YGS İle İlgili Akla Takılan Sorulara Cevaplar

Yazımıza oy verir misiniz?

1) Ham puan : OBP (Okul puanı) eklenmemiş olan puan demektir. YGS ‘den hemen sonra OBP (okul puanı) eklenmemiş şekilde açıklanan puan demektir.

Yerleştirme Puanı: OBP (Okul puanı) eklenmiş puan demektir.Temmuz ayında herkesin OBP(okul puanı) eklenince açıklanacak olan puandır.

2 ) Bu ham puan ve yerleştirme puanlarının yanlarında sıralamalar yazacak. Bu sıralamalar sınavda kaçıncı olduğunuzu gösterecek.

3) Sizler üniversitelere ham puanlarınızla değil de Temmuz ayında LYS sonuçları açıklandığı zaman yani OBP (okul puanımız) ekleneceği zaman oluşacak yerleştirme puanınız ile tercih yapacak ve yerleşeceksiniz.

4 ) LYS’ye girmeyecek olanların OBP (okul puanları) ekli olan puanları yani yerleştirme puanları da Temmuz ayında açıklanacaktır.Yani herkesin OBP (okul puanı) ekli puanı LYS’lerden sonra Temmuz ayında açıklanacak.

5) OBP (okul puanımız) eklenmemiş; yani ham puanlar ve sıralamalar önemli değil. Size OBP (okul puanı) eklendiği zaman ki oluşan puana ve sıralamalara bakınız. O sıralama sizin gerçek sıralamanızdır.Tercihleri ona göre yapacaksınız.

6 ) OBP (okul puanı) barajı geçen tüm YGS türlerine de LYS türlerine de eklenecek.YGS sonuçlarında hemen değil de Temmuz ayında eklenmesinin nedeni ise: Mart ayında 1 milyon civarında adayın henüz liseden mezun olamaması, dolayısıyla diploma notlarının belli olmamasıdır. Çünkü OBP (okul puanı) diplomaya bakılıp hesaplanır.O tarihte ise henüz mezun olmadıklarından elde kesin bir diploma notu olmayınca kesin bir OBP (okul puanı) eklenmiyor ve bu yüzden YGS sonuçları açıklanınca değilde mecburen LYS açıklanınca Temmuz ayında, herkesin diploma puanı belli olunca ekleniyor.

7) YGS’nin tek bir sınav olduğunu ve YGS 1-2-3-4-5-6 diye 6 türe ayrıldığını ve bunların hepsinin hesaplanmasının farklı olduğunu anlatmıştım.

İşte bu YGS türlerinin herhangi bir türünde HAM puan olarak 180 puan aldıysanız eğer, tüm LYS’lere katılabilme hakkına sahipsiniz. Yani LYS’de Sayısal – Sözel- Eşit Ağırlık – Dil sınavlarından dilediğinize katılabilirsiniz. Ancak katıldığınız LYS’lerde de ham 180 yapmanız gerekiyor.Ham 180 olmazsa LYS’den de tercih verme hakkınız yoktur. Mesela TM 1 = 170 puan TM 2 = 175 puan TM 3 = 185 geldi diyelim. Siz TM 1 ve TM 2 den tercih veremezsiniz ama TM 3 den verebilirsiniz.

8 ) Eğer hiç bir YGS puanı ham puanda, yani OBP (okul puanı) eklenmeden 180 olmadıysa LYS ‘ye katılamazsınız. Ancak YGS ‘de ham puanda 150’yi geçen türlerden 2 senelik örgün öğretimler ile 2 ve 4 senelik açık öğretim bölümlerine tercih hakkınız olur. Gelir ya da gelmez o kesin değildir.

9) Önceden Açık Öğretim Fakültelerinde kontenjan yoktu ve kazanınca seneye OBP (okul puanı) kırılmazdı; ama artık kontenjan geldi ve Açıköğretimden herhangi bölüm kazananlar seneye sınava girerse OBP (okul puanımızın) yarısı kesilir. Ayrıca sınavsız geçiş ile kazanırsak seneye kesilmez. Özetle: sınavsız geçiş hariç kazanınca okul puanımızın yarısı seneye kesilir.

