Üniversite Tercihlerinde 5-15-4 Taktiği

Yazımıza oy verir misiniz?

Merhaba arkadaşlar,

Hem puanla tercih yapacak olanlar hem de sınavsız geçişle tercihte bulunacak olan arkadaşlar oldukça stresli bir dönemden geçiyorlar. Sıralama yada puanlarına göre hangi okulları, programları tercih edecekleri konusunda kararsızlık içinde olan arkadaşlara genel olarak “en çok istedikleri programdan, en az istedikleri ancak yerleştikleri taktirde mutlu olacakları programlara doğru tercih yapmalarını tavsiye ediyordum.”

Aslında yine aynı mantığı tavsiye ederken uzmanların tercih sayısının 24’e düşmesi ile üzerinde durdukları bir tercih taktiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tercihlerde 5 – 15 – 4 Taktiği

Biliyorsunuz tercihlerde 24 adet program seçme hakkınız bulunmakta. Uzmanlar adayların bu haklarını 5-15-4 taktiği ile doldurmaya özen göstermelerini tavsiye ediyorlar. Nedir bu 5-15-4 taktiği; Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya üniversiteyi en başa yazmanız,  15 taneyi ise normal sıralamanızın maksimum 6-7 bin üstünde yada altında olduğu yerleri tercih ederek doldurmanız. Kalan 4 tercih hakkınızı da kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih etmeniz olarak özetleyebiliriz.

Tercihlerinizde  4 yıllık bölümleri başa, sınavsız geçiş bölümlerinizi de son tercihlerinize yazmanız da mantıklı tercih yapmanız anlamında uygun olacaktır.

Sınavsız geçiş öğrencileri aynı mantığı 5 tane yerleştirme öncelikleri kendilerine göre zor olan, 15 tane yerleşme şansları orta derecede olan ve son 4 tane ise yerleştirme öncelikleri kendileri için kesin olan bölümler olacak şekilde sıralamaları uygun olacaktır.

Son olarak yerleştiğiniz taktirde, uzak olduğundan, istediğiniz okul olmadığından vb. sebeplerle gitmeyeceğiniz okulları kesinlikle tercih listenize almamanızı tavsiye ederim.

Yazımı facebook ve twitter sayfalarınızda paylaşırsanız sevinirim.

Hakkınızda hayırlısı olması dileğiyle.

Alper TÜRKOĞLU

35 yorum

  1. Merhaba,
    sisteme tercih yapmak için girmek istiyorum ancak giriş yapmak mümkün değil sürekli bekletiyor. çözümü var mı gece 23:59’a kadar bu şekilde devam ederse uzatılır mı?

  2. Hocam iyi günler. Öncelikle ben Lys’ye girmedim. Tercihleride ilk 6’yı YGS puanına göre yüksek yerleri yazdım, diğer sıralamayıda Sınavsız geçiş kontejyanına uyun yerleştirdim. YGS puanı ve SGK puanı bölümleri aynı tercih listemde oluşturmamın bir zararı var mı ölü tercih olur mu?

  3. hocam ben sınavsız geçiş yapmak istiyorum kabin memurluğuna tercih yaparken farklı bir kod mu yazmak gerek yoksa okulun kodunu direkt yazınca sınavsız geçiş mi yapmış oluyorum puanımı kullanmak istemiyorum

  4. Hocam merhaba bi tercihte siralama daha onemli midir benim dil3 puanim 255 ama siralamam 3 binde arap dili bazi hocalar siralama olarak gelir diyor ama bazi hocalarda puanin çok dusuk dyr gelmez diyor siz ne dersiniz hocam

  5. Hocam merhaba kocaelide oturuyorum meslek lisesi elektrik elektronik okudum 2014de mezun oldum sınavsız geçişle anadolu üniversitesi elektrik enerjisi üretim,iletim ve dağıtımı okuyabilirmiyim direk geçiş yapılıyormu bu bölüme obp puanım 298 bu arada

  6. ben anadolu lisesi mezunuyum il ve acil yardım bölümü istiyorum sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı diye haberler okudum doğru mudur ? doğru değilsede yerleşme imkanım çok mu zor ?

  7. hocam bakın ben ygs 6 dan ham puanla başarı sıralamam 872.535 ancak bana ygs 6 dan ek puan gelmiş ve sıralamam gelmiş ve sıralamam 74.468 olmuş. benim meslek lisesinde alanım ygs 6 değildi ama bu sene tercihimi ygs 6 dan yapacağım. 74.468 olan sıralamayı baz alarak yapacağım değil mi ?

  8. Merhaba hocam, ben sağlık lisesi anestezi bölümü mezunuyum. LYS sınavına girmedim ve tercih yaparken hem ygs hemde sınavsız geçiş hakkimin ikisini de kullanabilir miyim???

  9. hocam ben yaşlı bakım bolümü okudum bu sene mezun oldum obp puanım 385. fizyoterapi bölümüne geçiş yapmak istiyorum. meslek lisei olduğum için yerleşme imkanım yüzde kaçtır sizce ? bana yardımcı olur musunuz lütfen

  10. Hocam merhaba. Tercih yaparken sıralama aralığını nasıl tutmalıyız? Mesela benim sıralamam 413 bin 300 binlik yada 350 binlik tercih yapmam uygun olur mu? Bu tür sorulara cevap vermiyorum gibi bir yorumda bulunmazsanız sevinirim cidden size güvendiğim için soruyorum. Teşekkürler 🙂

  11. Merhaba Ben geçen sene İmam Hatip Lisesi mezunuyum bu sene Arapça öğretmenliği için ek puan varmı Yani normalde Arapça öğretmenliği için ek puan veriliyor muydu

  12. Hocam yazdiginiz yaziyi okudum bu bize yardimci olacak tesekkur ederim. İlk 5 tercihimi çok istediğim bölümleri yazicam kil payi kaçan tercih yapicam 15 tercihi orta derecede istediğim bölümler son 4 kesin olan lari bunu anladim hocam 2. Sorum : benim 1. Tercihe yazdigimi bir baskasi 2. Tercihe ve daha gerisine yazarsa bu avantajmidir

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*