Üniversiteye Sınavsız Geçiş Nedir? Sınavsız Geçiş Yerleştirme Öncelikleri Nelerdir?

Yazımıza oy verir misiniz?

Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle sizlere bu yazıyı yazmaktaki amacımı belirterek başlamak istiyorum. “şu kadar puanım var, şuraya yerleşebilir miyim?”, “sınavsız geçişle şuraya yerleşebilir miyim” tarzı sorular sormadan önce sınavsız geçişin tam olarak ne olduğu, yerleştirme öncelikleri kavramının ne olduğu hakkında bilgi vermek, yerleştirme önceliklerini aşağıda anlattığım kriterlere göre inceleyerek, yerleşip yerleşemeyeceğiniz konusunda kendinizin fikir sahibi olmasıdır.

Bilindiği gibi ülkemizde zorunlu olarak uygulanan 8 yıllık eğitim, 2012 yılından itibaren 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkarılmıştır. Bu kapsamda 12 yıllık temel zorunlu eğitimi tamamlamış olmak, artık bir öncelik vesilesi olmaktan da çıkmıştır. Asıl amacı sanayide ve kamu hizmetlerinde ara eleman yetiştirmek olan meslek liseleri de tek başına yeterli olamayacak hale gelmiştir. 2002 yılından itibaren uygulanmakta olan meslek lisesi mezunlarının, alanları ile ilgili 2 yıllık ön lisans programlarına sınavsız geçiş sistemi çok daha fazla önem kazanmıştır.

Peki üniversiteye sınavsız geçiş sistemi nasıl işlemektedir?
Sitemde pek çok defa anlatmaya çalıştığım yerleştirme öncelikleri kavramı sınava girmiş yada girmemiş tüm meslek lisesi mezunlarının alanları ile ilgili 2 yıllık bölümlere 5 temel kriter üzerinden değerlendirilerek yerleşmesini sağlamaktadır. Sınavsız geçişten faydalanmak isteyen öğrencilerin Ocak ayında YGS başvurusu yada sınavsız geçiş başvurusu yapmış olması şarttır. Sadece sınavsız geçişten faydalanmak isteyen öğrencilerin YGS sınavına girmesi gerekmemektedir. Ancak alanları dışında 2 yıllık yada alan içi dışı 4 yıllık fakülte düşünen adayların mutlaka YGS başvurusu yapmaları ve sınavlara da girmeleri gerekmektedir.

Öğrencilerin genel kanaati diploma notuna göre yerleştirilmeleri olsa da kriter sıralaması şu şekilde işlemektedir.

Sınavsız Geçiş Yerleştirme Öncelikleri;

1-İlk ve en önemli öncelik mezuniyet yılıdır. Mezuniyet yılı büyük olan yani son mezunlar her zaman önceliklidir. (OBP puanı yüksek bile olsa mezuniyet yılı eski öğrenciler daha sonra yerleştirilir.

2-Mezuniyet yılından sonraki kriter okul türüdür. Bazen Okul türü kodu ile sıralamayı karıştıran arkadaşlar oluyor. İlk olarak Anadolu Teknik Lise öğrencileri yerleştirilir ve okul türü kodu (4)’tür. İkinci olarak Teknik Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri yerleştirilir ve okul türü kodu (3)’tür. Üçüncü sırada meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve sağlık meslek lisesi öğrencileri yerleştirilir ve okul türü kodu (2)’dir. Son sırada eski yıllarda enstitü ismi ile eğitim vermiş okullardan mezun olanlar yer alır okul türü (1)’dir.

3-METEB önceliği, Mesleki Teknik Eğitim Bölgesi anlamına gelmektedir. Her öğrenci liseden mezun olduğu kendi ilindeki üniversitelere öncelikli yerleştirilir.Buna METEB İÇİ yerleştirme diyoruz. Eğer bir üniversite programının kontenjanı kendi ilindeki öğrenciler tarafından dolmazsa il dışından da öğrenci alabilmektedir. Buna da METEB DIŞI diyoruz.

