354 Sosyal Hizmetler 40 40 YGS-5 2012,3,D,94 168,127
Merhaba. Hocam tercih yaparken örneğin 1.sıraya taban puanı 295 olan bir yeri, 2.sıraya t.puanı 310 olan bir yeri, 3.sıraya da t.puanı 300 olan bir yeri yazdım. Bazılarının dediğine göre bu tercih listesi ölü tercih listesi oluyormuş. Rica etsem beni aydınlatabilir misiniz?
1)295
2)310
3)300
Daha düşük puanlı bir bölümü daha çok istediğiniz için üst sıraya yazdığınızı düşünerek yorumluyorum. Eğer puanınız 300 civarında ise otomatik olarak 1.tercihinize yerleştirilirsiniz ve diğer yazdığınız tercihlerin hiç bir anlamı olmaz. Bir de şöyle düşünelim. Eğer 1.sıradaki tercihinize yerleştirilemiyorsanız ondan daha yüksek puanlı bölümlere zaten yerleştirilemezsiniz. Bu durumda 1.tercihten sonra yazdığınız tercihler ölü tercih olmuş olacaktır.
benim 315 puanım var ve taban puanı 295 olan bir yeri ilk sıraya yazdım, fakat bu yıl burası 316 puan ile doldu ve ben yerleştirilmedim. 2. sıraya yazdığım 310 puanlık yer ise bu sene en düşük 300 puan ile adam aldı ve bende yerleştirildim. Bu şekilde olmaz mı?
300-315 arasında puanı olan öğrenciler ilk tercihlerine sizin 2.sıraya yazdığınız bölümü yazarlarsa onlar yerleşir.
Mrb hocam ben aöf okumak istiyorum 4 yıllık türk dili ve edebiyatı bölümnü formasyonda geri geldiği ıcın bu bölümü tercih ettim merak ettigim bir unsur var acaba aöf ye gırebılmek ıcın sadece barajı gecmek mı önemlı yoksa bölüm için gerekli bir mıktar puan varmı bunu cok merak edıyorum cevaplarsanız cok memnun olucam eger tavsıyede bulunmak ıstedıgınız gelecegı daha acık 4 yıllık aöf varsa benı bılgılendırsenız cok sevınırım. Birde eger bu bölüm veya baska bır bölüm oldu dıyelım bu bölümün derslerını normal unıversıteye gıdıyormus gıbı ordakı derslere gırme sansımız varmı lütfen bılgılendırın cok merak edıyorum şimdiden teşekkür ederim 🙂
Aşağıda geçen yılki yerleşme durumunu verdim. 8200 kişi alınmış en düşük ve en yüksek puanla giren öğrencilerin puanları yer alıyor. Taban puanın 154 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Derslere girmeyeceksiniz. Kitaplardan çalışarak sınavlara gireceksiniz. Tavsiye ayada öneride bulunmuyorum.
Anadolu Üni. Türk Dili ve Edebiyatı (Açıköğretim) 8200 154,35137 444,33219
Birde hocam bu türk dili ve edebiyatı böölümü ygsden barajı gecmemız yeterlı dımı lys ye felan gırmemıze gerek yok. Bide hocam aöf ye gıden arkadslar gırılebılıyo demıstı üniversitenin derslerine hiç mi girme sansımız yok .acaba arkads baska bırsey dedı de ben mı yanlıs anladım sızın hıc bılgınız varmı acaba aöf derslerıne nerede gırebılecegımız hakkında üniversiteler hiç mi olmuyor acaba …
140 barajını aşmanız yeterli diye düşünüyorum. Açıkçası be hiç duymadım. Açıköğretim fakültesinde Kitaplarını alıp çalışıyorsunuz, belli dönemlerde de sınavına giriyorsunuz diye biliyorum.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim
Rica ederim.
🙂 evet hocam mail doğru. gönderdiğiniz şeyi indirdim. çok teşekkür ederim. Tercihlere yakın yardımcı olmanızı istesem yardımcı olabilir misiniz acaba?
Nasip olursa inşallah olmaya çalışırım. İzinde olursam, internet olmayan bir yerde olacam.
Tamam hocam inşallah. Hayırlı günler.
önlisans programların yandal çiftanadal yapma şanşımız var mı her istediğimiz bölüme(alandışı)
Bilgim yok.
Hocam selamlar. Ben (ön lisans) halkla ilişkiler bölümünü istiyorum. Ygs4 puanım 255, diploma puanım 68, genel lise mezunuyum. Sizce yerleşme ihtimalim nedir?
Tüm okulları tek tek inceleyemedim ama gördüğüm kadarı ile taban puanları 170 ile 300 arasında değişiyor. Yerleşme ihtimaliniz çok yüksek. Özellikle bakmamı istediğiniz 2-3 okulun puanına bakabilirim.
Yerleşme ihtimaliniz çok yüksek demenize nasıl sevindim anlatamam hocam. Namık Kemal Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesine mümkünse bakmanızı isterim.
Kocaeli Üniversitesi normal bölümü 2012’de düz lise öğrencisi almamış. 2.öğretim 291 puanla almış.
Namık Kemal Üniversitesi hem normal hem de 2.öğretime YGS puanı ile öğrenci almış.
Sizin YGS puanınıza okul puanını eklediğimizde 255+40,5 = 295,5 yapıyor. Buna göre değerlendirebilirsiniz.
Kocaeli Üniversitesi
106951273 Halkla İlişkiler ve Tanıtım 60 60 YGS-4 2012,2,D,94 194,776
106971198 Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İÖ) 60 60 YGS-4 291,13922
Namık Kemal Üniversitesi
107950624 Halkla İlişkiler ve Tanıtım 50 50 YGS-4 287,7877
107970319 Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İÖ) 50 50 YGS-4 260,02382 328,94784
Hocam mesajınızı okuduktan sonra tüm okulların puanlarına bakmak için 2012 tercih kılavuzunu indirdim. Teker teker ünivlere bakarken Kocaeli Üniversitesi puanlarına geldim, fakat sizin yazdığınız puanlardan farklı puanlar yazdığını gördüm. Aşağıya yazdığım programda ise sizin yazdığınızdan farklı olarak yerleşirme öncelikleri bölümüne (- – – -) konulmuş. Hem bu siteden hemde başka yerlerden öğrendiğime göre bu işaret sınavsız geçiş olmadı demek. Nerde hata yaptığımı anlayamadım hocam, yardımcı olabilir misiniz?
106951273 Halkla İlişkiler ve Tanıtım YGS-4 60 324.971 – – – –
Siz 2012 kılavuzuna yani 2011 yerleştirmelerine bakıyorsunuz ben ise bir dershaneci arkadaşım sayesinde 2012 yerleştirmelerine bakıyorum 🙂 Mail adresiniz doğru ise size de attım…
Merhaba
“1.DURUMA baktığımızda; yerleştirme önceliği kısmının dolu olmasından bu programın kontenjanının tamamının sınavsız geçiş öğrencilerince doldurulduğu YGS puanı ile öğrenci almadığını anlıyoruz.”
