20 Aralık 2013′te Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde düzenleme yapmayı düşündükleri bazı konulara değindi.
Çetinsaya’nın açıklamaları:
LYS’de Tüm Sınavlara Katılmış Olan Adaylar İçin Farklı Bir Yatay Geçiş Şansı:
“Liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik. Öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrar sınava giriyor. Bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden ‘eğer şartı uyuyorsa’ istediği bölüme geçmesine imkan tanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS’deki tüm sınavlara girmiş olması.”
Önlisans kontenjanları:
Çetinsaya 2 yıllık ön lisans programlarında gerçekçi kontenjan siyaseti izleneceğini belirterek şunları söyledi: “Her üniversite nisan ayına kadar bölümlerini, fakültelerini, kontenjanlarını bildirecek, haziranda da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak.”
Engelli öğrenciler için YGS baraj puan 100′e indirildi:
Çetinsaya, engelli öğrenciler için de “YGS puanını 100′e indirdik” müjdesini verdi.
Yüksek Lisans 2. öğretim olarak yapılabilecek:
TÜRKİYE’de her yıl 4 bin, 4 bin 500 civarında doktora mezunu verdiklerini belirten YÖK Başkanı Çetinsaya, 1998′de ikinci öğretimde yüksek lisans yapılamaz kararı alındığını anımsatarak, “Yeni aldığımız karara göre ikinci öğretimliler de artık tezli ve tezsiz yüksek lisans yapabilecek” dedi.
ben makine müh. okuyorum başka bir üniversitede metalurji malzeme okumak istiyorum. girdiğim yılın puanı da yetiyor sıkıntı yaşamam değil mi ?
Aynı anda 2 örgün okuyamazsınız diye biliyorum. Biri aöf olmalı.
tam açıklayamadım galiba. şu şekilde ben makine mühendisliğini bırakıp malzeme metalurji okumak istiyorum. son çıkan yasaya göre yani. sınava girdiğim senenin puanına göre yatay geçiş istiyorum
Anladım. Ben bu yazıyı haber niteliği taşıdığı için paylaşmıştım. İçeriği hakkında ÖSYM’den bilgi alabilirsiniz. 444 67 96
merhaba; ben meslek lisesinden 2012 yılında yatay geçiş yaparak 2 yıllık üniversiteye geçtim suanda okulu bırakıp açık üniversiteden devam etmek istiyorum direk açığa geçiş hakkım var mı sinava girmeden gecis hakkim var mi acaba
Sınavsız geçiş yapabileceğiniz aöf bölümleri olsa bile Ocak ayında başvuruda bulunmuş olmanız gerekiyordu.
ben bu sene sınavlara girmedim geçen seneki ygs puanımla yetenek sınavlarına girebilirmiyim yoksa sadece lys yle girilen bölümlerde mi değişiklik yapılabiliyor?
Bilgim yok.
Ogrenciyi bi daha sinava sokmadan diyor.2013 lys girdik.2014 girmek zorunda miyiz
Sadece haber olarak ekledim.Detaylarını bilmiyorum.
Bu yil universiteye tm2 puanyla yerlestm hukuk okuorm tm3 puanyla bolumumu deistrmek istiorm bunun icnde mi tum lys ye grme sarti var ?
LYS 1 (Matematik ve Geometri)
LYS 3 (Edebiyat, Coğrafya)
Hocam , ben meslek lisesinde gida bolmunu okuyorum. Bugun aciklanan sinavimda ygs 2den 134 almisim fakat ben gida teknisyenligi istiyorum ozel universitede veya devlet universitesinde direk gecis hakkimi kullanabilme imkanim nedir ?
Zaten kendi alanınız olduğu için sınava girmenize gerek yoktu. Şu sayfada 2013 yerleştirme sonuçları var. Yerleştirme öncelikleri sütununa dikkat ederek tercihte bulunursanız yerleşirsiniz.
Selamın aleyküm. Bu sene ihl sen mezun olucam fakat çocuk gelişimi okumak istıyorum. Sadece ygs yemi girilen. Yoksa Lys de girmelimiyim.
2 yıllık çocuk gelişimi bölümü için YGS-4 puanı ile öğrenci almaktadır. Yani teknik olarak sadece YGS girmeniz gerekiyor. Ancak şunu hatırlatayım bu bölümün kontenjanlarının tamamı sınavsız geçiş öğrencileri tarafından doldurulmaktadır. Sadece özel üniversiteler YGS puanı ile öğrenci almaktadırlar. Şu sayfada 2013 yerleştirme sonuçlarında en son sütuna bakarsanız sınavsız geçiş öğrencilerinin yerleştirme önceliklerini görürsünüz.Tablonun en altına doğru o bölümlerin boş olduğunu ve özel ün. puanla aldığını görebilirsiniz.Tabi ücretli.