4-OBP puanı. Okul diploma puanının 5 ile çarpımı ile elde edilen puana göre değerlendirmeyi ifade eder. Görüldüğü gibi mezuniyet yılı, okul türü ve METEB önceliğinden sonra gelmektedir. Örn; diploma notu 70 olan bir öğrencinin OBP puanı 70*5= 350 olacaktır.

5-Son kriter doğum tarihidir. İlk 4 kriteri aynı olan adaylar arasında önceliği belirleyecek olan son kriter doğum tarihidir. Yaşı küçük olan öğrenci önceliklidir.

Son olarak bir değerlendirme yapacak olursak, 2015 yılından itibaren Tablo 3A’da yer alan meslek yüksek okulu programlarının kontenjanları %60 sınavsız geçiş ve alan dışı öğrenciler için %40 YGS kontenjanı olarak ayrılmıştır. Sınavsız geçiş kontenjanları azaldığından öğrencilerin tercih yaparken, yerleştirme önceliklerine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.  Bir önceki yılın yerleştirme önceliklerini bilmek, tercih yaparken adaylara fikir vermesi ve isabetli tercih yapmaları anlamında çok faydalı olacaktır.

2015 Yerleştirme Sonuçları TABLO 3A indirmek için tıklayınız.

gaziilk-ve

Yukarıdaki resim 2015 YGS yerleştirme sonuçları tablosundan alınmıştır. Sınavsız geçiş yerleştirme önceliklerini incelediğimizde, son yerleşen öğrencinin mezuniyet yılının 2015, MSG önceliğinin yani okul türünün “3” anadolu, METEB İÇİ olduğunu ve OBP puanının 415,85 olduğunu (diploma notu 415,85 / 5 = 83,17) olduğunu, doğum tarihinin de 23.07.1997 olduğunu görüyoruz.  Önümüzdeki yıl bu programı tercih edecek adayların bu kriterlere dikkat ederek tercihte bulunmaları doğru tercih yapmaları ve istedikleri programa yerleşmeleri anlamında etkili olacaktır.

Resimde puanlı yerleştirme sütununda da YGS-2 puanı ile yerleşen öğrencilerin taban ve taban puanları görünmektedir. Alan dışından yada YGS puanı ile tercihte bulunan adaylarında tablonun Puanlı Yerleştirme sütununa dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yukarıda verilmiş olan örnek, diğer programların yerleştirme önceliklerini, taban ve tavan puanlarını incelerken de sizlere yol gösterici olacaktır.

Hepinize başarılar dilerim.

Alper TÜRKOĞLU

 

165 yorum

  1. Merhabalar hocam ben önümüzdeki yıl mezun olacağım. Ticaret meslek lisesinde okuyorum ve üniversite olarak pazarlama istiyorum zaten şuan ki bölümüm de pazarlama sınavsız geçiş yapabilir miyim yada napabilirim?

  2. Hocam ıkı yıllık Unıversite mezunuyum 2009 mezun oldum açık ogretımden devam ettım ucuncu sınıfa sonra bıraktım suan özel Unıversıtelere parayla üçüncü sınıftan baslayabılırmıyım sınava gırmeden bölümüm muhasebe

  3. Hocam ben imam hatip lies di son sınıf öğrenciyim YGS ye girdim ama ben ortepedik protez ve ortez e gitmek istiyorum SGK ile gidebilir miyim cevabınızı bekliyorum teşekkür ederim

    • Diğer sorunuza sınavsız geçişin kaldırıldığını cevap olarak yazmıştım. Ama kalkmasaydı da sizin böyle bir şansınız yoktu. Herkes kendi alanındaki 2 yıllıklara sınavsız gidebiliyordu. Sizin yazdığınız bölümlerle gidebilmeniz için YGS türünde gerekli puanı almanız şart.

  4. Ben 2017yılında Asml den Att olarak mezun olcam obp yaklaşık 410civarı olacak sınavsız geçiş ile yerlesir miyim ve sınavsız geçis için başvuru yapmamiz gerekiyo mu gerekiyosa ne zaman? Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler..