Hocam geçen sene kontenjanının tamamını sınavsız geçişle doldurmuş bir meslek yükseokulu bu sene de kontenjanının tamamını sınavsız geçişle dolduracak diye bir kaide var mı? Aynı şekilde geçen sene kontenjanının tamamını sınavsız geçişle DOLDURMAMIŞ bir meslek yüksekokulu bu sene de kontenjanın tamamını sınavsız geçişle doldurmayacak diye bir durum var mı? Hocam bu konu kafamı çok kurcalıyor, yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. İyi günler
Tabi ki yok. Ancak kılavuzlarda bir önceki yılın yerleştirme bilgileri, taban ve taban puanları, kontenjanlarının ne kadarının dolduğu gibi bilgiler yayınlanarak adayların bunları göz önünde bulundurmaları ve tercihlerini bu doğrultuda yapmaları sağlanır. En azından tercih sıralaması yaparken kendi puanına yakın yerleri yazmasını sağlar,tercih sıralamasında en sonlara kontenjanı dolmamış daha az tercih edilen yerleri yazmasını sağlar. (Bazı bölümler vardır ki son 3-4 senedir kesinlikle meslek lisesi mezunları dışında öğrenci almamaktadır, bu konuda da fikir sahibi olmamızı sağlar. Bazı arkadaşlara İlk ve Acil Yardım, Uçak Teknolojisi bölümlerinin düz lise yada alan dışı öğrenci almamaktadır gibi yorum yapmamın nedeni son 3-4 yıldır bu şekilde olmasıdır. Sorunuz sayesinde pek çok arkadaşın bu konudaki sorularına ve tereddütlerine de yanıt vermiş oluyoruz. Teşekkür ederim.
Anladım hocam, ben teşekkür ederim. Hayırlı günler.
Çok programlı lise mezunuyum. Bu yıl sınava girdim ama basarısızdım. ygs-2 puanım 139. sadece ygs-2 140 puanın altında. şimdi ben ygs-2 den tercih yapamıcakmıyım ? teşkkürler…
Eğer alan dışı tercih yapacaksanız YGS puanının önemi var. Kendi alanınızla ilgili bölümler için YGS puanı ile değil sınavsız geçiş, yerleştirme öncelikleri ile tercih yapmalısınız. 140 barajını geçemediyseniz alan dışı tercih yapamazsınız.
Hocam iyi günler. Ben Düz lise Sosyal Bilimler bölümünden mezunum. Ygs3 puanımm 267, Ygs4 puanım 255,diploma puanım ise 69,4
Hocam ben aşçılık okumayı istiyorum. Sizce birinci öğretim olmasa da ikinci öğretimlerden herhangi bir yer tutturma olasılığım nedir? Yani hocam sizce ümitlenmelimiyim?
İstanbul Avrupa MYO, İstanbul Haliç Üniversitesi, İstanbul Kavram MYO gibi özel üniversitelerin taban puanları 250-260 arasında. Ancak bunların paralı olduğunu hatırlatayım.
Devlet Üniversitelerinden hiçbiri olmaz mı?
“Olur” yazmamı istiyorsanız öyle yazayım. Devlet üniversitesi puanları 316’dan başlıyor.
En düşük Adıyaman Ü. 2.öğretim puanları aşağıda.
100270205 Aşçılık (İÖ) 45 45 YGS-4 316,90449
Merhaba.ben mesleki acik ogretim lisesi cocuk gelisimi 2012 mezunuyum.benim merak ettigim sinav gecisten yararlanabiliyormuyum yararlaniyorsam nereye basvurmam gerek beni bilgilendirirseniz cok sevinirim.
Yararlanabiliyorsunuz. Ancak anladığım kadarı ile bu yıl Ocak ayında başvuru yapmamışsınız. Bundan dolayı bu yıl tercih yapamazsınız. 2014 Ocak ayı ilk haftasında ÖSYM bürosu olarak hizmet veren bir liseye giderek YGS başvurusunda bulunmanız lazım. Sadece sınavsız geçişten faydalanacaksanız forum üzerinde YGS sınavına girmek istemiyorum. Sadece sınavsız geçişten yararlanacağım seçeneğini işaretlersiniz. Temmuz 2014’te de internet üzerinden tercihte bulunacaksınız.
Ben ocakta basvurdum fakat bulundugum yerdeki meslek lisesi sinavsiz gecis yapmanin cok Zor oldugu sadece okulda derece alanlarin yaptigini soyledi.detayli bilgi almak icin baska nereye basvurabilirim.
Çok özür dilerim ama bizim okulda sınavsız geçişe YGS’de başarı sağlayamayacağını düşünen, meslek lisesini zar zor bitirenler başvuruyor. %90’ı da yerleşiyor. Sınavsız geçişin mantığı bellidir. Meslek lisesi ve Teknik Lise mezunlarının kendi alanları ile ilgili 2 yıllık programlara sınavsız tercihte bulunma haklarına sahiptirler. Sınavsız geçişte okulların kontenjanları ve öğrencilerin yerleştirme önceliklerine bakılır. Öncelik kriterleri;
1- Mezuniyet yılı, 2-Okul türü, 3- METEB İÇİ (Kendi ilindeki öğrenciler önceliklidir) 4- OBP (Diploma Notu X 5) 5-Doğum tarihi büyük (yani yaşı küçük) olan önceliklidir.
Size bu şekilde söyleyerek hem 1 yıl kaybetmenize neden olmuşlar hem de öncelik son mezunlara olduğu için öncelik sıralamasında geriye düşmenize. Ocak ayı ilk haftasında mutlaka YGS başvurusunda bulunun. Eğer hem YGS sınavına girmek hem de sınavsız geçişten faydalanmak istiyorsan “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretlersiniz. Sadece sınavsız geçişten faydalanmak istiyorsanız onunla ilgili seçeneği işaretlersiniz. Temmuz sonunda da internetten tercihte bulunursunuz.
Peki ben baska nereden yardim alabilirim illaki bunu meslek lisesinden mi yapmam gerekir bana ayrintili anlatirmisiniz gercekten yardima ihtiyacim var
Hazırladığım görsel anlatımlar işinize yarayabilir.
YGS Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Sınavsız Geçiş Nedir? Kimler Faydalanabilir?
Sınavsız Geçiş Başvurusu Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Sınavsız Geçiş Öncelik Sıralaması Nedir?
Sınavsız Geçiş Tercih İşlemleri
merhaba hocam ben 2005/2006 ticaret meslek lisesi mezunuyum ve sınavsız geçiş yaptım. diploma notum 2.86 1986 doğumluyum üniversiteye girme şansım varmı?
Bu sayfada sorgulama mantığını anlattım.Kendiniz hangi bölüme hangi yıl mezunlarının yada doğum tarihi hangi yıl olanların alındığını bulabilirsiniz.
