2013 yılında ÖSYM’ye başvuru yapmış olanlardan 3 grup aday tercih yapma hakkına sahip olacaktır.
1- Sadece sınavsız geçiş başvurusunda bulunmuş meslek lisesi mezunu adaylar,
2- YGS sınavında 140 ve üzerinde puan almış aynı zamanda sınavsız geçiş hakkı da bulunan adaylar,
3- YGS sınavında 140 ve üzerinde puan almış, sınavsız geçiş hakkı bulunmayan adaylar.
Bu bilgiler doğrultusunda 3 gruptan birine giriyorsanız tercih işlemini; isterseniz internetten kendiniz ÖSYM’nin aday işlemleri ekranından https://ais.osym.gov.tr, internet bilginizin yetersiz olduğunu düşünüyor ve karıştırmaktan korkuyorsanız, başvuru merkezi olarak faaliyet gösteren liselerden 3 TL tercih hizmet ücreti ödeyerek yapabilirsiniz. (Ben bu işlemi hepinizin internet ortamından çok rahatlıkla yapabileceğine inanıyorum)
İnternet aracılığı ile tercih işlemini, nasip olursa tercih döneminde videolu olarak anlatmaya çalışacağım. (Şu an tercih ekranı açık olmadığından yapamıyorum.)
İnternet aracılığı ile yaparken;
1-Kılavuzun Tablo 3A, Tablo3B ve Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını ve koşullarını dikkatlice inceleyip, yapacağınız tercihleri ve sıralarını belirleyiniz ve bir yere not ediniz. (Sadece sınavsız geçiş tercihinde bulunacak adaylar Tablo-3A’dan alanları ile ilgili istedikleri programların kodlarını alacaklardır.)
2- 15-25 Temmuz 2013 tarihlerinde internet bağlantısı ve yazıcısı olan bir bilgisayarda https://osym.gov.tr adresinde yer alan TERCİHLER alanında bulunan 2013-ÖSYS Tercih başlıklı alanı tıklayınız, gelen sayfada T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizi giriniz, oluşturduğunuz tercih listesindeki kodları girerek karşısında çıkan okul ve bölümü kontrol ediniz. Tüm tercihleri doğru girdiğinizden emin olduktan sonra Terci İşleminin Doğru olduğu ve işleme devam etmek istediğinize dair butona tıklanarak sisteme gönderilir. Aynı zamanda oluşturulan tercih listesinin yazıcıdan bir çıktısı alınır. İşlemler sonunda “Tercihleriniz sistem tarafından başarı ile kabul edilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir.
Daha öncede belirttiğim gibi bilgisayar kullanma konusunda tecrübesiz olan, hata yapma korkusu taşıyan adaylar, tercih işlemini kendilerine en yakın başvuru merkezleri aracılığı ile 3 TL karşılığında yaptırabileceklerdir.
Merhaba ben 2013 mezunuyum ve 2. Senem gecis hakkinda bulunmak istiyorum ygsye girdim fakat ben kendi ilime cok yakin bir yeri yazmak istiyorum mesela osmaniyedeyim ilk basa antepi yazsam gelme ihtimali kac olur?
Kaç olur ne demek? Size yakın yada uzak olması önemli değil kendi iliniz dışındaki her yer sizin için METEB dışıdır. Önce o ilin öğrencileri yerleştirilir.
Merhaba.. Ben tıcaret meslek lısesınde anadolu bılgısayar bolumu okumaktayım. Sınavsız gecıste hangı bolumlere gıdebılırım ?
Şu sayfadan bakabilirsiniz.
Merhaba Endüstri Meslek Lisesinde okuyorum ve bu son senem elektrik elektronik görüntü ve ses okuyorum acaba nükleer teknoloji ve radyasyon güvenliği ne sınavsız geçiş yapabilir miyim yada kaç puan gerekiyor
Bu bölüme sınavsız geçiş hakkınız bulunmamaktadır. Aşağıdaki bölümleri bitirenlere ait sınavsız geçiş bölümleridir.
2253-Radyoloji
2253-Radyoloji Teknisyenliği
2268-Radyoloji ve Tedavi Laboratuvarı
merhaha ben makina teknolojileri bölümü mevzunuyum sınavsız geçişte örgün olmayan bir bölüm seçebilrimiyim çalışıyorum çünkü
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümünü açıköğretim olarak okuyabilirsiniz.
