Meslek lisesi yada genel lise öğrencilerinin tercih sıralamalarını yaparken dikkat etmesi gereken en önemli noktalara bu konumuzda değinmek istedim.
1-Öncelikle kılavuzda hangi tablodan tercih yapabileceğinizi biliyor olmanız gerekiyor.
- Meslek lisesi mezunları, YGS yada LYS sınavına girmeden, sadece sınavsız geçişle tercihte bulunacak ise ; alanları ile ilgili 2 yıllık ön lisans programlarının yer aldığı TABLO-3A’dan tercih yapacaklardır.
- Meslek lisesi mezunu olup, alan dışı tercihte de bulunmak istiyorlarsa, YGS sınavında seçmek istedikleri alanın puan türünden 140 ve üzerinde almış olmaları gerekiyor. Açıköğretim programları için herhangi bir puan türünde en az 140 almış olmanız gerekiyor. Tablo-3A (sınavsız geçişliler öncelikli), Tablo-3B ve Tablo-4’ün yalnız AÖF programlarından tercihte bulunabilirsiniz. (Bu durum düz lise öğrencileri içinde aynıdır.)
- YGS puanı 180 ve üzerinde olan adaylardan LYS’ye girmemiş olanlar yada LYS’de 180 puanın altında kalan adaylar; Tablo-3A(sınavsız geçişliler öncelikli), Tablo-3B ve Tablo-4’ün yalnız YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarından ve AÖF programlarından tercihte bulunabilirler.
- YGS puanı 180 üzerinde olup LYS sınavına da girmiş ve LYS puanlarından en büyüğü 180 ve üzerinde olan adaylar; Tablo-3A(sınavsız geçişliler öncelikli), Tablo-3B ve Tablo-4’ten tercih yapabilirler.
2-Adaylar yukarıdaki bilgiler doğrultusunda tercih etmek istedikleri programları Tablo 3A, Tablo 3B veya Tablo 4’ten bularak tercih sırasına koymalı ve Tercih Formuna yazmaları gerekir. Tercih Formu doldurulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Tercihlerinizi, 1 numaralı tercih alanından başlayarak yazınız.
3-Her adayın 30 adet tercih hakkı olmasına rağmen tüm tercihlerin doldurulma zorunluluğu yoktur. İsteyen 5 yada 10 tercih yapabilir. İstediği tek bir okul ve program olan başka hiç bir program yada okula yerleştirilmek istemeyen aday 1 tercihte dahi bulunabilir.
4-Adaylar tercih yapacakları programın özel koşullar sütununda yer alan bilgileri mutlaka okumalıdır. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecektir. Ancak, merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır.
5-Tercih Formuna yazdığınız bilgileri son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz:
“Listenizdeki programların bu kılavuzda “bakınız” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?
“Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?”
“Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, “Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım.” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?
Bütün bu kontrollerden sonra tercih bildirim işleminizi gerçekleştiriniz.
DİKKAT: Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.
Tercih işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.
Yukarıdaki bilgiler 2013 ÖSYM Yerleştirme Kılavuzu esas alınarak oluşturulmuştur.
merhaba hocam ben meslek lisesi bilişim teknolojileri bölümü çıkışlıyım geçen yıl sınavsız geçişle bir okula yerleştim ve tekrar ygs ye girdim şimdi ygs puanımla 4 yıllık bölümlerden birini tercih etmek istiyorum okul ek puanı gelmiş sadece ygs 6 sıralaması verilmiş ben hangi puan türünden tercih yapabilirim hangi puan türünden yaparsam ek puan gelir ve puan kırılması olur mu
Sonuç sayfasında sağ tarafta yerleştirme puanlarınız yer alır. Sadece YGS-6 varsa onunla tercih yaparsınız. 180 üzerinde başka varsa onlarla da tercih yapabilirsiniz.
Arkadaşlar ösym’Den beklenen açıklama geldi.Bugün saat 13:00 açıklanıyor.
nezaman yayınlandı hocam yeni kılavuz
24 Haziran’da
hocam ygs ye girdm 40 tl yatırdm sınavsız geçiş hakkımı kullan ama 10 tl yatırmadm
Ayrıca 10 TL yatırmanıza gerek yoktu zaten, sınavsız geçişten faydalanabilirsiniz.
yeni kılavuz yayınlandımı hocam
Evet yayınlandı. Şu sayfada indirme linki var.
hocam 2013 orman ve orman ürünleri bölümleri yeni açlan yerler nerde var
Yeni kilavuzdan bakabilirsiniz.Bende ezberden bilemem.
hocam sınavsız geçişten yeni açılan ünüversitelere nerden bakarz
Yerleştirme önceliği ve taban puan bölümü kesikli çizgi olanlar yeni açılan bölümleri göstermektedir.
terciler nezaman başlıyor hocam
15 – 25 Temmuz tarihleri arasında.
mrb hocam ygs ye girdm ama 140 barajını geçemedim meslek lisesiym ama sınavsız geçişe başvurmadm hakkım iptalmi oldu hocam şimdi birde 2013 tercihleri nezaman başluyor hocam bazıları 2013 te sınavsız geçiş yok dediler
YGS başvurusunda bulunduğunuz için zaten sınavsız geçiş hakkınızda olmuş oluyor. Ayrıca bir başvuruya gerek yoktu. Temmuzda tercihte bulunabilirsiniz.
Teşekkür ederim hocam birde tercih zamanında hizmet veren yerler var mı ? yorum bölümünüzü kapatmadan önce sizin bilgilerinizden faydalanmak istiyorum o yüzden çok soru soruyorum hocam bizi aydınlattıgınız için size çok teşekkür ediyorum.
Profesyonel olarak hizmet veren yerler mutlaka vardir ama benim bilgim yok.Birde benim gibi web sayfalarindan yardimci olmaya calisan amatorler mutlaka vardir. Arayip bulmaniz lazim.Bu isin sorumlulugu vebali cok buyuk!
tamam hocam meslek lısesi için kılavuzdakı numara 2 mi ?
Evet “2” meslek lisesi mezunlarının kodu.
Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve
Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek
lisesi sırasında verilir. hocam bu sıralamada yanlıslık mı var ben böyle biliyorum
4.Anadolu teknik lisesi
3.Teknik lise veya Anadolu Meslek Lisesi
2.Meslek lisesi
1.Kaeşılıgı çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesini ifade eder. kılavuzdaki sıralama nasıl hocam??
Yanlışlık yok. İlk yazdıklarınız öncelik sırası. Sizin verdiğiniz ise kod numaraları. 🙂 Yani 4.numaralı Anadolu Teknik Lise mezunları 1.önceliğe sahiptir.
hocam ygsde barajı geçemedm sınavsız geçiş hakkm yokmu
Sınavsız geçişin YGS puanı ile alakası yok. Yerleştirme önceliklerine göre yerleşeceksiniz. Yani kendi alanınızla bölümlere sınavsız geçiş tercihinde bulunabilirsiniz.
hocam tercihler nezaman olucak taplo 3a ya baktm ama karşılarnda hep puan var ben sınavsız geçişi kullancam
Son yayınlanan Kılavuzda TAblo 3A en son sütun yerleştirme önceliklerini gösteriyor. “12,3,D,94” gibi.
hocam mobilya dekarasyon okudum orman ve orman ürünlerini tercih edicem nerde ünüversitesi var
Şu sayfadan bakabilirsiniz.