MUHASEBE-DIŞ TİCARET MEZUNUYUM. KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU-DIŞ TİCARET BÖLÜMÜNE GEÇİŞ HAKKI YAPMAK İSTİYORUM. 11,2,D,93. ‘D’ İBARESİ METEP DIŞI ALDIĞINI GÖSTERİYO. BENİM BU DURUMDA GİRMEM DAHA ÖNCELİKLİ OLUCAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM SİZEDE DANIŞMAK İSTEDİM. YOKSA SADECE METEP İÇİ YAZANLARIMI TERCİH ETMELİYİZ. BENİ BU KONUDA BİLGİLENDİRİRMİSİNİZ.KOLAY GELSİN.2011 MEZUNUYUM.
Eğer Kocaeli’de oturuyorsanız “i” yazanlara da “D” yazanlara yerleşmeniz mümkündür. Tabi Kocaeli’de oturanlar için “D” yazanlara yerleşmek çok daha kolay olacaktır. Çünkü il içilerin tamamı yerleştirilmiş dışarıdan bile öğrenci almış demektir.
141 135 142 139 150 147 sırasıyla puanlarım bunlar. 95 dogumluyum ılk donem tesekkur almıstım. notlare ıdare eder meslk lısesı ogrencısıyım. sınavsız gecıs hakkından iş güvenliği veya itfaiyeciliğe gecıs yapabılırmıyım ? yada en yakın neresı olur puanlara gore
Puana göre bakmıyorum. Meslek lisesi mezuniyet alanınızı yazmamışsınız. Ayrıca sınavsız geçiş tercihinde bulunacaksanız puanların bir önemi yoktur. Adı üstünde “sınavsız geçiş. Yerleştirme önceliklerine bakılarak yerleştirilirsiniz.
Merhaba, 1. sorum sağlık hemşirelikten anesteziye geçiş düşünüyorum ama tercih hakkının klavuzdan kaldırılma gibi bir durumu olmaz değil mi? Sonra mağdur olmak istemem :/ 2. Meteb içi tercih yapıcam aobp 400 geliyor. En son kaç puanla aldığı yazmıyor yeni açılan bir bölüm olduğu için sanırım ama başka kaynaklarda geçen sene 213 ile kapatmış, girebilirim diye düşünüyorum? Ters köşe olmamak için bir sormak istedim, kolay gelsin.
Bu yıl kılavuzda yayınlanmış olan bir bölüm bu yılki tercihler için geçerlidir kalkmaz.
Hocam ben anadolu teknik lise son sınıf öğrencisiyim. Bilişim teknolojileri okuyorum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanacağım. Ygs barajını geçtim fakat iyi değil ve bölümümü okumakta pek istemiyorum ama yinede tercih edeceğim. sınavsız geçişle başka bölümleri seçmek ve yerleşebilme şansım nedir?
Sınavsız geçişle alan dışı tercih şansınız yok. Herhangi bir puan türünde 140 üzerinde aldıysanız şansınızı deneyebilirsiniz.
hocam meraba.ben 2005-2006 ticarte lisesi mezunuyum.bu sene ygs den 172 aldım tercih yapsam şansım var mıdır sizce? birde nasıl ve ne zaman tercih yapıyoruz?
YGS’den aldığınız puanın sınavsız geçişle ilgisi olmadığını hatırlatayım. Kendi alanınızdaki programları sınavsız geçişle tercih etmeniz daha avantajlı olacaktır. Temmuz’un son haftası ile Ağustos’un ilk haftası arasında (kesin tarih henüz belli değil) ÖSYM’nin aday işlemleri ekranından şifrenizle girerek tercih yapacaksınız. Şansım var mı diye sormuşsunuz. Bu tür sorulara cevap veremiyorum. 30 tercihiniz olacak mutlaka bir yerlere yerleşiyor olmanız lazım.
ygs 3 140,4
ygs 5 143
ygs 6 140,5
ygs 1 136,8
ygs2 133,8
ygs 4 138,6
merhabalar oğlumun puanları maalesef bunlar,1995 doğumlu özel lise son sınıf ,diploma notu yanılmıyorsam 78-80 civarı olacak.
okul puanı vss gibi onuları bilmiyorum, ama düz lise çıkışlı olacakları için hangi tür okulları seçebiliriz ,devlet yada özel ( burslu vb)
yardımcı olursanız memnun olurum.saygılarımla.
Meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş bölümleri konusunda yardımcı olabiliyorum. Genel anlamda bu puanlarla sadece Açıköğretim 2 yıllık programlara tercihte bulunabileceğini söyleyebilirim.
hocam meraba.ben bu sene mezun olacağım büro yönetimi ve sekreterlik bölümünden.geçiş yapabileceğim bölümler odyometri ve ağız ve diş sağlığı.geçiş yapmayı da düşünüyorum.diploma puanım 77 o civarda gelecek şansım nedir?bide bizim için öncelik diploma puanı mı yoksa yerleştirme önceliklerinde yazan maddeler mi?örneğin meteb içi veye dışı.
Bu sayfada her şey yazıyor. Diploma notunuzla hesaplanan OBP’de zaten yerleştirme öncelik kriterlerinden biridir. 5 kriter var. mezuniyet yılı, okul türü, meteb içi olması, OBP ve son olarak doğum tarihi
hocam
ben 1998 yılında maliye meslek lisesinden mezun oldum.bu yıl ygs sınavına girmedim. bende sınavsız geçişten faydalanabilirmiyim hangi bölümleeri tercih edebilirim.
cevaplarsanız çok sevinirim.
Sadece 2 yıllık Maliye bölümüne sınavsız geçiş hakkınız var. Ancak şunu hatırlatayım. Sınava girmeseniz dahi Ocak ayında YGS başvurusunda bulunmuş olmanız gerekiyor. Temmuz sonunda da internetten tercih yapıyorsunuz.
merhaba hocam ben düz lise mezunuyum ygs den 140 üzeri puanaldım açıktan hangi bölümleri tercih edebilirim
cevaplarsanız sevinirim acill şimdiden teşekkürler
Açıköğretim programlarının hepsini tercih edebilirsiniz. Ancak kontenjanlı olan İlahiyat ve Adalet bölümlerinde yüksek puan aranır. Açıköğretim Bölümlerine ***şu sayfadan*** bakabilirsiniz.
hocam bolu abant izzet baysal üniv. sınavsız geçiş puanı ne kadar yardımcı olurmusunuz
Sınavsız geçişte puanın öncelikli olmadığını söylemiştim. Bu arada hangi bölümden bahsediyorsunuz?
hocam selam ben hazıranda açıklıseden çocuk ğelişimi ve eğitimi bölümünden mezun oluyorum ygs ye ğirdim 140 aldım ama ben sınavsız geçiş hakkımı kullanıp açıkdan varsa izmirden 2 yıllık yuksek okulu bıtırmek ıstıyorum izmirde oturuyorum yoksa eskısehırmı olur.cevaplayıp benı aydınlatırsanız sevınınır çünkü nasıl bır yol izleyecegımı bilmiyorum şimdıden teşekurler.