10) YGS puanının toplam puana etkisi vardır. Bu etki yaptığınız netlere göre değişmekle birlikte ortalama %40’tır.

11) Ama LYS puanı YGS puanını asla etkilemez.

12 ) TM 1*2*3    TS 1*2    MF 1*2*3*4
Bunlar yine aynı türler .Sadece puanlamarı farklı.
Yani herhangi bir TM türü için LYS 1*3 e
Herhangi bir TS türü içi. LYS 3*4 e
Herhangi bir MF türü için LYS 1*2 ye katılacaksiniz.

Ayrıca alanınız hariç diğer türlere katılırsanız ve de eksi nete de duşseniz 80 100 net de yapsanız size ne olumlu ne olumsuz ,hiçbir etkisi yoktur. Alanınızı etkilemez. LYS ‘de sizi sadece alanınızdaki dersler etkiler. Örneğin TM 1-2-3 puanlarını LYS-2-4-5 sınavları asla etkilemez.

13 ) Üniversite taban puanları ,sıralamaları ne zaman belli olur deniliyor. Öğrenciler tercih yapar ve kazandıktan sonra ÖSYM tarafından açıklanır. Yani üniversite kafasına gore bir puan ve sıralama belirlemez. Şu puanı almak zorundasın, şu sıralamadan olmak zorundasın demez. Biz öğrenciler tercih yaparız. Tercih yapanlardan en yüksek sıralamada olanlar kazanır. ÖSYM de bu kazananların en yüksek ve en düşük sıralamasını, puanını açıklar.Yani üniversite ya da Ösym belirlemez, sadece sizin tercihlerinizle oluşan sonucu Ösym açıklar.

Hangi sıralamada hangi puanda olursak olalım ,barajı geçtiğimiz takdirde istediğimiz yeri yazabiliriz. Yani diyelim taban puanı 300; biz 280 aldık yazma hakkımız yok demek değildir. 20 puan aşağı yazsak da gelmez demek değildir bu. Ya da 100 binle kapatan yeri 120 binle yazma hakkımız yok, yazsak bile gelmez diye bir durum asla ve asla söz konusu değildir. Bu yerleşme olayı tamamen bizden öndeki öğrencilerin tercih edip etmemelerine bağlıdır.20 bin ya da 30 puan geride olsak dahi açılan kontenjanın tamamına bizden yüksek alanlar yazmazsa yerleşiriz.Yani asla bu yanlış düşünceye düşmeyiniz.

Hazırlayan : Hamza Polat

http://www.gelecekrehberim.com/ sitesinden alınmıştır.

32 yorum

  1. Merhaba hocam. Meslek lisesi bilişim mezunuyum. Bilgisayar öğretmenliği yazmayı düşünüyorum. Ek puanlı ygs1 yerleştirme sıralamam 9bin puanım 296. İstanbul boğaziçi yıldız teknik gibi üniversiteleri tercih edebilecek miyim ek yerleştirme sıralaması ile alıyor mu?

  2. Hocam merhaba ben ygs barajını geçtim. Lys girdim hesaplamama göre tm1 puanım 170 de kalıyor tm2 ve tm3 barajı geçiyor. TM 1 puanım hesaplanır mı? Obp puanım eklenir mi?

  3. merhaba Alper hocam..ben 2004 elektrik bolumu mezunuyum . ygs 3 den 191 ,ygs 5 den 187 puan aldım açıköğretime gitmek istiyorum. lys ye gırmem gerekıyor mu.birde olursa eger güzel sanatlar fakültesi resim ogretmenlıgıne gıtmek ıstıyorum puanım yeterlı olurmu orada yapılacak sınavlar hakkında bılgım var barajı gectıgım ıcın bu hakkım var ama sızce yeterlımı universıte tercıhlerı ıcın nasıl bır yol ızlemem gerekıyor.