Sagoluuun vaarolun:)
Merhaba bu yıl mezun oldum endüstri Meslek Lisesi elektrik Elektronik bölümü mezunuyum sınavsızgeçiş e başvurdum tercihler başladı mı veya nezaman başlıyor son günü nezaman şu anda şehir dışındayim bilgisayarım olmadığı için takip edemiyorum telefondan yazıyorum
Tercihler 15 – 25 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.
Hocam biz bu acilklanan tercih klavzundan tercih yspicaz deglmi yani kodlar yaziyor orda ? osym sitesinde tercih le ilgli bisey yazmiyor
Kılavuzda yer alan yerleştirme öncelikleri yada taban puanlarına göre aşağı yukarı tercihlerinizi belirleyeceksiniz. Tercih sıralamanızı şimdilik herhangi bir kağıt üzerinde yapın. ÖSYM sitesi güncellendiğinde http://rehberlik.osym.gov.tr/aramatablo3a.aspx adresinde de elinizdeki kılavuzda yer alan 2012 yerleştirmeleri çıkacak. Belki kontenjan sayılarında değişiklik olabilir. 15 – 25 Temmuz tarihleri arasında da https://osym.gov.tr/ adresinde TERCİHLER başlığından 2013-ÖSYS Tercih seçip, TC ve şifrenizle giriş yaparak, tercih kodlarınızı girip onaylayacaksınız.
hocam merhaba, bu kılavuzda “24 Haziran 2013 Ön Bilgi Amaçlıdır” diyor. Yani? örnek olarak mı hazırlamışlar buna göre doldurmayın diye mi uyarıyor? Yoksa buradaki 2012 yılının tercihleri doğru mu?
Örnek olarak değilde, sınav sonuçları açıklandıktan sonra kontenjan sayılarında filan değişiklik olabileceğini düşünüyorum. Çünkü geçen yıla ait yerleştirme sonuçları filan doğru görünüyor. Bildiğim bu.
merhaba, ben 2009 ticaret ve meslek lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkım hala bakimidir? Eger baki ise son başvuru tarihi ne zamandır? Yardımlarınız için teşekkürler.
Sınavsız geçiş hakkınız var. Başvuru tarihi 15 Ocak 2013 sondu. Eğer başvurunuz yoksa seneye Aralık sonu Ocak ayı başında başvuru yapın.
Merhaba ben 2012 web tasarımı ve programcılığı bölümünden mezunum bu sene sınavsız geçiş yapabilirmiyim
Eğer Ocak ayında başvuru yaptıysanız sınavsız geçiş tercihinde bulunabilirsiniz.
elektronik elektronik 12. sınıf mezunuyumygs girdim 161 puan yaptim lys girmeye hak kazanamadım ben alan dısı secim yapabilrmym ? ogrtmenime sordugumda kendi bolumlerin disinda yapamassin diyor :/
Siz LYS ve 4 yıllıklar için gerekli olan 180 barajının aşamamışsınız ama 2 yıllıklar için 140 yeterli olduğundan 2 yıllık alan dışı tercih etme hakkınız var.
merhaba ben ygs den 137 aldım ımam hatıp mezunuym ygs de sınavsız gecıs bolumunu ısaretlemedım..:( acaba temzda ılahıyata gecıs yapabılrmıym tesk..
YGS başvurusu yapmış olmanız sınavsız geçiş tercihinde bulunmak için de yeterlidir. Erzurum Atatürk yada Eskişehir Anadolu 2 yıllık ilahiyat bölümlerine sınavsız tercih hakkınız bulunmaktadır.
Merhaba ;
Meslek Lisesi 12. Sınıf Mezunuyum.
Radyo Ve Televizyon seçmek istiyorum sınavsız geçiş 2 yıllığa fakat Radyo Ve Televizyon Teknolojisi ile Radyo Ve Televizyon Programcılığı aynı bölümmü Programcılığa tercih yapabiliyormuyum ?
Sizin mezuniyet alanınız Elektrik Elektronik’ti. Bu nedenle Radyo ve Televizyon Teknolojisi’ne sınavsız geçiş hakkınız var. Radyo ve Televizyon Programcılığına yok. Arasındaki farkı bilmiyorum.
Ama sitede bulunan Sınavsız Geçiş Bölümlerinde
Radyo ve Televizyon Programcılığı 2
Radyo ve Televizyon Teknolojisi 2
yazıyor ?
Elektik Elektronik sınavsız geçiş bölümleri ***şu sayfada*** var. Sınavsız geçiş bölümü olarak var ama sizin sınavsız geçiş bölümünüz değil.