Öncelikle Çocuk gelişimi bölümünün açıköğretim programı olmadığını hatırlatayım. Bitlis, Çukurova, Karabük, Kırıkkale’de Uzaktan Eğitim bölümü olarak yer alıyor. Ancak uygulama ne şekilde oluyor bilmiyorum. İzmir’de örgün olarak Ege Üniversite’sinde var. Özel üni olarak da İzmir, Gediz ve Plato MYO’larda var. Sizin sınvasız geçiş alanınız olan Sosyal Hizmetler bölümünü de açıköğretim olarak okuyabileceğinizi hatırlatmak isterim.
hocam pekı eşkışehır ünüversıtesı veya ildışındakı bir ünüversıteden uzaktan okuyamammı.bırde sosysl hızmetlerı okursam yıne anaokulu öğretmenlıgı veya kreşlerde çalışa bilirmiyım şmdıden teşekurler.
Uzaktan eğitim bölümü olan okulların hangi illerde olduğunu yazdım. Bitlis, Çukurova, Karabük, Kırıkkale. 2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümü mezunlarının statü olarak hangi ünvanı aldıklarını bilmiyorum. Bu bölümün 4 yıllık mezunlarına yardımcı eleman olarak destek veriyor olabilirler.
Merhaba,
Ben 1993 Kahramanmaraş Kız Teknik ve Meslek Lisesi Tekstil-İplikçilik bölümü mezunuyum diploma notum 6,76′ dır,
1976 doğumluyum alan kodu olabilir herhalde 460341 bu kodun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum okulumdan istetmiştim 55017 tür kusuruma bakmayın lütfen bilgiler bu şekilde geldi.hocam sizden yardım istiyorum çünkü nereden başlicamı bilemiyorum geçen yıl herhangi bir okula gittim dikey geçiş yapabileceğimi söylediler ama ben kendi branşımda dikey geçiş göremedim bana muhasebe bölümü önerildi bilmiyorum bundan dolayı veya diplomam çok silikti okunmuyordu kayıt yapan memur notumu göremediği için diploma notumu sıfır olarak yazmıştı zannediyorum bu sebeplerden dolayı dikey geçiş hakkım olmadı benim dikey geçiş yapabilmem için ne yapmam gerektiği ile ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim 2 yıllık açık öğretim okuyabilir miyim.
Teşekkürler.
Yeni kodlara göre mezuniyet kodunuz; 1788-Tekstil İplikçilik
Sınavsız geçiş alanlarınız;
Çorap ve Moda Tasarımı
Halıcılık ve Kilimcilik
Moda Tasarımı
Tekstil Teknolojisi
Ocak ayı ilk haftasında YGS başvurusu yapacaksınız. Sınava girmeden sadece sınavsız geçişten faydalanmak istiyorsanız başvuru formunda bununla ilgili yeri işaretleyeceksiniz. Hem YGS girmek hem de sınavsız geçişten faydalanmak istiyorsanız ona ait şıkkı işaretlersiniz. Temmuz sonunda da internet üzerinden tercihte bulunacaksınız.Şu videoları da izlemenizi tavsiye ederim. Video-1, Video-2
selamun aleykum. Ben 2011 yılında Çok programlı liseden mezun oldum. Diploma notum 77,75. Daha önce hiç tercihte bulunmadım. Bu yıl sınava girdim ama barajı geçecek puan alamadım. En yüksek puanım ygs3 olan 170di. Lisede bölümüm Muhasebeydi. Bu yıl geçiş hakkımı kullanıp il içi veya il dışı okullara yerleşme sanşım nedir hocam ?? ve söyle bi sorum daha olucak puanımla tercih zamanı tutan okulları yazarsam gelme ihtimali nedir ? Beni bu konularda bilgilendirmenizi istiyorum. şimdiden çok teşekkür ederim… Doğum yılım 1993.
Nereden başlamalıyım bilmiyorum ki? 🙂
1- 2 yıllıklar için baraj puanı 140. Siz YGS-3 170 almışsınız. bu puan türünde tercih yapabilirsiniz.
2- Eğer kendi alanınızla ilgili bölümlere sınavsız geçiş yapmak istiyorsanız zaten sınav puanına ihtiyacınız yok.Tercihte bulunursanız yerleştirme önceliklerine bakılarak yerleştirilirsiniz. (Kendi bölümleriniz için YGS değil Sınavsız geçişle daha avantajlı olursunuz.
ygs-2 puanım 140 puanın altında.ygs-2 puanı ile alan okullara tercihte bulunursam boş yere mi yazmış olurum acaba ? gelme ihtimali varmı?
şöyle bir durumda aklımı karıştırmıyo değil. benim önümde suan 94 ve 95 doğumlular var. geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tabiki de ama arkadaşlarım ihtimal bile vermiyolar.(sana sıra gelene kadar diyolar 😀 ) kafanızı ağrıttığım için özür dilerim. ama bunları sizler gibi bilgili insanlardan öğrenmek istiyorum. hayırlı akşamlar…
Doğum tarihi en son kriterdir. Bu konuyu kafanıza çok takmayın. Seçeceğiniz bölüme de bağlı ama şu sayfada Bankacılık ve Sigortacılık bölümünü sorguladığımda yerleştirme öncelikleri kesikli çizgi olanları görüyorum. Bunun anlamı düz lise öğrencileri bile yerleşmiş. Sizin onlara göre her türlü önceliğiniz olduğunu unutmayın. Tabi yazacağınız okul ve ilde önemli. Yine aynı sorgulamada Afyon Kocatepe Ü. “10,2,D,89” değeri yazıyor. Yani 2010 mezunu farklı ilden ve 1989 doğumlu aday yerleşmiş. İstediğiniz bölümü belirleyin bu sayfada anlatıldığı şekilde sorgulayarak kendinize bir tercih listesi hazırlayın. Temmuz sonunda tercih yapacaksınız. İnşallah hayırlı haberlerinizi bekliyorum.
Kocaeli de yaşamaktayım. Tercihim il içi kocaeli olacak. Sakaryayı da yazmayı dusunuyorum ama tercihte hata yapmak istemiyorum. sizden isteğim kocaeli ve sakarya okullarının geçiş hakkı ile alan tablosunu göndermeniz.Teşekkürler…
Elimde böyle bir veri yok. ****Şu sayfada**** istediğiniz bölümü yazın şehir olarak da Kocaeli’yi seçip sorgulatın.
merhaba hocam . ben endustri meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkını kullanmak istiyorum bu sene . tercihlerde bankacılık ve sigortacılık yazsam gelirmi açık öpretim için. bölümüm metal ama
bu bölüm sizin sınavsız geçiş bölümünüz değil. Eğer YGS herhangi bir puan türünde 140 ve üzerinde aldıysanız, Açıköğretim Bankacılık ve Sigortacılık bölümü kontenjansız bölüm olduğu için tercih ettiğinizde kesin yerleşirsiniz.