  4. Benim şöyle bir sorum var ben ygs ye girdim 210 aldım ve aöf okumak istiyorum ama lys ye de girmek istiyorum lys de aldığım puanlar aöf tercihlerinde bana katkı yapar mı

  5. Hocam merhaba aklım çok karışık biraz fazla soru sorabilirim ama bunlar benim için çok önemli lütfen cevaplayın..
    1) Bu sene mezun olacağım İzmir tıbbi sekreterliğe sınavsız geçiş yapmak istiyorum ancak diploma puanım diğerlerine göre çok düşük. İzmir sağlık meslekte okuyorum yani METEP İÇİ o yüzden avantajlısın diyorlar. Geçen sene ege üni. 358 dokuz eylül 328 puan ile almış. Benimde ortalamam 69 gelecek sanırım. 345 puana tekabül ediyor. Bu senede kontenjanlar aynı olduğu için dokuz eylüle yada ege ye girme şansım nedir sizce?

  6. İyi günler ben bu sene sağlık meslek lisesinden mezun olucam. Diploma puanım çokta iyi değil sınavsız geçiş olmayacak gibi. Ygs puanım ile tıbbi dökümantasyon tercih etmeyi düşünüyorum ama aklıma takılan bi soru var ben şimdi ygs de ek puan alabilecekmiyim kendi bölümümü seçtiğim için? (2012 de liseye başladım 2016 mezunu olucam)

      • bi sorum daha var hocam. Şimdi geçen sene ygs ile %20 alım yapılıyordu ve 0.18 ek puan sistemi kullanılıyordu. Bu sene ygs alımı hem %40 oldu hemde 0.18 çarpılması ortadan kalktı. Bence bu puanların belirgin bi şekilde düşeceğinin göstergesi. Sizin tahmininiz yada görüşünüz nedir? (Sınavsız geçişinde %80 alımı %60 oldu buda sınavsız geçiş puanlarının yükseleceğinin belirtisi) yanılıyor muyum sizce?

        • Bilgileriniz çok hatalı.
          1-YGS kontenjanı 2015 için de %40 idi 2016’da da öyle olacak.
          2-0,18 katsayısı sadece ve sadece meslek lisesi mezunlarının alanları ile ilgili 4 yıllık tercihlerinde hesaplanıyordu. Düz lise ya da alan dışı tercihlerde zaten 0,12 katsayı kullanılıyordu. 0,12 aynı şekilde devam edecek.
          3- 30 Mart 2012’den önce meslek lisesine başlamış öğrenciler için alanları ile ilgili 4 yıllık tercihlerinde 0,18’lik katsayı hesaplaması devam ediyor. Daha sonra başlayanların ki 0,12’li hesaplanacak.

          • Ben geçen sene %80 sınavsız geçiş %20 ygs puanı ile alındı bu sene %60 sınavsız geçiş %40 ygs ile alınacak zannediyordum. Geçen senede %40 ygs %60 sınavsız geçiş şeklinde olduysa bu senede sınavsız geçiş puanları çok yükselmeyecek düşüncesindeyim! Eğer dediklerinizi doğru anladıysam bu çok iyi bi haber sınavsız geçiş ihtimalim daha yükseldi demektir. Lütfen bana doğru anladığımı söyleyin :”)

  7. Mrb hocam ben mobilya ve iç mekân tasarım alanı mezunuyum 2014 ben ormancılık bölümünü yazmayı düşünüyorum sınavsız geçiş isparta yenisar bademli myo yerleşme şansım nedir şimdiden allah razı olsun

  8. Ben meslek lisesi ogrencisiyim ve bizede 2 yillik sinavsiz gecis bolumleri var ve bende kullancam istedigim bolum ilk ve acil yardm yani paramedik bu bolumu okumak icin diploma puanimin kac olmasi lazim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*