  5. Merhaba ben anadolu lisesi son sınıfım aneztezi teknikerligi okumak
    istiyorum bunun icin yaklasik kac puanim olmasi lazim okul puanimla beraber ve sınavsız gecis hakkı olaanlar tum kontejyanlari dolruyormu %60 % 40die bisi okudum onu tam olarak bana aciklayabilirmisiniz hocam simdiden teşekür ederim

  6. Merhaba hocam ben kız meslek lisesinden bu yıl çocuk gelişiminden mezun oldum okulun verdiği üniversite hakkımı kullandım ilk tercihte sosyal hizmetler yazmıştım iki bölüm veriyo okul ama ilk tercihte tutmadı ikinci tercihte okulun verdiğini üniversiteyi yazdım yine olmadı boş kontenjan olduğu halde ne yapmam lazım

  7. Hocam ben yegenim için 12 tercihinde Marmara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı yazdım ve taban obp puan li 360 küsürlerdeydi yegenimin puanı 439 puan ama yerlesemedi şimdi de baktığımda ise okula giren en son kişi 374 puanla girmiş bi yanlışlık mi var yardimci olun lütfen

    • Puandan önce okul türü ve METEB önceliğine bakılması gerektiğini 1000 kez yazmışımdır. Aşağıda son yerleşen öğrencinin yerleştirme öncelikleri var. Okul türü “4” yani ATL mezunu…
      2016, 4 ,METEB İÇİ ,374,05000 – 17.08.1998

  8. Hocam sinavsiz gecisle yerlestigimiz universiteyi degistirmek istediğimizde gelecek sene yayımlanacak 2017 osymnin tercih klavyzundanmi yapicaz yoksa universitelerin belirlediği yatay geçiş kontenjanlarindanmi yapicaz tesekkurler

  9. Hocam ben busene sinavsiz gecisle biryere yerleştim. 2017 ygs sine girdim ve bölümü değiştirmek istedim okul puanimda kirilma olurmu birde seneye ygs puani ile gireceğim icn oncelik hakkı yeni mezunlarda fln degil demi ?

  10. 2015 kılavuz: Tablo 3’te; hem SGK hem de YGSK kontenjanı bulunan programlar ile sadece SGK kontenjanı bulunan programlarda boş kalan kontenjan, talep olması halinde diğer kontenjana aktarılacaktır. Sınavsız geçiş alanı olmadığı için sadece YGSK kontenjanı bulunan programlarda ise boş kalan kontenjan diğer kontenjana aktarılmayacaktır.

    2016 kılavuz: Tablo 3’te; hem SGK hem de YGSK kontenjanı bulunan programlar ile sadece SGK kontenjanı bulunan programlarda boş kalan SGK kontenjanı, talep olması halinde YGSK kontenjanına aktarılacaktır. YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanda (YGSK) boş kalan kontenjan, SGK kontenjanına aktarılmayacaktır.

    hocam şimdi bu iki açıklamayı karşılaştırırsak. Örneğin 2015 yılında Sakarya üniversitesi Acil Yardım kontenjanları: YGSK:20 SGK:30 İKEN Yerleştirme YGS:11 SINAVSIZ:39 yani kontenjandan daha fazla kişi sınavsız geçişle yerleşebilmiş.

    Bu yılki kontenjanlar ise YGSK:25 SGK:25. 2016 Kılavuzundaki açıklamaya göre bu yıl sınavsız geçişle yerleşebilecek sayısı 25’i kesinlikle geçmeyecek mi? yoksa 2015 gibi daha fazla yerleştirme olacak mı?

  11. Hocam merhaba ASML bu yıl mezun oldum sınavsız geçiş yapmak istiyorum bazı üniversitelerde tam burslu yada %75burslu yazıyor bunların hepsi özel üniversite mıdır?
    Msg önceliğim nedir? Tam burslu tercih er edersem sonra geri ode mem gerekiyor mu? Yardiminizi Rica ederim

  12. merhabalar hocam 🙂 bana yardımcı olabılır mısınız acaba bu sene tercıh yapıcam muhasebe okuyorum 2 yıllık gecıs yapıcam istedigim bölüm ıstedıgım ılde yok ve öncelık bursa oluyo napabılırım hocam ben

  13. hocam merhaba kız teknik meslek lisesi muhasebe mezunuyum 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum normal tercih mi yapıcam siteden farklı bir şey yapmam gerekiyor mu teşekkürler..