YGS sınavına girmedim direk geçiş hakkımı kullandıysam pekı hocam ? Yerleşmemde sıkıntı olurmu?
Yerleştirme önceliklerine bakılır. Eğer tercih ettiğiniz bölümün kontenjanı yeterli ise ve sizin durumunuz önceliklere uyuyorsa yerleştirilirsiniz.Siz YGS puanı ile yerleşeceklerden daha önceliklisiniz.
Hocam öncelikle hayırlı cumalar hayırlı geceler..
Size bir sorum olacaktı. Ben sınavsız geçiş hakkımı kullanıp 2 senelik brüyo yönetimi bölümü okumak istiyorum. 2 senelik okurkende KPSS sınavına gırıp eğer iyi bir derece yaparsam üni bırakıp memur olarak işe başlayıp Açıktan 4 yıllık üni okumak istiyorum. Böyle birşey mümkünmüdür. Yani böyle birşey yapılabilir.
Hocam iyi geceler diliyorum ve cevabınızı bekliyorum. Sürekli kafamda bu soru var cevabını bir turlu bulamadım.Şimdiden tesekkurler….
Meslek lisesi mezuniyet alanınızı bilmiyorum ama herhalde Büro Yönetimini yazabileceğiniz bir bölümdesiniz. 4 yıllık aöf okumak için tekrar YGS sınavına girerek yeterli puanı almanız gerekir.
Hocam barajı geçtim o zaman bırakmam 2 senelk okur işe girer memur oldugumda acıktan 4 e tamamlarım. Olurmu?
Barajı geçtim demişsiniz ama zaten sınavsız geçiş için YGS puanına ihtiyacınız yok. Mantıklı düşünmüşsünüz. Başarılar.
merhaba ben 2013 yılında ygs girmedim sanat okulu bilgisayar bölümü mezunuyum sınavsız geçise 2013 müracaat yapabilirmiyim yada ek kontejandan müracaat yapabilirmiyim.selamlar…………..
Bu yıl için yapacak bir şey yok. 2014 Ocak’ta yapabilirsiniz.
merhaba hocam 3 teknik lise 4 anadolu teknik lise olduğunu belirtmişsinizde yazıda 2 ticaret meslek lisesimi oluyor.şimdiden teşekkürler
Normal endüstri meslek,normal kız meslek, normal sağlık meslek,normal ticaret lisesi bunların hepsinin okul türü kodu 2 dir. (Hepsinin anadolu yada teknik bölümü olduğundan burada yer alan okul türü kodu bu farkı ortaya koymak içindir. Yoksa Ticaret, Endüstri meslek yada sağlık anlamında farklı okulları ifade etmiyor.
merhaba hocam ben bu sene lise 4 okuyorum.. bilgisayar bölümü okuyorum sınavsız geçişle gitmek istiyorum.. okul ÇOK PROGRAMLI LİSE(enstitü) lise diploma puanım
LİSE 1:52
LİSE 2:54
LİSE 3:71
LİSE 4:75
SİZCE HOCAM OBP KAÇ OLUR SINAVSIZ YERLEŞME ORANIM YÜKSEKMİ KESİN GİDEBİLECEGİM YERLER NELERDİR
Verdiğiniz notlara göre diploma notunuz 63 OBP puanınız 315 olur. Enstitü 1980’lerdeki okullardı. Sizin okul türünüz meslek lisesi. Diğer sorularınızı kendiniz bu sayfada anlatıldığı şekilde araştırın. (Herkes için ben araştırırsam kimseye cevap veremem) 🙂
Merhaba Hocam ;
Ben bu sene meslek lisesi 4. sınıfta mezun olacağım Radyo Ve Televizyon Teknolojisine 2 yıllık direk geçiş yapabiliyormuyum.Birde Maltepe Üniversitesi özel üniversite istiyorum.Yinede tercih yapmam gerekiyormu yoksa sadece Üniversiteye gidip direk kayıtmı olacağım ?
Meslek lisesi hangi bölümden mezun olacağınızı yazmamışsınız. O nedenle istediğiniz bölüme tercihte bulunup bulunamayacağınızı bilemem. 2.sorunuza gelince keşke dediğiniz kadar kolay olsaydı. 🙂 Önce istediğiniz bölüm ve okullar için Temmuz sonunda internet üzerinden tercihte bulunacaksınız. Yerleştirme önceliklerinize göre yerleşip yerleşmeme durumunuz. Ağustos sonunda belli olacak.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanım.
Evet Radyo ve Televizyon Teknolojisi sizin sınavsız geçiş alanınız. Temmuz sonunda tercihte bulunabilirsiniz.
merhaba hocam.. ben 2012 mezunuyum muhasebe ve finansman bölümü istanbulda oturuyorum ama marmara bölgelerine yakın illere tercihte buluncam 1992 doğumluyum sınavsız geçiş tercihi yaparken nelere dikkat etmem gerekiyo biraz yardımcı olursanız cok sevinirim iyi çalışmlar.. bizlere yardımcı oldunuz içinde ayrıca teşekkür ederiz..
Sınavsız geçiş önceliklerinin neler olduğunu, istediğiniz okul, bölüm ve şehre göre sorgulama yapmayı, çıkan sonuçları neye göre değerlendirmeniz gerektiğini zaten bulunduğumuz sayfada anlattım.
http://rehberlik.osym.gov.tr/aramatablo3a.aspx sorgulama yapın ve yukarıdaki bilgilere göre yorumlamaya çalışın. Aklınıza takılan birşey olursa tekrar sorabilirsiniz.
mrb hocam. ben ygs girdim. ygs1:139 ygs2:139 ygs3:185 ygs4:185 hocam benim istediğim bölüm sağlık 2 yıllık özele gitmek istiyorum. diploma puanım ile 180 puan oluyor.özel bölüme 140 puan aşmam yeterli bende 139 almışım pekı diploma puanım ile tercih etme şansım var mı yardımcı olursanız sevinirim..kolay gelsın
YGS-1’den tercihte bulunma hakkınız yok.Barajı geçemediğiniz için okul puanı eklenmez.
bu durmda vakıf üniv. tercih etme hakkım da
yok deil mi?
Evet.
Merhabalar, meslek lisesi çocuk gelişimi mzunuyum. Benım sorum yerleştirme öncelikleri. İstanbuldayım ama giresunda Üniverte tercihi yapmak istiyorum. Bu durumda ordan tercih yapan bir öğrenciden okul puanım yüksek olsa bile İl dışı oldugum ıcın elenir miyim?
Yerleştirme önceliklerinde METEB içi önceliği puandan önce geldiği için öncelik Giresun öğrencilerinde olur. Kontenjan kalırsa sizde yerleşebilirsiniz. İncelediğimizde gündüz bölümü sadece il içinden almış, İkinci öğretim ise il dışından da öğrenci almış.
Şuradan bakabilirsiniz.