  14. Hocam Merhabalar , ben mesleki ve teknik anadolu lisesi mezunuyum bankacılık ve sigorta bölümü msg türü kaç oluyor ? Ya da 2013 yılında girdim bu okula hatırlamıyorum bilmiyorum da eski ismini nasıl yapabiliriz

  15. Hocam meslek lisesi mezunuyum ygs ve lys girdim ama direk geçis hakkımı kullanıcam bunu kullanırken OBT MGS VE yaşın önemli başka hiçbir kural puan yok degilmi hocam

  16. Hocam merhaba form u okudum herkonuda bilgilendirmissin teşekkür ederim hocam meslek lisesindeyim ama teknik liseye 10 sınfta geçis yapmıstım suan mezunum (msg 3) ten sorumluyum degimi hocam

  17. Merhaba hocam ben bu yil anadolu saglik meslek lisesinden mezun oldum ben girdigimde adi boyleydi ama okulun ismi 1 yada 2 yil once anadolu mesleki teknik lisesi diye degisti anadolu teknik lisesi mgs 4,anadolu saglik meslek lisesi mgs 3 benim hangisine gore yerlesme onceligim olacak.Teşekkürler

  18. merhaba hocam benim okudugum halde hala kafamda soru işaretlari olan sorular var.hocam ben kız teknik ve meslek lisesi mezunuyum.okul türlerine baktığım da msg 3 grubuna giriyor gibiydi ama sizn açıklamalarınzda okul türü 2 oluyr.okul türüm 2 cıkarsa msg2 olanlarda önceliğim mi var demektir ve msg3 ile aln üniversiteyi seçebilir miyim?şimdiden teşekkürler hocam

  19. Hocam merhaba, benim okul türüm 2 yani ticaret meslek lisesi. Fakat yerleştirme önceliklerinde bulunan 3 öncelikli olan bir üniversiteye girme şansım var mıdır ? Puanım, mezun olma yılım, ve meteb içi koşullarına uyuyorum fakat yalnızca önceliklerde okul türüne uymuyorum. Şansım var mıdır ? Puanım en son giren öğrenciye rağmen 10 puan daha yüksek. Kafamda soru işareti olan şey ise okul türü.. Az da olsa girebilme olasılığım var mıdır ? Teşekkür ederim..

  20. Tam anlamdım hocamda 2 yıllık sadece kendi bölüm mü başka 2 yıllık seçemiyo muyuz?

    Bide tekstil teknolojisi bölümüm şuan benim 2 yıllık hangi üniversite var punlar nerden öğrenebilirim?

  21. Hocam merhaba ben tekstil menzunuyum 2 sene kendi bölümü okuya biliyorum sanırım obp ile puanım 360 diğer başka bölümlere bu obp ile iki senelik okuya biliyor muyum?

  22. Hocam ben arkadasım adına yazıyorum kendisi meslek lisesi mezunu. Ygsye girdi lys icinde basvuru yaptı 2 oturuma. son anda vazgecip lysye girmeme kararı aldı sınavsız gecis yapma fikri aklına yattıgı icin bir sorun olmaz dimi ben kesinlikle sorun olmaz diye söyledim ama emin olmak istedi.

      • hocam ygs de barajı geçtim. lys ye de girdim. şimdi 4 yıllık bölüm için tercih yaparsam ve eğer yerleşemezsem. 2 yıllık geçiş hakkım hala daha devam ediyor mu sonradan 2 yıllık geçiş yapabilirmiyim. [ meslek lisesi mezunuyum ]

        • Sonradan değil aynı tercih listesinde ilk sıralara lisans tercihlerinizi daha sondakilere de sınavsız geçiş bölümlerinizi yazarsınız. Sistem ilk tercihinizden itibaren değerlendirir. Olmazsa 2. 3. 4. 24.sıraya kadar gelir. Hangisinde puan yada durumunuz uygunsa ona yerleştirir. Yani siz geçiş bölümünüzü yazdınız diye sizin ilk tercihlerinize bakmamazlık yapmaz.

    • Bu bölüme sınavsız geçişiniz yok. Bölümleriniz şunlar:
      Basım ve Yayın Teknolojileri
      Basın ve Yayıncılık
      Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon
      Endüstri Ürünleri Tasarımı
      Endüstriyel Cam ve Seramik
      Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
      Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu
      Görsel iletişim
      Grafik Tasarımı
      Halıcılık ve Kilimcilik
      Marka iletişimi
      Medya ve iletişim
      Mimari Dekoratif Sanatlar
      Reklamcılık
      Seramik ve Cam
      Seramik, Cam ve Çinicilik

  23. Hocam geçen sene sınavsız geçiş tercihi yaptım ve tercih sonuçlarında sınavsız geçiş hakkımın bulundugu bölüme ygs 1 puanıyla ygs kontenjanına yerleştirildiğimi gördüm bugün yökatlas sitesinden kazandıgım üniye baktım ve sınavsız geçiş ile yerleştiğim gözüküyor mezun oldugum liseyi vs kontrol ettim 15.tercihimden kazanmıstım onuda kontrol ettim hep sınavsız geçiş ile yerleştiğim gözüküyor fakat yerleştirme sonuclarımda ygsk yazıyor puan kırılması yaşayacak mıyım bu sene şimdi yerleştirme sonuclarında ygsk yazıyor yökatlasda sınavsız geçiş yazıyor. Yökatlasta söyle bir not düşülmüş sanırım benim sorumun cevabı burda :
    “Sınavsız Geçiş ile Sınavsız Geçiş Kontenjanından daha fazla adayın yerleşebileceği unutulmamalıdır.”
    Hocam cevaplar msınız lütfen kırılma filan olcak mı yök atlas ösymden almıyor mu verileri niçin böyle yoksa yukardaki paylastıgım not ile ilgili mi ?

    • YGS kontenjanı YGS puanlı öğrenciler tarafından dolmadığından artan kontenjana sınavsız geçiş öğrencileri yerleşebiliyor. Sizde de durum böyle olmuş. YGS kontenjanına sınavsız geçişle yerleşmişsiniz. Puanınız kırılmaz.

      • Hocam Allah razı olsun rahatlattınız ne bileyim hani ygs ile yerleşince puan kırılır muhabbeti varya ondan korktum çok sagolun.Yökatlastada sınavsız geçiş ile yerleştiğimi görünce sorayım dedim.

      • Hocam çok soruyorum ama OSYM’yi aradıydım oradakilerde bir şey bilmiyor diyor ygs k yazıyorya puanın kırılır diyo sınavsız geçiş ise kırılmaz diyorum bende yök atlasta sınavsız geçiş ile yerleştiğim gözüküyor yerleştirme sonucumda ygs puanıyla ygs k yazıyor siz rahatlattınız beni de bu OSYM çağrı merkezindekiler bir şey bilmiyor bende kırılmayacagını düşünüyorum ama ya kırılırsa sonra ben hakkımı nasıl savuncam tercih dönemi bu OSYM’ye güvenilmez.

      • Hocam bu OSYM deki kadın diyor sınavsız geçiş ile sadece sınavsız geçiş kontenjanına yerleştirilirsin diyo ygs kontenjanına giremezsin diyor yardım edermisiniz her türlü kanıtı atarım size yerleştirme sonucumda yazanı snra tercih sıramı lisemi vs yökatlasta sınavsız geçişle girdiğim gözüküyor ama yerleştirme sonucları öyle değil ygs 1 puanı ve ygsk yazıyor. Çok fazla soru sordum meşgul ediyorsam özür dilerim ama görüyorsunuz durumu.