Ben 2000 Yılı Sağlık Meslek Lisesi Tıbbi Sekreterlik Mezunuyum.İki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliğe Sınavsız direk olarak geçebilir miyim ne yapmam lazım
Sınavsız geçiş hakkınız var ama bu doğrudan kayıt olmanız anlamına gelmiyor. Ocak ayında YGS başvurusu yaptıysanız temmuz sonunda internet üzerinden tercihte bulunacaksınız. Yerleştirme önelikleri ve koşulları şu an bulunduğumuz konuda anlattım.
hocam bu 3. yazışım beni sürekli es geçiyorsunuz yardımcı olurmusunuz
Ben size 3.defa cevap veriyorum. Her seferinde farklı sayfaya bakarsanız cevabı zor bulursunuz.:)
merhabalar ben kız meslek lisesi mezunuyum 2012 yılındasınavsız geçiş hakkımı kullanıp myo ya okul öncesi bölümüne yerleştim bu yıl tercihlerimde ek puanım kesilir mi bunu öğrenmek istiyorum
Sınavsız geçişle yerleştiğiniz için kesilmez diye biliyorum.
hocam merhaba ben çocuk gelişimi bölümünden 2012 yılında mezun oldum araştırdım tekrar sınavsız geçiş hakkım var ama benim bölümüm sağlık meslek liselerinin terch etceği alanda yer alıyo ünilerdede hep sağlık yüksekokulu adı altında sağlık meslek liseleride ozamn benm bölümüme sınavsız geçiş yapabilir mi ? şimdiden teşekkürler hocam .
Hayır sadece aynı bina yada kampüstedir.
Merhaba hocam
ben ist tic.mes.lis büro yönetimi sekreterlik okuyorum metep dışı sınavsız gecişle bürö ynetimi asistanlıgına geciş yapcam sizde yukarıda bununla ilgili örnekler vererek açıklama yapmıssınız 2. durumla ilgili olarak bunu (DÜZ LİSE YADA DİĞER ALANLARDAN BAŞVURAN ÖĞRENCİLERİN BU ŞEKİLDE OLAN PROGRAMLARDA ŞANSLARI YÜKSEK OLACAKTIR.)yazmıssınız .. bununla ilgili meslek liselilerin bu alana girme sansı yokmudur ?
yardımlarınız için tesekkürler
Yanlış anlamışsınız. O programlara da önce meslek lise mezunları yerleştirilmiş ama kontenjan kaldığı için düz lise yada başka alan öğrencileri de alınmış demektir. Yerleştirme önceliğinde “11,4,İ,93” gibi ibareler olanlara sadece kendi alanından sınavsız geçişle öğrenci alınmış YGS puanı ile hiç alınmamış demektir.
şimdi anladım hocam cok teşekkürler allah razı olsun
Amin.sizlerden de Allah razı olsun.
merhaba hocam
hocam ben 2003 yılında meslek lisesi yapı ressamlığı bölümünden mezun oldum açık öğretim fakültesine 2 yıllık ”sınavsız geçiş” yapabiliyormuyum?? yapabiliyorsam yerleştirilme şansım yüzde kaçtır?ayrıca da bölümümle ilgili bölümlerimi seçebiliyorum sadece.? kulaktan dolma laflarla hareket edip hayal kırıklığına uğramak istemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar…
Yapı ressamlığı sınavsız geçiş bölümlerine ***şu sayfadan***ulaşabilirsiniz. Ancak bu bölümlerin açıköğretim programı bulunmuyor. Sınavsız geçişle sadece kendi alanınıza ait bölümleri seçebilirsiniz.
Merhaba . Ben ygs ıkıden 230 puan aldm dıplama notum 50 . Kız meslek lısesı cocuk gelısımı acıkogretımden mezunum acaba anestesı tıbbı laboratuvar ebelık vs ıkı yıllık saglık bolumlerı gelır mı
Şu an bulunduğunuz sayfada bunu nasıl sorgulayabileceğinizi anlattım. Sizin yerinize benden sorgulamamı beklemeyin. 40-45 tane soru cevap bekliyor.
Hocam ben anadolu kiz teknik meslek lisesi büro yonetimi ve sekreterligi HUKUK SEKRETERLİGİ alaninda okuyorum sinavsiz gecis hakkim varmi istanbul icinde hangi okullara girebilirim bilgilendirirmisiniz saygilar cevap bekliyorum
Hocam bilgisayarin basinda bekliyorum cevabinizi doger cevaplari hemen yazmissiniz on dakikada saygilar
Ama ben bilgisayarın başında beklemiyorum. Ne zaman müsait olursam o zaman cevap yazabiliyorum. 8:00 – 17:30 mesainin ardından eve geldiğimde beni bekleyen 2 minik kız var 🙂
Sınavsız geçiş bölümleriniz aşağıdadır. http://rehberlik.osym.gov.tr/aramatablo3a.aspx sayfasında program adı kısmına bölümlerden birini yazdıktan sonra Şehir olarak İstanbul’u seçip sorgulayabilirsiniz.
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme Yönetimi
İlginize tesekkur ederim saglikli gunler dilerim ozel universitelere sinavsiz gecis varmi
Belli sayıda sınavsız geçiş kontenjanları oluyor ama ücretli.
Bu isler ne kadar karisik ya hocam kolay gelsin size bizim bölümlerde hep özel universite
Teşekkürler 🙂
Hocam gunaydin ben anadolu kiz meslek lisesi hukuk sekreterligi okuyorum yabanci dilim cok iyi bu yonde ne yapabilirim yardimci o,urmusunuz tesekkurler saygilar iyi calismalarrr
Eğer LYS girme hakkınız varsa LYS-5 Yabancı dil sınavına girmenizi tavsiye ederim.
slm hocam ben 2004mezunuyum daha türkiye vatandaşlığı almadım ama az kaldı.diploma puanım 84.42 dir.sizce şansım varmı?ygs ye girdim barajı geçemedim.baş vuru nasıl nerde yapılıyor?lütfen yardımcı olun.
Seçeceğiniz bölüm ve kontenjanına bağlı olarak durum değişir. Sadece diploma puanına bağlı olmadığını bu sayfada okumuşsunuzdur.
Merhaba,
YGS 5 Puanım 139.999.. Tercih Yapabilir Miyim ? Düz Lise Mezunu Olup 1993 Dogumluyum. Diploma Puanım:55.32 Özel Üni Yada Tercih Yapabilir miyim ? Yardımlarınızı Beklıyorum. Kolay Gelsin
Sisteme göre baraj puanını alamadığınız için tercihte bulunamayacağınızı düşünüyorum. Ama bu bilgiyi doğrulamak için başka kaynaklara da danışmanızı tavsiye ederim.
merhaba hocam .
Birinci Sorum bir tanıdığım muhasebe mezunu ıdı.Fakat aydın üniversitesine ınsan kaynakları bölümüne (2 yıllık) diploma puanı ile gitti. Benim bildiğim ygs puanı ile alması lazım alan dışı olduğu için ama sorduğumda diploma ile gittim burslu dedi diploma puanı 90 idi bu nasıl oluyor ?