          • Hocam yerleştirme sonuclarında öyle ama yökatlasta sınavsız geçiş ile yerleştiğim gözüküyo kendi tercih sıramı vs kontrol ettim sonra yerleşenlerin mezun oldugu liselerdende kontrol ettim lisemi buldum sınavsız geçiş diyo yani ygs kontenjanı dolmamıs o kontenjana sınavsız geçiş ile girmişim sanırım ama işte yerleştirme sonuclarında ygs k ve puan olunca korkuyo insan atıyım hatta yerleştiğim üninin genel bilgiler sekmesinde yazanları
            Sınavsız Geçiş Kontenjanına Yerleşen 36
            YGS Kontenjanına Yerleşen 24
            Sınavsız Geçiş ile Yerleşen 60
            YGS ile Yerleşen 1
            Toplam Yerleşen 61 Bakın hocam ygs kontenjanına yerleşmişim ama sınavsız geçiş ile yerleşmişim yani o ygs ile yerleşen 1 kişide meslek lisesi değil bakabiliyoz ama işte yerleştirme sonuclarında keske belirtilseydi ygs kontenjanına girdiğimiz için sanırım puanıda yazmıslar.
            Buyrun buda link : https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=108850737
            Bu durumda kırılma olmayacak değil mi hocam?

          • OSYM çağrı merkezindeki kişi diyor yçkün sitesi bize bağlı değil dedi.Sanırım yök verileri sallayarak yazıyor oraya:) OSYM ile bağlantısı olmadıgına göre.

  24. Hocam iyi günler 2015 haziran mezunuyum sağlık meslek lisesi att bölümu ilk ve acil yardima geçemedim geçen tercihte obp 82 lerde 403.0363 falan..şu an önümdeki en büyük engel mezuniyet yılı denen şey …yukarida okudum i.ö daha şansli olursunuz demiştsiniz benim sorum ben tercih verdiğimde ygs puani ile tercih yapan bir 2016 mezunu benim önüme geçicekmi ? Ayrica sizce gelme olasiligi nedir

  25. İyi günler ben 2014 te meslek lisesinden mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımda yerleştim fakat bu bölümü okumak istemyrm bu yılda YGS ye grdm sınavsız geçişi yine kullanabilir miyim bide ikinci öğretime yerleşme şansım daha mi yuksek olur mezunyt yilima göre teşekkürler şimdiden.

  26. Hocam merhaba, liseye yerleştiğimde ticaret meslek lisesi olarak yerleştim fakat geçen sene mesleki ve teknik anadolu lisesi oldu. Lise son sınıftayım sınavsız geçişte örnek veriyorum İstanbul Üniversitesi msg 3 . Ama benim okuduğum okul msg 2 . Obp puanım ortalamaya göre yüksek. msg 3 ile alan biyere girme şansım vardır değil mi ?

  27. Merhaba hocam ben düz lise cikisliyim fakat iki yıllık sağlık bölümlerini yazmak istiyoruz.. Düz lise cikislilar ygs1 ve ygs2 bölümlerine yerleşebilir mi klavuzda yerleştirme önceliği olarak hangi yerlere bakmam gerekiyor

  28. Bir sorum daha olacak hocam;kat sayı kaldırıldı demişsiniz…LYS de melek liselilerin ne gibi avantajı kaldı ki…Çocuklara 0,06 puan daha katsayı vermişlerdi onu da geri aldılar…Bu çocuklar 4 yıllıkları nasıl kazanacaklar…Avantaj olarak sadece MTOK mu kaldı…Bilgilendirirseniz seviniriz…Hayırlı günler …

  29. Hocam hayırlı günler iyi çalışmalar….mezuniyet yılı,okul turu ve meteb önceliği olayı kısmen tamam…Okul türü olayını çözemedik hocam…..ÖSYM nin aday işlemleri bölümünde 348992 – ATAŞEHİR ROTARY ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (İSTANBUL – ATAŞEHİR)
    52028 – ANADOLU TİCARET MESLEK LİSESİ
    6006 – BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (Dal: 3 – VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI)
    okul adı olarak aynen böyle yazıyor…Okul türü nü nasıl bulucaz tercihlerde…İşin içinden çıkamadık yardım lütfen…anadolu lisesi mi,anadolu ticaret mi,ticaret mi….

      • İlginize teşekkür ederim hocam…tercihlerin okul türü bölümünde 2 veya 3 ü takip edin demişsiniz…Anadolu ticaret kodu 3…teknik lise meslek lise vs..bunların kodlarına nereden ulaşıırız hocam resmi olarak…Tercihler yapılırken bu bilgilere ulaşabilecekmiyiz,geçişler için çok önemli bir ayrıntı çünkü…Birşey daha Hocam;ygs puanı ile 4 yıllık öğrenci alan bölümlere sınavsız geçilmiyor biliyorum…Bilginiz varmı bu konuda…Trakya Üniversitesi – Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu 4 yıllık eğitim veriyor orayı düşünüyoruz kısmetse….

  30. Merhaba. ben 9. sınıfa başladığım yıl okulumun adı teknik ve endüstri meslek lisesi idi. 10. sınıfa geçtiğim de okulun adı değişti mesleki ve teknik anadolu lisesi oldu. Ben sınavsız geçiş hakkımı kullanırken msg kısmında 2 mi yoksa 3 mü yazacak?

  31. HOCAM MERHABALAR BEN BU SENE MESLEKİ AÇIK LİSEDEN MEZUN OLACAGIM AMA 96 DOĞUMLUYUM OBP DE BÜYÜK Bİ İHTİMAL 350 NİN ALTINDA GELMEYECEK SİZ YUKARI DA YERLEŞTİRME 3A TABLOSU KOYMUŞSUNUZ MESELA OKULUN MEZUNİYET YILI BÖLÜMÜN DE 2012 YAZIYOR AMA BEN 2016 DA MEZUN OLACAGIM YERLEŞME DE NASIL BİR SORUN YAŞARIM EGER TERCİH EDERSEM O OKULU ?

    • Veriler her yıl güncellenmektedir. Orada yer alan 2012 yada diğer değerler sizin tercih edeceğiniz programa göre farklılık gösterebilir. Burada önemli olan önceliğin son mezunlara olmasıdır. Siz son mezunlardan olacağınızdan avantajlı olacaksınız.

    • Mezuniyet yılı, okul türü,METEB önceliği, OBP’si aynı ise doğum tarihine bakılır. Yaşı küçük olan öğrenci önceliklidir. (Anlaşılmayacak bir durum yok aslında.) Tüm bilgiler aynı ise 1997 doğumlu öğrenci, 1996 doğumlu öğrenciden öncelikli olur.

  32. Hocam site çok güzel beğeniyorum . Sormak istediğim ise OBP puanı hesaplarken direk 5 ile çarpmışsınız . KATSAYI kaldırıldı mı ???? Bildiğim kadarıyla %6 katsayı vardı . Şimdiden teşekkürler.

    • Sınavsız geçişte OBP puanı dikkate alınır ve diploma notu X 5 şeklinde hesaplanır. Alan dışı tercih yada 4 yıllık programlar için puanınız üzerine eklenen okul puanı ise diploma notunuzX5X0,12 şeklinde hesaplanır. 4 yıllık kendi bölümünü tercih edenler için eklenen 0,06’lık katsayı artık kaldırıldı.

  33. Hocam iyi gunler ben endüstri meslek lisesi öğrencisiyim MGS 2 den giriyorum üniversite ye ama istediğim üniversite MGS 4ten alıyo istanbul marmara bu sene tercih yapıcam obp puanim 350 üniversite puanı 309 alıyo Şansım varmı gidebilirmiyim kontenjan 45 kişi

    • Öncelikle MGS nedir bilmiyorum. Eğer sınavsız geçiş bölümü tercih ediyorsanız yerleştirme öncelikleri ile değerlendirilirsiniz. Sırası ile mezuniyet yılı, okul türü, METEB önceliği sonra OBP ve doğum tarihi gelir. Marmara ün. bölümlerinde okul türü önceliğine dikkat etmek lazım “3” yada “4” yani teknik yada anadolu teknik liselileri alıyordur. Puan sonra gelir.