İkinci sorum ise ben bilişim teknolojileri son sınıf öğrencisiyim sınavsız geçiş ile basım ve yayın teknolojilerine geçiş yapabilirmiyim ?
Teşekkürler 🙂
İnsan Kaynakları bölümü, muhasebe bölümünün sınavsız geçiş bölümüdür. Bu nedenle arkadaşınız sınavsız geçişle yerleşmiş. Sınavsız geçişte burs olayı normalde yok. Ama üniversitenin burs şartlarında bazen “Okulumuzu ilk sırada tercih ettiğiniz taktirde %25 yada %50 burs alırsınız” gibi durumlar söz konusu olabiliyor.
Evet bu bölüm sizin sınavsız geçiş bölümünüzdür. Şu sayfadan da bakabilirsiniz.
yani sınavsız geçişte paralımı okuycaz 🙁
Özel üniversitede başarılı öğrenciler burslu okur. Sınavsız geçiş öğrencisi tabiki parasını ödeyecek.
mrb ben 2012 çocuk gelişimi ve eğitimi okul öncesi öğretmenlik mezunuyum sınava gitdim puanm ile terch yaptm 2 yıllık çocuk elişimi ama çıkmadı terchlern içnde muhasebe de vardı 2 yllk muhasebe çkyı ama gtmedm kayt oldm fakat devamsızlktan kaldm şimdi direkt geçiş kullanacağım başvuruyu yaptm ama 2013 deçocuk gelişimi bölümü çıkma olasılğı nedir çok endileşiyim bu konuda bilgi lften
Bu arada sorunuzu tam anlamadım. Okul öncesi öğretmenliğini bitirdiyseniz 2 yıllık çocuk gelişimi okumanıza ne gerek var? Olasılığı ben de bilemem.
meraba ben leyla pazarlama ve perakende son sınıf öğrencisiyim.sınavsiz geçiş hakkımı kullamdm .İstanbul içi devlet üniversteyi istiyorum ilkokul puanım iyi değil hiç sınıfta kalmadm lise sin 1.dönemde 82.ortalamayla ttesekkur aldm.hangi üniversteye gdebilirm.gtme sansm varmı
Şu an bulunduğumuz sayfada nasıl ve nereden sorgulama yapılacağını anlattım. İlkokul notlarınız hiç önemi yok. Lise 1’deki puanınız tek başına birşey ifade etmez. Bakın yukarıda öncelik sıralamasında diploma puanınız 4.sırada önemli. Biraz okuyalım araştıralım.
Peki hocam o sayfayi gonderebilirmisnz baksam
http://rehberlik.osym.gov.tr/aramatablo3a.aspx zaten yukarıda konu anlatımında da linki var.
Mrb hocam bn duz lise mezunuyum ygs2 ;180 puanm war okulla beraber we bn kimya teknolojisine yerlesme ihtimalim var mi lutfn bu konuda yardimci olr musunz
Az önce sizin için Gıda teknolojisi puanlarına baktım ve sorunuzu yanıtladım. Her yazdığınız bölüm için araştırma yaparsam başkalarına cevap veremem. Bakın şu an bulunduğumuz sayfada okula, bölüme, şehre göre sorgulamanın nasıl yapılacağını gayet anlaşılır şekilde anlattım. Kendiniz araştırabilirsiniz.
hocam mrb iyi günler ne olur bana yardımcı olun 🙁 ben izmir de ticaret meslek lisesinden 2011 yılında mezun oldum. o yıl tercih yaptm ege üniversitesi muhasebe bölümünü kazandım ama kayıt yapmadım. bu yıl ygs ye girdim sınavsız geçiş hakkından yararlanabilir miyim. benim bölümüm muhasebe ve finansman bilgisayarlı mühendislikti. diyarbakırı tercih edebilir miyim ve de hangi bölümlere. acil cvp bekliyorum. ALLAH razı olsun sizden.
Herhalde Bilgisayarlı Muhasebe demek istediniz. Şu sayfada yer alan tüm bölümlere sınavsız geçiş hakkınız var. Şehre, okula ve bölüme göre sorgulama yapmayı şu sayfada ayrıntılı olarak anlatmıştım. Sınavsız geçiş bölümünüzü ve istediğiniz şehri yazarak sorgulayabilir, yerleştirme önceliklerine göre durumunuza bakabilirsiniz.
ben anadolu kız teknik ve meslek lisesinde öğrenciyim . Bilişim teknolojileri bölümünde okuyorum. ygs de başarılı olamadım puansız geçiş hakkımı kullanmakta bi sakınca var mı bir de 2 yıllık üniversite okurken kpss ye hazırlanıp memur olmak istiyorum acaba sizin öneriniz ne olur yardımcı olurmusunuz lütfen
***Şu sayfada*** yer alan bölümlere sınavsız geçiş hakkınız var. Anadolu Teknik olduğunuz için büyük olasılıkla yerleşirsiniz. Yorum yada öneri yapmıyorum.
çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. birde öneri yapmıyorum demişsiniz ama tek sorum daha var bu bölümler arasında en iyisi hangisi merak ediyorum yanlış bir tercih yapmak istemiyorum.
Mobil Teknolojileri (Cep telefonları,tabletler,android işletim sistemi, günümüzün ve geleceğin teknolojisi )
İnternet ve Ağ Teknolojileri , Basım ve Yayın Teknolojileri (Her zaman için geçerlilikleri var)
Bilgisayar Programcılığı (Okulla sınırlı kalmadan ilerletmeniz halinde sınırı yok)
Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Bankalar, Şirketler vb. için bilgi güvenliği çok önemli)
Bilişim teknolojileri öğretmeni olduğum için bildiklerim doğrultusunda bir şeyler yazdım.Faydası olur mu bilmiyorum.
çok sagolun hocam.
Rica ederim. Başarılar.
merhaba ben bu sene kız meslek lısesı cocuk gelısımı bolumunden mezun olucam. YGS sınavına grdım sınav puanım 170 cıvarında. 2 yıllık sınavsız gecıs hakkımı kullanmak ıstıyorum ıstanbulda oturuyorum ıstanbul ıcı devlete baglı olan bır unıversıtede okumak ıstıyorum ama ozel ıstemıyorum maddı durumumuz bıraz kısıtlı. fakat hıcbı bılgım yok kesın yerlesebılırmıyım hangı unıversıtelerı yazmalıyım bılmıyorum bıraz yardımcı olursanız cok sevınırım tesekkurler.
***Şu sayfada*** sorguladım. Ama maalesef İstanbul’da 2 yıllık çocuk gelişimi bölümü olan devlet üniversitesi göremedim.
peki ne yapsam benım için daha ıyı olur bır fıkrınız var mı 🙁
Bu sene hazırlanıp seneye daha iyi programlar için tercih yapabilirsiniz.
yani istanbulda gidebiliceğim tüm 2 yıllık cocuk gelısımı meslek yuksek okulları ücretli öylemi ?
Belki bu yıl devlet üniversitelerinden birinde de açılır. Ancak geçen yılın kılavuzuna göre durum bu. Temmuz’da yeni kılavuzu da incelemenizde fayda var.
cok tesekkur ederım.
merhaba ben 1993 yılı ticaret lisesi muhasebe bölümü mezunuyum.Sınavsız geçis başvurumu yaptım.Sizce ben 2 senelik dış ticaret okuyabilirm..tşk.ler
“Sizce” ifadesi ile başlayan sorulara cevap veremiyorum. ***Şu sayfada*** sorgulama ve yerleştirme önceliklerini yorumlamanın nasıl olacağını anlatmıştım.
merabalar ..
ben anadolu ticaret meslek lisesi son sınıf okuyorum ve bu sene metep dışı bi yüksek okula gitmek istiyorum ygs puanım çok düşük metep dışı tercih yaparken dikkat etmem gereken şeyler nelerdir ve metep dışı tercih edildiğinden alımlar bölgeye göre mi yapılır ?
***Bu sayfada*** anlattığım yöntemle ÖSYM rehber kılavuzunda istediğiniz şehre ve bölüme göre sorgulama yaptırın. Yerleştirme önceliklerinde “D” ifadesi olanlar il dışı öğrenci alıyor demektir.
Hocam hayırlı günler ben endüstri meslek lisesisinden mezun olucam bu sene ygsye girdim bir puan aldım fakat sorum şu yönde benim lise bölümüm metalurji ve ben hem metalurji bölümlerini tercihlerime sınavsız giriş olarak yazıp aynı tercih listesine ygs puanımla girebileceğim diğer bölümleride yazabilirmiyim teşekkürler.
Evet kendi alanınızla ilgili olanlar sınavsız geçiş olarak tercih edip, alan dışı bölümleride YGS puanınızla tercih edebilirsiniz.
Hayırlı günler hocam
Ben Ticaret lisesinde 12.sınıfında muhasebe finansman bölümünde okuyorum ygs ye girdim fakat puanlar çok düşük baya düşük diyebilirim 2 yıllık geçiş hakkımı kullanıcam sizce muhasebe öğretmenliğine kullanabilir miyim ? Yada siz başka neler önerirsiniz. Aslında konservatuar okumak istiyordum fakat ygs puanım çok düşük olduğundan oda olmadı. Ne önerirsiniz LÜTFEN CEVAPLAYIN
Notlarınız düşükse sınavsız geçiş tercihinde bulunmanız mantıklı. 2 yıllık şu bölümler için kullanabiliyorsunuz. Sınavsız geçişle öğretmenlik okunmaz. Hatta 4 yıllık hiç bir okul okunmaz. Meslek yada alan seçimi konusunda bir rehber öğretmenden bilgi almanız daha yerinde olacaktır.
hocam ben şu ana kada rhiç bir yere başvurmadım 2013 osym ygs lys sınavsız geciş olan ilahiyata nasıl yazılırım
Bu yıl sizin için geçti. Önümüzdeki yıl için Aralık sonu Ocak başı gibi YGS başvurularında sizinde başvuruda bulunmanız lazım. Temmuz sonunda da internet üzerinden tercih yapacaksınız.
merhaba hocam lys sınavına girmek sınavsız geçiş hakkını yok ediyormuş diyorlar böyle saçma birşey yok değil mi? Teşekkür ederim 🙂
Hayır öyle bir şey yok.
tekrardan sormuş olucam ama teyit etmek istiyorum ben anadolu ticaret meslek lisesi büro yönetimi ve sekreterlik alanı yönetici asistanlığı dalında okuyorum tam olarak hangi bölümlere geçiş hakkım var sınavsız olarak. ve birde sınavsız geçiş için ayrı bir ücret veya başvuruda bulunmamız gerekiyomu?
Mezuniyet alan kodunuzu öğrenirseniz daha net olur ancak elimdeki bilgiye göre aşağıdaki bilgileri verebiliyorum. (Yönetici asistanlığı kılavuzda dal olarak görünmüyor.)
Eğer mezuniyet alan kodunuz 3229-Büro Yönetimi ve Sekreterlik ise sınavsız geçiş alanlarınız;
Ağız ve Diş Sağlığı
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Odyometri
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
3675-Büro Yönetimi ise;
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme Yönetimi
hocam peki yukarıdada arkadaş bahsetmiş. Sınavsız geçişi kullanmayıp. Lys ye de gırdıkten sonra gitmek istediğimiz unı versitenin 2 yıllıgına tercih yaptıgımızda gıdebılıyormuyuz. Şimdiden sağolun hocam.
Sınavsız geçiş tercihleri zaten LYS’den sonra Temmuz ayında. Tercih formunda 30 tercih hakkınız var. Karışık olarak, YGS, LYS yada sınavsız geçiş tercihlerini yazabilirsiniz.
Merhabalar
Benim 2.96 Diploma notum var ve 1992 doğumluyum herhangi bir Üniversiteye girme şansım var mı ?
Meslek lisesi mezunu iseniz, alanınızla ilgili 2 yıllık ön lisans programlarını tercih etme şansınız var. Tabi bunun için Ocak ayında YGS başvurusunda bulunmuş olmanız gerekiyor.
Hocam öncelikle hayırlı günler diliyorum. Size bir şey danışacaktım.
Hocam; ben ticaret meslek lisesi, büro yönetimi ve sekreterlik bölümünde okuyorum. Üniversitede sınavsız geçiş hakkımı kullanarak Lojistik okumak istiyorum. Lojistik bölümüne geçebilirmiyim. Kime sorsam bölümümün alt dallarına gidebilirsin diyorlar. Şimdiden teşekkür eder ellerinizden öperim hocam.
Okul idaresinden alan kodunuzu öğrenin.
Eğer mezuniyet alan kodunuz 3229-Büro Yönetimi ve Sekreterlik ise sınavsız geçiş alanlarınız;
Ağız ve Diş Sağlığı
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Odyometri
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
3675-Büro Yönetimi ise;
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme Yönetimi
Her 2 durumda da Lojistik sınavsız geçiş alanınız değil. Ancak YGS puanı ile tercihte bulunabilirsiniz.
Peki ama hocam siz bir konuda ticaret meslek lisesi mezunlarının sınavsız girebileceği bölümler adı altında bir tablo paylaşmışsıınız. O tabloda istediğim bölüm var bende mı bir yanlışlık var.
Ama dikkat ettiyseniz sol tarafta sizin bölümünüz yer almıyor.
Peki hocam teşekkürler odyometri okumaya karar verdim. İyi bir seçim mi hocam. Her şey için teşekkürler.
Ticaret liselerindeki Büro yönetimi ve sekreterlik bölümünün içeriğinden dolayı adının Büro Yönetimi olarak değiştirildiğini duydum. Odyometri seçebilmek için mezuniyet alan kodunuzun tam olarak ne olduğunu öğrenin. Mağdur olmanızı istemem.