  34. hocam merhaba,
    biliyosunuz geçen yıl sağlık meslek liseleri tekniki ve meslek anadolu lisesine dönüştü ben bu yıl tekniki ve meslek anadolu lisesinin anestezi bölümünden mezun olacağım değişimden önceki adı anadolu sağlık meslek lisesiydi buna göre benim msg önceliğim kaç oluyor yani “anadolu meslek lisesi 3” mü yoksa “teknik lise olan 2” mi olacak çok kafam karıştı lütfen yardım edin geçen yılki yerleştirmelere baktım 2msg öncelik çok az ama 3 çok var nolur bi yardım edin teşekkürler

  35. iyi geceler hocam
    Ben AOL mezunuyum sınavsız ilahiyata nasıl geçiş yaparım bugün bir arkadaşım kendi yakını geçiş yapmış bukonuda yeni bir gelişme varmı blgilendirirseniz minnetar kalırım

  36. Hocam iyi günler. Ben üniversiteye geçiş yaptım diploma puanı ile. Üniversite kayıt sistemi bana bir soru sordu cevabını netleştiremedim .

    Soru : Bölüme Girişi
    ÖSYM
    Yatay Geçiş
    Dikey Geçiş
    bunun cevabını verirseniz çok mutlu olurum. Teşekkür ederim 🙂

  37. Hocam merhaba; ben anadolu saglikta anestezi bolumu okuyorum son seneye gectim obp 350 diye hesapladım bu puanla sinavsiz gecis yapsam mı yoksa ygs icin dersaneye yazılıp ygs hakkımı mı kullansam bir de butun saglık meslek yüksek okullarına mı ygs kontenjanı eklendi yardımcı olursanız cok sevinirim eylulde dersaneler baslıyolar bir an once kesin karar almalıyım sizede danısmak istedim. Hocam bir de sg hakkımla ygsk hakkımı aynı anda deneyebiliyor muyum?

  38. hocam merhaba ben bu yıl saglık meslek lisesi anestezi bölümünden mezun oluyorum size sormak istediğim sorular
    1-universitede okurken kpssye girip memur olarak okurken calışabilir miyim
    2-kppsye ortaöğretim olrak gireceğim fkat ben anestezi olarak hastanede çalışmak istemezsem herhangi bir bölüm seçebilir miyim
    3-ygs puanımın hesaplanması için her dersten soru çözmem gerekir mi

  39. Sınavsıs geçişe başvurdum obp 344 şimdi neye göre tercih yapacağım en çok merak ettiğim konu şu obp puanım aynı zaman da ygs-1 puanım mı yani bölümlere bakarken ygs-1 puanlarına mı bakacağım

    Birde ygs-1 ile alan lisans bölümleri var buraları tercih edebilir miyim yani sınavsız olarak geçebilir miyim

  40. Hocam bu sene 2 yıllık üniversite kazandım ygs sınavından aldığım puanla fakat bu bölüme gitmeyi düşünmüyorum okul puanım düşüyor seneye sınava girdiğimde benim anlamadığım sınavsız geçiş hakkını kullanırsam seneye obb puanım diyelim 200 bu puan 100 puanamı düşecek

  41. Hocam iyi günler öncelikle bizleri bu şekilde bilgilendirdigin icin tşk ederim. Ben imam hatip mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanıp açıköğretim ilahiyat önlisans tercihi yaptim fakat yerleşemediniz diye sonucu geldi. Bunun sebebi kontenjanda takilmammıdır nasıl öğrenebilirim. ! Eylül deki ek yerleştirme de tekrar tercih yapma hakkım varmıdır?

  42. Merhaba hocam ben meslek lisesi okudum gecen yil mezun oldum ben okulda okurken andolu meslek oldu diplomamdada anadolu meslek lisesi yaziyor peki msg onceliklerinde ikiyle mi oluyoruz üclemi gercektn bunun cevabini ogrenirsem trrcihlerimi daha kolay yapicam lutfen yardimci olun

1 geri izleme / bildirim

  1. Ek Tercihler ve Ek Yerleştirme 2015 | Sınavsız Geçiş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*